Κι' ομως αυτα τα φυσικα φαινομενα συμβαινουν στην πραγματικοτητα!

Η Μητέρα Φύση δεν σταματά ποτέ να μας χαρίζει απλόχερα μοναδικά θεάματα και ένα από τα καλύτερα του 2013 είναι το βόρειο σέλας, το οποίο αναμένεται να είναι στο αποκορύφωμά του καθώς ο ήλιος μπαίνει σε τροχιά μεγάλης κινητικότητας. Εκτός από αυτό εξετάζουμε άλλα 11 ξεχωριστά, ασυνήθιστα και ορισμένες φορές περίεργα φυσικά φαινόμενα από όλο τον κόσμο.

Αστραπές στο Catatumbo

Τα πιο φαντασμαγορικά θεάματα της φύσης το 2013 (2)

Τι είναι; Στον ποταμό Catatumbo της Βενεζουέλας, οι νύχτες φωτίζονται από τόσο έντονες αστραπές που έχουν μήκος τρία μίλια στον ουρανό και είναι ορατές από απόσταση 250 μιλίων (βοηθώντας στην πλοήγηση τους ναυτικούς). Οι αστραπές αυτές αποτελούν τον κυριότερο και μεγαλύτερο «παραγωγό» όζοντος στον πλανήτη, φωτίζοντας τον ουρανό ακόμα και για 10 ώρες την φορά, απελευθερώνοντας περίπου 1.1 εκατομμύρια ηλεκτρικές εκκενώσεις τον χρόνο.

Που; Η περισσότερη κινητικότητα είναι στην περιοχή που ο ποταμός ενώνεται με τη λίμνη Maracaibo. Οι πιθανότητες να το δείτε είναι πολλές, καθώς το φαινόμενο λαμβάνει χώρα σχεδόν 150 νύχτες το χρόνο.

Βόρειο Σέλας

Τα πιο φαντασμαγορικά θεάματα της φύσης το 2013 (3)

Τι είναι; Τα βόρεια «φώτα» της Αρκτικής είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θέαμα που κινεί την περιέργεια των ανθρώπων εδώ και αιώνες, πολύ περισσότερο φέτος που το φαινόμενο αναμένεται να είναι σε έξαρση καθώς η παραγωγή ενέργειας μεγιστοποιείται κάθε 11 χρόνια του ηλιακού κύκλου. Το θέαμα προκαλείται από την πρόσκρουση μικροσωματιδίων του ήλιου με αέρια της ατμόσφαιρας και δημιουργεί πολύχρωμες κουρτίνες φωτός. Αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολύ ξεχωριστό φυσικό φαινόμενο και αξίζει να το έχετε στην λίστα όσων θέλετε να δείτε στη ζωή σας.

Που; Πολλές πόλεις στη βόρεια Σκανδιναβία και τον Καναδά αποτελούν προορισμούς στους οποίους μπορείτε να απολαύσετε το θέαμα. Μερικοί μάλιστα από αυτούς διαθέτουν καταλύματα που μοιάζουν με γυάλινα ιγκλου ώστε να το απολαύσετε στο έπακρο. Οι παγωμένοι και καθαροί ουρανοί από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο είναι ιδανικοί για να το δείτε, και ο γενικός κανόνας είναι πως όσο βορειότερα πάτε τόσο καλύτερα θα δείτε.

Φωσφορίζοντες ωκεανοί

Τα πιο φαντασμαγορικά θεάματα της φύσης το 2013 (4)

Τι είναι; Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, τα φύκια του ωκεανού κινούνται με τέτοια ταχύτητα ώστε και μόνο ο απόλυτος αριθμός τους είναι ικανός να αλλάξει το χρώμα του νερού. Πιο γνωστή ως κόκκινη παλίρροια, αυτή η κινούμενη μάζα του πλαγκτόν δεν είναι εντυπωσιακή την ημέρα, αλλά την νύχτα είναι μοναδική. Κάτω από μεγάλες ταχύτητες η μάζα αυτή παίρνει ένα μπλε φωσφορίζον χρώμα που λάμπει στον ωκεανό.

Που; Δυστυχώς υπάρχουν μόνο λίγες περιοχές, λέγονται βιο-παραλίες, που συμβαίνει το συγκεκριμένο φαινόμενο και τρεις από αυτές βρίσκονται στο Πουέρτο Ρίκο. Η βιο-παραλία του νησιού Vieques είναι μία από τις πιο μαγευτικές στον κόσμο χάρη στην πολύ υψηλή συγκέντρωσή της σε πλαγκτόν και το θέαμα είναι ακόμα καλύτερο αν το δείτε από ένα καγιάκ.

Σύννεφα Morning Glory

Τα πιο φαντασμαγορικά θεάματα της φύσης το 2013 (5)

Τι είναι; Τα σύννεφα αυτά αποτελούν ένα από τα πιο σπάνια μετεωρολογικά φαινόμενα και σχηματίζονται όταν αέρας που φυσάει από την στεριά συναντά αντίθετο από την θάλασσα. Εμφανίζονται τυπικά πρωινές ώρες, σε μικρη απόσταση από το έδαφος και φαίνονται σαν λωρίδες σύννεφων σε έκταση πολλών εκατοντάδων μιλίων. Η διάρκεια τους εξαρτάται από το αν ο αέρας που είναι πάνω από το σύννεφο είναι πιο κρύος από τον αέρα που είναι κάτω από αυτό.

Που; Αν και το φαίνομενο έχει παρατηρηθεί σε διάφορα μέρη παγκοσμίως, το μόνο μέρος που μπορεί να τα απολαύσει κανείς με μεγαλύτερη συχνότητα (και μάλιστα γίνετε και αντίστοιχη πρόβλεψη) είναι ο Κόλπος Carpentaria στη βόρεια Αυστραλία. Κάθε χρόνο πιλότοι διοργανώνουν ειδικές εκδηλώσεις όπου πετούν πάνω και μέσα σ’αυτά.

Βροχή από ψάρια

Τα πιο φαντασμαγορικά θεάματα της φύσης το 2013 (6)

Τι είναι; Οι Αμερικάνοι έχουν μία έκφραση για την δυνατή βροχή, λένε ότι ‘βρέχει γάτες και σκύλους’. Αν και αυτό ακούγεται αδύνατο, υπάρχουν παραδόξως πολλές αναφορές ανά τους αιώνες για καταιγίδες με ψάρια, βατράχια και άλλα είδη του νερού. Δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τέτοιες θεωρίες, αλλά η επικρατέστερη εκδοχή είναι οτι ορισμένοι ανεμοστρόβιλοι έχουν τόση δύναμη και ένταση ώστε να σηκώνουν μικρά ζώα και είδη της θάλασσας και να τα παρασέρνουν μακρυά.

Πού; Η βροχή των ψαριών, γνωστή ως Lluvia de peces (the rain of fish), είναι ένα εξαιρετικά σύνηθες φαινόμενο στην Ονδούρα της Κεντρικής Αμερικής. Μάλιστα, η πόλη Γιόρο έχει καθιερώσει από το 1998 ένα φεστιβάλ εορτασμού για το συγκεκριμένο σκοπό. Το φεστιβάλ της Βροχής των Ψαριών, διοργανώνεται ετησίως Μάϊο ή Ιούνιο, που είναι τυπικά οι μήνες κατά τους οποίους οι πολύ δυνατοί ανεμοστρόβιλοι έχουν σαν αποτέλεσμα να βλέπει κανείς ζωντανά ψάρια να «χοροπηδάνε» στους δρόμους της πόλης.

