Κύπρος-Ρεκόρ το ποσοστό του Αναστασιάδη

Το 57, 48% , με το οποίο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξελέγη απόψε έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει υποψήφιος στην μεταμακαριακή περίοδο. Ο Νίκος Αναστασιάδης ξεπέρασε το 56, 54%, που είχε συγκεντρώσει το 1983 ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο με την συνεργασία του ΑΚΕΛ.

Ο ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός) , που ιδρύθηκε το 1976 από τον Γλαύκο Κληρίδη, είναι, σύμφωνα με την πολιτική του διακήρυξη του 2011, «ένα σύγχρονο φιλελεύθερο σε ιδέες κόμμα με κοινωνικό προσανατολισμό. Είναι μέρος της ισχυρότερης πολιτικής τάσης στην Ε.Ε.: της πολιτικής οικογένειας που συνδυάζει τον φιλελευθερισμό με την κοινωνική ευαισθησία και την οικονομία της αγοράς με την κοινωνική συνοχή. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός προσδιορίζεται από το τρίπτυχο: κοινωνικός φιλελευθερισμός, κοινωνική συνοχή, πραγματισμός».

Με εκλογή Αναστασιάδη ο ΔΗΣΥ επιστρέφει στην εξουσία μετά από δέκα χρόνια, μετά την δεκαετή διακυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος ηττήθηκε στις προεδρικές του 2003 από τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο.

Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου θεωρείται «πολιτικό ανάστημα» του Γλαύκου Κληρίδη και με την εκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας καθίσταται ο 16ος ηγέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Λόγω του επείγοντος της υπογραφής της δανειακής σύμβασης, της εξεύρεσης τρόπου εξόδου από την οικονομική κρίση και του κυπριακού ο κ. Αναστασιάδης δεν θα έχει περίοδο χάριτος.

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για τάχιστη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα για τις τράπεζες και το κράτος, ο νέος πρόεδρος καλείται σε πολύ δύσκολες συνθήκες να καταβάλει προσπάθειες για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι των πολιτικών και με συνταγματικό εργαλείο τη νωπή ετυμηγορία του λαού να προχωρήσει τάχιστα σε μεταρρυθμίσεις και βαθιές τομές, που απαιτούνται για την πρόοδο της Κύπρου.

Το πρώτο «δείγμα γραφής» θα δώσει ο κ. Αναστασιάδης από την επιλογή των συνεργατών του , ιδιαίτερα στα υπουργεία-κλειδιά, Οικονομικών, Εξωτερικών και Εμπορίου, λόγω υδρογονανθράκων.

Η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι την Πέμπτη, όταν ο κ. Αναστασιάδης θα δώσει την νενομισμένη από το Σύνταγμα διαβεβαίωση στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβει ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης εκ των αντιπροέδρων του ΕΛΚ, ο οποίος διετέλεσε ΥΠΕΞ και του Γλαύκου Κληρίδη.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου προορίζεται για το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Υποψήφιος για υπουργοποίηση σε παραγωγικό υπουργείο είναι και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου. Για το Υπουργείο Οικονομικών φέρεται ως επικρατέστερος ο Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος διετέλεσε και υπουργός Οικονομικών του Τ. Παπαδόπουλου.

Από το ΔΗΚΟ θα προταθούν για υπουργοποίηση οι Κυριάκος Κενεβέζος και Φώτης Φωτίου. Επίσης , συζητούνται τα ονόματα του επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής δρ. Φίλιππου Πατσαλή και του δικηγόρου και καθηγητή δρ. Γιώργου Παμπορίδη.

www.enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.