Ο πλέον υψηλόβαθμος καθολικός ιερωμένος στην Βρετανία, ο καρδινάλιος Κιθ Ο’Μπράιεν, εγκαταλείπει την Αρχιεπισκοπή St Andrews και Εδιμβούργου, μετά τις κατηγορίες εναντίον του για ανάρμοστη συμπεριφορά προς άλλους ιερωμένους, ήδη από την δεκαετία του 1980. To Βατικανό αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι η παραίτησή του θα γίνει δεκτή από τον απερχόμενο Πάπα Βενέδικτο.

Μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη, ο καρδινάλιος δεν θεωρείται πλέον πιθανό να συμμετέχει στην εκλογή του νέου Πάπα, αφήνοντας χωρίς εκπροσώπηση τη Βρετανία. Η παραίτηση του πλέον υψηλόβαθμου καθολικού κληρικού στη Βρετανία αποτελεί σοκ τόσο για την Εκκλησία της Σκοτίας όσο και ευρύτερα για την Καθολική Εκκλησία, που προσπαθεί να αναστηλώσει την φήμη της ενόψει της συνόδου του κονκλάβιου για την εκλογή νέου Πάπα.

Ο ίδιος ο Ο’Μπράιεν φαίνεται ότι πιέστηκε ώστε να επισπεύσει την αποχώρησή του, καθώς μέχρι πρότινος ετοιμαζόταν να εκπροσωπήσει την Βρετανία στο κονκλάβιο. Μάλιστα, μόλις την Παρασκευή είχε δηλώσει ότι η ευθύνη που είχε για την εκπροσώπηση των βρετανών καθολικών είναι «σχεδόν τρομακτική». Κανονικά θα αποχωρούσε λίγους μήνες μετά, όταν θα συμπλήρωνε τα 75 χρόνια του.

Τρεις ιερωμένοι και ένας ακόμη που εγκατέλειψε το σχήμα, από την αρχιεπισκοπή του Ο’Μπράιεν, διαμαρτυρήθηκαν στον εκπρόσωπο του Πάπα στην Βρετανία νούντσιο Αντόνιο Μενίνι, στις αρχές Φεβρουαρίου, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Βενέδικτου. Αντικείμενο της διαμαρτυρίας τους ήταν η απρεπής συμπεριφορά του καρδινάλιου προς αυτούς την δεκαετία του ’80.

bbc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.