Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

“Έκρηξη” των βάσεων στις Πανελλαδικές – 15% μειώνονται οι θέσεις στα ΑΕΙ, 30% στα ΤΕΙ

27 Φεβρουαρίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Το σχέδιο “Αθηνά” μειώνει τις θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμια -Μεγάλη άνοδο στις βάσεις προβλέπει το υπουργείο

Τα πάνω – κάτω φέρνει το σχέδιο “Αθηνά” για τους 110.000 μαθητές που θα καρδιοχτυπήσουν στα θρανία για μια θέση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Τα σχολεία κλείνουν μόλις τρεις μέρες μετά τις διακοπές του Πάσχα και δυο μέρες μετά στις 17 Μαϊου ξεκινά η διαδικασία των Πανελλαδικών.

Εφέτος όμως θα είναι κατά πολύ μειωμένες οι θέσεις στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που θα φτάσουν το 15% και το 30% αντίστοιχα. Η μείωση των θέσεων αυξάνει τον ανταγωνισμό και αυτό οδηγεί σε αύξηση των βάσεων.

Ο πήχης ειδικά στο 1ο επιστημονικό πεδίο, αναμένεται να ανέβει πολύ ψηλά.

Από φέτος και με βάση το σχέδιο “Αθηνά” στις σχολές Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών επιστημών οι εισακτέοι θα είναι σχεδόν 2.000 λιγότεροι, έτσι ο ανταγωνισμός για μια θέση θα είναι μεγαλύτερο και κάπως έτσι θα αυξηθούν και οι βάσεις.

Αντίθετα πιο τυχεροί είναι οι υποψήφιοι του δεύτερου πεδίου καθώς οι θέσεις αυξάνονται από τις περίπου 7.500 στις 9.500.

Στο τρίτο πεδίο σπουδών που αφορά στις σχολές υγείας οι αλλαγές δεν αναμένεται να είναι μεγάλες. Θα υπάρξουν μόνο λίγες αυξομειώσεις και έτσι και οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα.

Στο τέταρτο και το πέμπτο πεδίο θα υπάρξουν κάποιες μειώσεις εισακτέων ωστόσο και αυτές δεν αναμένεται να επηρεάσουν πολύ τις βάσεις.

www.newsit.gr

This entry was posted on Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου, 2013 at 15:39 and is filed under ΠΑΙΔΕΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply