ΕΙΔΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Κυνηγήστε τους φορολογουμένους «μεγάλου πλούτου». Την εντολή αυτή έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης στον προϊστάμενο του Διαπεριφερειακού Κέντρου Αθηνών καθώς τα αποτελέσματα του 2012 έναντι της μνημονιακής δέσμευσης ολοκλήρωσης 1.900 ελέγχων φορολογουμένων «μεγάλου πλούτου» δείχνουν ότι οι στόχοι έμειναν στα χαρτιά.

Ο έλεγχος είχε ανατεθεί αρχικά σε 49 ειδικά συνεργεία ελέγχου, τα οποία είχαν συγκροτηθεί για αυτόν τον σκοπό. Τον περασμένο Νοέμβριο οι αρμοδιότητες ελέγχου μεταφέρθηκαν στο ΔΕΚ και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει πλέον στελεχωθεί με 120 ελεγκτές ειδική υποδιεύθυνση ελέγχου με αποκλειστικό αντικείμενο τους μεγάλους φορολογουμένους.

Στην αρχική λίστα περιλαμβάνονται 1.750 φορολογούμενοι «μεγάλου πλούτου», οι οποίοι βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο των 120 ελεγκτών.

«Η λίστα των μεγαλο-φορολογουμένων που ελέγχονται διευρύνεται διαρκώς», σημειώνει στα «ΝΕΑ» αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξηγώντας ότι οι ελεγκτικοί στόχοι προκύπτουν απευθείας με βάση το σύστημα Elenxis με τρία κριτήρια. Τα κριτήρια που ανοίγουν την πόρτα των ελέγχων είναι:
¢ Τεκμαρτό εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ ή
¢ Αγορές αγαθών αξίας μεγαλύτερης των 450.000 ευρώ ή
¢ Αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 2 εκατ. ευρώ

Η ολοκλήρωση των πρώτων 495 υποθέσεων στη διάρκεια του 2012 έχει αποφέρει είσπραξη 17,4 εκατ. ευρώ από τα 22,2 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν. Οι εισπράξεις είναι ανεπαίσθητες μπροστά στις ανάγκες του προϋπολογισμού και οι έλεγχοι τους προηγούμενους μήνες γίνονταν με ρυθμούς χελώνας.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.