Οι βράχοι στο Μοεράκι

Τα πιο φαντασμαγορικά θεάματα της φύσης το 2013 (7)

Τι είναι;Σε πολλές παραλίες ανά τον κόσμο είναι σύνηθες να συναντά κανείς ογκόλιθους ή βράχια, σχηματισμένους με το πέρασμα του χρόνου, την επιρροή της θάλασσας και την φυσική διάβρωση. Ωστόσο, οι βράχοι στο ψαροχώρι Μοεράκι της Νέας Ζηλανδίας, δεν έχουν πάρει το σχήμα τους από την φυσική διάβρωση με τα χρόνια. Αυτοί οι τεράστιοι ογκόλιθοι μεγαλώνουν αργά και έχουν φτάσει στο σημερινό μέγεθος μετά από χιλιετίες, περίπου με την ίδια διαδικασία που δημιουργούνται και τα μαργαριτάρια. Πρόκειτε για πολλαπλά στρώματα ιζήματος τα οποία με την ανάμειξή τους με ένα άλλο στοιχείο της φύσης, τον ασβεστίτη, στην ουσία ασβεστοποιούνται. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς τους σφαιρικους ογκόλιθους ξεπερνούν σε διάμετρο τα 2.5 μέτρα.

Πού; Τα βράχια αυτά θα τα συναντήσετε κατά μήκος της ακτογραμμής της Νέας Ζηλανδίας, σε προστατευόμενη περιοχή, μεταξύ του χωριού Μορεάκι και της πόλης Χάπτεν. 12 μίλια νοτιότερα του Μορεάκι θα συναντήσετε και κάποια βράχια τα οποία έχουν σχήμα που θυμίζει βλήμα κανονίου, γνωστά ως βράχια Katiki.

Μετανάστευση άγριων ζώων

Τα πιο φαντασμαγορικά θεάματα της φύσης το 2013 (8)

Τι είναι; Αδιαμφισβήτητα, ένα από τα ωραιότερα θεάματα που προσφέρει η φύση και η έμπνευση για πολλά ντοκυμαντέρ είναι τα μεγάλα μεταναστευτικά ταξίδια των άγριων ζώων στο Σερενγκέτι της ανατολικής Αφρικής. Ενδεικτικά, πάνω από 2000 αντιλόπες ταξιδεύουν και περίπου το ένα δέκατο των ζώων που ξεκινάνε το ταξίδι εύρεσης νερού και τροφής, δεν το ολοκληρώνουν ποτέ, καθώς γίνονται τα ίδια θηράματα ή πεθαίνουν από την εξόντωση.

Που; Η ακριβής περίοδος του κύματος μετανάστευσης ποικίλλει ανάλογα με την περίοδο των βροχών. Συνήθως, το φθινόπωρο, που είναι τον Απρίλιο, τα κοπάδια ξεκινάνε προς το Σερενγκέτι, στην Τανζανία και το Μασάι Μάρα στην Κένυα με φορά αυτή των δεικτών του ρολογιού, ενώ επιστρέφουν στο Σερενγκέτι όταν αυτό έχει μετατραπεί την άνοιξη, από μία τεράστια έρημο σε λιβάδι.

Το κυνήγι της σαρδέλας

Τα πιο φαντασμαγορικά θεάματα της φύσης το 2013 (9)

Τι είναι; Κάθε χρόνο, στα παράλια της Νοτίου Αφρικής, ξεκινά ένα μοναδικό κυνήγι, αφού τεράστια κοπάδια σαρδελών μεταναστεύουν βόρεια. Μάλιστα το μέγεθος του κοπαδιού φτάνει τα τέσσερα μίλια σε μήκος με ένα μίλι πλάτος, κάτι που όμως το κάνει ιδιαίτερα εύκολο στον εντοπισμό του, από στεριά και αέρα, προσελκύοντας έτσι έναν μεγάλο αριθμό από φάλαινες, δελφίνια, καρχαρίες και πολλά είδη πουλιών που ψάχνουν για τροφή.

