Έφερε πάνω από 4.500 λουκέτα ενώ χάθηκαν 35.000 θέσεις εργασίας

Χαριστική βολή στην εστίαση έδωσε η μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ Περισσότερα από 4.500 λουκέτα σε επιχειρήσεις και 35.000 χαμένες θέσεις εργασίας κόστισε η οικονομική κρίση στον κλάδο της εστίασης την τελευταία διετία. Τα περιορισμένα εισοδήματα των ελλήνων καταναλωτών αλλά και η αύξηση των τιμών εξαιτίας της αύξησης, την τελευταία τριετία, του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) από το 9% στο 23% οδήγησαν σε κατακόρυφη πτώση τις πωλήσεις των επιχειρήσεων, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν σε σημαντικό ποσοστό το φαγητό εκτός σπιτιού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης, και το 2013 αναμένεται να συνεχιστεί η πτωτική πορεία της συγκεκριμένης αγοράς και προβλέπεται ότι εάν δεν υπάρξει σύντομα παρέμβαση της κυβέρνησης με μείωση του ΦΠΑ, κάτι που αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση, τα λουκέτα θα ξεπεράσουν τις 6.000 ενώ θα χαθούν περισσότερες από 70.000 θέσεις εργασίας.

Η αύξηση του ΦΠΑ, όπως λένε οι επιχειρηματίες του κλάδου, ήταν το κερασάκι στην τούρτα για έναν τομέα που είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης. Εκτιμήσεις μάλιστα κάνουν λόγο για κατακόρυφη πτώση του τζίρου, που κυμαίνεται από 50% έως και 70% ανάλογα με την περιοχή, ενώ μείωση κατά 30%-40% παρουσιάζουν και τα delivery.

Ερευνα της ΓΣΕΒΕΕ την άνοιξη του 2012 έδειξε ότι οι Ελληνες έχουν μειώσει τις δαπάνες για εξόδους σε εστιατόρια και καφέ κατά 88% κατά μέσο όρο. Ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, που ο περισσότεροι τα έχουν συνδυάσει με έξοδο για φαγητό, η κίνηση εμφανίζεται πεσμένη κατά 50%.

Είναι ενδεικτικό της κατάστασης, αλλά και της παρατεταμένης ύφεσης στον κλάδο, ότι μόνο το 2011, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης της εταιρείας Hellastat, η πτώση των πωλήσεων στο σύνολο του κλάδου ξεπέρασε το 20%, με τις αλυσίδες πίτσας να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 30%, και να ακολουθούν τα σουβλατζίδικα με 28%, τα φαστ φουντ 26%, οι αλυσίδες σάντουιτς και σνακ 24%, οι αλυσίδες πώλησης καφέ 24% και οι αλυσίδες επώνυμων εστιατόριων που εμφανίζουν πτώση των πωλήσεών τους κατά 23%. Οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου το 2011 υπολογίζονται σε 407,83 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 11,5%. Ωστόσο η μέση μείωση στις επιχειρήσεις που είδαν τις πωλήσεις τους να συρρικνώνονται έφτασε στο 14,7% ενώ μόνο η μία στις 10 επιχειρήσεις (8%) είχε αύξηση του τζίρου τους.

ΟΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΙ. Ιδια είναι η εικόνα και στις μεμονωμένες επιχειρήσεις, όπου η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων φτάνει το 40% ενώ τα λουκέτα έχουν ξεπεράσει τις 30.000. Οπως σημειώνουν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, υπό τις παρούσες συνθήκες το 2013 θα αναστείλουν τη λειτουργία τους περίπου 15.000 επιχειρήσεις, μέγεθος, όπως λέει, υπερδιπλάσιο από το περυσινό, καθώς το 2012 στην Αττική έκλεισαν περίπου 6.000 επιχειρήσεις. Μάλιστα ο μέσος όρος των οφειλών των επαγγελματιών εστίασης προς το Δημόσιο από ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές εκτιμάται στις 30.000 ευρώ.

Πάντως, με αυτές τις αρνητικές συνθήκες στην αγορά να μην δείχνουν σημάδια βελτίωσης, σύμφωνα και με την έρευνα της Hellastat, οι εταιρείες προσπαθούν να ανακόψουν τη μείωση των πωλήσεών τους και για τον λόγο αυτόν έχουν αναπτύξει έντονο ανταγωνισμό εφαρμόζοντας πολιτικές όπως: «happy hours» (χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα με χαμηλότερες τιμές), χαμηλότερες χρεώσεις για ονλάιν παραγγελίες, προσφορές σε είδος (π.χ. δωρεάν αναψυκτικό για κάθε πίτσα ή δωρεάν καφές με κάθε τυρόπιτα) κ.ά.

Σκούφου Δήμητρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.