ΟΔΗΓΙΑ-ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

ΔΝΤ: Κούρεμα σε όλα τα ιδιωτικά δάνεια«Κουρέψτε» τα χρέη των ιδιωτών για να μπορέσει η Ελλάδα να… ανασάνει. Τη σύσταση αυτή απευθύνει στην κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ώρα που περισσότερα από 500.000 ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες.

Οι «κόκκινες» οφειλές τους ξεπέρασαν στο τέλος του 2012 τα 55 δισ. ευρώ, όταν το συνολικό χρέος τους ανέρχεται στα 227,7 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι ένα στα τέσσερα δάνεια δεν εξυπηρετείται.

Το ΔΝΤ θεωρεί μονόδρομο το «κούρεμα» στο χρέος των ιδιωτών, καθώς εκτιμά ότι, όσο αυτό διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία στη χώρα, δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε ανάκαμψη αλλά ούτε και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Εκθεση εργασίας που διενεργήθηκε από το νομικό και ευρωπαϊκό τμήμα του Ταμείου με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα του ιδιωτικού χρέους στον απόηχο της ευρωπαϊκής χρηματοοικονομικής κρίσης» τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης των χρεών του ιδιωτικού τομέα στις χώρες της Ευρωζώνης που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση χρέους.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μια αύξηση 10% στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνει τις τραπεζικές χορηγήσεις κατά 4%

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μια αύξηση 10% στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνει τις τραπεζικές χορηγήσεις κατά 4%

Σε αυτήν επισημαίνεται ότι τα χρέη του ιδιωτικού τομέα της Ευρώπης έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2008 (ιδιαίτερα στην Ιρλανδία και την Ελλάδα) απειλώντας την ανάκαμψη, ενώ γίνεται συνοπτική αναφορά στον ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) και στις βασικές του προβλέψεις για την προστασία των δανειοληπτών, υπογραμμίζοντας πως οι ελληνικές αρχές επανεξετάζουν το συγκεκριμένο νομοθέτημα, καθώς δεν κρίθηκε επιτυχημένο αφού δεν οδήγησε σε διευθέτηση μεγάλου μέρους του ιδιωτικού χρέους που δεν εξυπηρετείται.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης «αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι δεν βοηθά κανένα να μη λυθεί το θέμα του υψηλού δανεισμού στον ιδιωτικό τομέα: ούτε τους δανειστές αλλά ούτε και τους πιστωτές». Και επιμένουν: «Εάν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα, τότε διακυβεύεται η ανάκαμψη».

«Με την κρίση να έχει σχεδόν τελειώσει και την ανάκαμψη να παραμένει χλιαρή, τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους σε μια σειρά από υπερχρεωμένες χώρες. Αυτό είναι ακόμη περισσότερο επιτακτικό, επειδή θα μπορούσαν να περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαβρώνει τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών και δημιουργεί αβεβαιότητες για τα πιστωτικά ιδρύματα. Επικαλούνται μάλιστα πρόσφατα ευρήματα έρευνας του Ταμείου, σύμφωνα με τα οποία μια αύξηση 10% στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνει τις τραπεζικές χορηγήσεις κατά 4%.

Στην έκθεση τονίζεται επίσης πως σε περιπτώσεις οικονομιών με υπερχρεωμένες επιχειρήσεις οι επενδύσεις καθηλώνονται, καθώς οι εταιρείες (όσες δεν πτωχεύουν) επικεντρώνονται στην απομόχλευση και εξυγίανση των ισολογισμών τους και είναι απρόθυμες να αναλάβουν νέα έργα και να δημιουργήσουν έτσι θέσεις εργασίας.

Υπάρχουν όμως όροι και προϋποθέσεις ώστε αυτή η αναδιάρθρωση των χρεών να στεφθεί με επιτυχία. «Η όποια αναδιάρθρωση των χρεών του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να γίνει στο ευρύτερο πλαίσιο μεταρρύθμισης του χρηματοοικονομικού κλάδου» αναφέρει η έκθεση.

 

ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.