Που; Το μαγευτικό αυτό θέαμα μπορείτε να το απολαύσετε στις παραλίες κατά μήκος του Kwazulu Natal, γνωστό και απλά ως Νατάλ. Αποτελεί μοναδικό τουριστικό προορισμό καθώς την περίοδο του sardine run, όπως είναι γνωστό το μεταναστευτικό αυτό ρεύμα, οι ντόπιοι μαζεύουν με δύχτια και πλαστικά δοχεία, μικρά ψάρια που χάνονται στα ρηχά. Τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί συμμετέχουν στο πνεύμα καθώς κρατούν ανοιχτές τηλεφωνικές γραμμές που ενημερώνουν το κοινό προς τα που κατευθύνεται το κοπάδι, ανά πάσα στιγμή.

Old Faithful

Τα πιο φαντασμαγορικά θεάματα της φύσης το 2013 (10)

Τι είναι; Είναι γνωστό ως το πιο εύκολα προβλεπόμενο φαινόμενο στη γη, καθώς σχεδόν κάθε μία ώρα τεράστιες ποσότητες ζεστού νερού εκτοξεύονται από χάσματα στο έδαφος. Οι πίδακες βραστού νερού φτάνουν μέχρι και τα 30000 λίτρα, σε ύψος που ξεπερνά τα 56 μέτρα, ακόμα και για 5 λεπτά τη φορά. Το Old Faithful πρωτοανακαλύφθηκε το 1870 και από τότε, έχουν καταγραφεί πάνω από 130.000 τέτοιες τακτικές εκρήξεις.

Πού; Στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone National Park, του Γουαϊόμινγκ της Αμερικής, ανάμεσα σε άλλα 300 αξιοθέατα.

Μαύρος Ήλιος

Τα πιο φαντασμαγορικά θεάματα της φύσης το 2013 (11)

Τι είναι; Όταν ο ήλιος δύει στην αρχή της άνοιξης, πάνω από τους βαλτότοπους της Δανίας, ο ουρανός μαυρίζει καθώς τα ψαρόνια ξεκινούν το ταξίδι τους. Τα σμήνη των πουλιών καλύπτουν τελείως τον ήλιο και γιαυτό το φαινόμενο έχει καθιερωθεί να λέγεται «Μαύρος Ηλιος».

Πού; Οι βαλτότοποι στα νότιοδυτικά της χώρας είναι το επίκεντρο του φαινομένου, το οποίο τυπικά συμβαίνει από τον Μάρτιο μέχρι τα μέσα Απριλίου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα πουλιά μαζεύουν τροφή από τα λιβάδια της περιοχής και δημιουργούν αυτούς τους σχηματισμούς λίγο πριν δύσει ο ήλιος καθώς επιστρέφουν στις φωλιές τους.

Δίνη Corryvreckan

Τα πιο φαντασμαγορικά θεάματα της φύσης το 2013 (12)

Τι είναι; Στην παραλία Corryvreckan σχηματίζεται μία δίνη πολύ διάσημη αναμεσα σε ναυτικούς και κολυμβητές. Ο σχηματισμός της οφείλεται στην πίεση υπό μεγάλη δύναμη που δέχεται το νερό στο στενό πέρασμα που υπάρχει εκεί. Στην ουσία είναι η ένωση πολλών δινών καθώς διαδοχικά ρεύματα ταχύτητας άνω των 5 μέτρων ανά δευτερόλεπτο δημιουργούν κύματα που μπορεί να ακούσει κανείς ακόμα και σε απόσταση άνω των 16 χιλιομέτρων.

Που; Οι δίνες του Corryvreckan βρίσκονται στα δυτικά παράλια της Σκωτίας, ανάμεσα στις νήσους Τζούρα και Σκάρμπα και πολλά τουριστικά σκάφη οδηγούν τους επισκέπτες σ’ αυτό το τουριστικό αξιοθέατο.

 

www.otherside.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.