Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Προγράμματα για τους Αγρότες

Φεβρουάριος 26th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής Φακέλων Υποψηφιότητας την 24η Απριλίου 2013

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η 2η Προκήρυξη για την υλοποίηση Ιδιωτικών Επενδύσεων στο πλαίσιο των Μέτρων 311, 312 και 313 του Άξονα 3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013 με καταληκτική ημερομηνία υποβολής Φακέλων Υποψηφιότητας την 24η Απριλίου 2013.

Η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ ανέλαβε σύμφωνα με την από 4/5/12 υπογεγραμμένη σύμβαση με το Υπουργείο, το έργο του Υποστηρικτικού Μηχανισμού για την υλοποίηση των καθεστώτων ενίσχυσης (ιδιωτικές επενδύσεις), στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ως Κεντρική Μονάδα με Αντένες τις Αναπτυξιακές Εταιρείες σε κάθε νομό.

Τα μέτρα που προκηρύχθηκαν είναι τα ακόλουθα :

  • Μέτρο 311 «Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες»

Οι επενδυτικές δαπάνες αφορούν, ενδεικτικά, στην ίδρυση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό πολύ μικρών επιχειρήσεων στους τομείς τουρισμού, βιοτεχνικών δραστηριοτήτων σε επιλεγμένους κλάδους, καθώς και στη βελτίωση της υποδομής των επιχειρήσεων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών τους.

Το συνολικό κόστος ανά επένδυση ανέρχεται έως 600.000€ για υποδομές διανυκτέρευσης και έως 300.000€ για τις υπόλοιπες δράσεις του Μέτρου (ιδρύσεις και εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων).

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης έχουν επαγγελματίες αγρότες, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Νέοι Γεωργοί.

  • Μέτρο 312 «Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων»

Οι επενδυτικές δαπάνες αφορούν, ενδεικτικά  σε:

  • ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό βιοτεχνικών μονάδων, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και ειδών διατροφής μετά την πρώτη μεταποίηση σε επιλεγμένους κλάδους και υποκλάδους,
  • βελτίωση υποδομής επιχειρήσεων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών τους,
  • δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων της τοπικής οικονομίας.

Το συνολικό κόστος των επενδύσεων ανέρχεται έως 300.000 €, ενώ για όσες υπάγονται στην κατηγορία «Δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων της τοπικής οικονομίας», το επιλέξιμο κόστος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100.000 €, εφόσον στο επενδυτικό σχέδιο δεν προβλέπονται δαπάνες για την προμήθεια εξοπλισμού ή την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων.

Δικαιούχοι του Μέτρου είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα (εκτός των δικαιούχων του Μέτρου 311), κάτοικοι ή μη των περιοχών παρέμβασης του Άξονα 3 που δύνανται να υλοποιήσουν επενδύσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων.

  • Μέτρο 313 «Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων»

Οι επενδυτικές δαπάνες αφορούν, ενδεικτικά  σε:

ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό πολύ μικρών επιχειρήσεων στον τομέα της τουριστικής υποδομής.

Το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου θα ανέρχεται στα 600.000 € για ορισμένες υποδομές, ενώ για τις υπόλοιπες δράσεις (ιδρύσεις, εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων) θα ανέρχεται μέχρι 300.000 €.

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα (εκτός των δικαιούχων του Μέτρου 311), κάτοικοι ή μη των περιοχών παρέμβασης του Άξονα 3, που δύνανται να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η συνολική διαθέσιμη Δημόσια Δαπάνη της 2ης προκήρυξης για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που αφορά στα ανωτέρω Μέτρα ανέρχεται στο ποσό των 8.050,00 εκ €. Ποσό που αντιστοιχεί σε συνολικό προϋπολογισμό έργων έως 16.100,00 εκ €.

Το ποσοστό ενίσχυσης για όλα τα παραπάνω μέτρα ανέρχεται στο 50 %.

Στη Δυτική Μακεδονία οι περιοχές στις οποίες μπορούν να υλοποιηθούν τα έργα του  Άξονα 3 είναι οι ακόλουθες ανά νομό:

Ν.ΓΡΕΒΕΝΩΝ: Δημοτικές Ενότητες: Γόργιανης, Θ. Ζιάκα, Αγ. Κοσμά και οι Δημοτικές Κοινότητες: Αβδέλλας, Δοτσικού, Μεσολουρίου, Περιβολίου, Σαμαρίνας, Σμίξης και  Φιλιππαίων.

Ν.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Δημοτικές Ενότητες : Αγίων Αναργύρων, Ακριτών, Μεσοποταμίας, Βιτσίου, Ιώνος Δραγούμη, Κλεισούρας, Κορεστίων, Νεστορίου, Αργους Ορεστικού (εκτός του Δ.Δ. Αργους Ορεστικού) και οι Δημοτικές Κοινότητες : Αρρένων, Γράμμου και  Καστρακίου.

Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ: Δημοτικές Ενότητες: Ασκίου, Βελβεντού (εκτός του Δ.Δ Βελβεντού), Μουρικίου, Νεάπολης, Τσοτυλίου, Βερμίου και οι Δημοτικές Κοινότητες:  Βλάστης και Πενταλόφου

Ν.ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Δημοτικές Ενότητες: Αετού, Περάσματος (Δ.Κ Φλάμπουρου, Ανω Υδρούσας, Δροσοπηγής), Πρεσπών και οι Δημοτικές Κοινότητες : Κρυσταλοπηγής, Νυμφαίου, Λεχόβου και Βαρικού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν απ’ ευθείας από την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονία Α.Ε. – ΑΝΚΟ, Φον Καραγιάννη 1-3, Κοζάνη, τηλ 2461024022 αλλά και από τις Αντένες :

ü  Αντένα νομού Γρεβενών: Αναπτυξιακή νομού Γρεβενών Α.Ε.-ΑνΓρε,  Κ.Ταλιαδούρη 16, τηλ 2462087390

ü  Αντένα νομού Καστοριάς: Αναπτυξιακή Καστοριάς Α.Ε.- ΑΝΚΑΣ, Γράμμου 62, τηλ 2467083441

ü  Αντένα νομού  Φλώρινας: Αναπτυξιακή Φλώρινας Α.Ε.- ΑΝΦΛΩ, Σ.Δραγούμη 26, τηλ 2385045745

Παράλληλα από την ιστοσελίδα του Υποστηρικτικού Μηχανισμού Δυτικής Μακεδονίας www.anko/axonas3.gr αλλά και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.agrotikianaptixi.gr έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τους οδηγούς εφαρμογής  του προγράμματος και όλο το Ενημερωτικό Υλικό.

Η υποβολή του Φακέλου γίνεται ηλεκτρονικά και εντός 10 ημερών κατατίθεται ο φάκελος στον Υποστηρικτικό Μηχανισμό (Κεντρική Μονάδα & Αντένα)

Στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις για την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του πληθυσμού της Δυτικής Μακεδονίας

 

Από το Γραφείο Τύπου ΑΝΚΟ ΑΕ

This entry was posted on Τρίτη, Φεβρουάριος 26th, 2013 at 14:09 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply