2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών Ε1΄τάξη

http://1.bp.blogspot.com/-Mm8i7pU80B0/UScokPlMvkI/AAAAAAABtEc/RYmA3CRPKW0/s1600/grevena.jpgΣήμερα  στο  πλαίσιο δραστηριότητα με τίτλο: «Ιστορία, πολιτισμός, ήθη-έθιμα, παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μου», θα   δημοσιοποιήσουμε  το μήνυμα που μας έστειλε η κα Μαρία Καραγιάννη – Λιούζα στo οποίo μας παρουσιάζει μία εκδοχή της προέλευσης του ονόματος της πόλης των Γρεβενών.

«ΤΑ ΓΡΙΒΑΝΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ

…… ήταν κάποτε μια μικρή πόλη, με μικρά πλινθόκτιστα σπίτια ασπρισμένα με ασβέστη, με χάνια πολλά, με ποτάμια, με νερά… αναπόφευκτο πέρασμα για ταξιδιώτες. Ένας τόπος σταθμός, ένας τόπος ξεπέζευσης, ξεκούρασης και διανυκτέρευσης των καβαλάρηδων, των κυρατζήδων με τα καραβάνια τους από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και όχι μόνο….

Θα ξαποστάσουμε στα ΄΄Γριβανά΄΄ τα σπίτια…..

Μια φράση μια ιστορία!

Τα μικρά, ασπρισμένα απ’ τον ασβέστη σπίτια καθώς ήταν βουτηγμένα στη λάσπη λόγω της υγρασίας του ποταμού και του περιβάλλοντος, αντανακλούσαν κάτι γκρίζο στα μάτια των ταξιδιωτών – καβαλάρηδων, κάτι από το χρώμα του περήφανου αλόγου τους, του Γρίβα! και δίκαια ονόμασαν τα σπίτια  Γριβανά……

Ήμουν μικρή, μαθήτρια Γυμνασίου όταν άκουσα την παραπάνω ιστορία, έμοιαζε με παραμύθι……

Καθώς επέστρεφα απ’ το σχολείο, στο δρόμο προς την Ευαγγελίστρια, μια κυρία αρχοντική, ηλικιωμένη (άγνωστη για μένα) χρειάστηκε τη βοήθειά μου.  Την οδήγησα στο αρχοντικό της (απέναντι ακριβώς από την εκκλησία). Της ρώτησα ευγενικά αν κατάγεται από τα Γρεβενά. Μου είπε ότι, ονομάζεται Ελισάβετ Μπουσίου (γόνος της μεγάλης οικογένειας Μπουσίου), ότι μεγάλωσε στην Πόλη, σπούδασε στο Παρθεναγωγείο, μένει στην Αθήνα, αλλά αγαπά πολύ τον τόπο καταγωγής της, τα Γρεβενά. Χάρηκε πολύ από την παρέα που της έκανα και μου αφηγήθηκε πολλά με αφάνταστο ζήλο και σεβασμό προς την ιστορία του τόπου μας. Η αφήγησή της όμως, εστιάστηκε περισσότερο στους καβαλάρηδες – κυρατζήδες που δικαίως βάφτισαν την πόλη μας Γριβανά, μια λέξη, προερχόμενη από το γκρίζο χρώμα του περήφανου αλόγου τους, Γρίβα. Ήθελε η κα Μπουσίου να μου μεταδώσει προφορικά την ονομασία της πόλης μας, όπως ακριβώς την προσφωνούσαν οι ταξιδιώτες: τα Γριβανά τα σπίτια!

Αργότερα, αναζητώντας ονομασίες της πόλης των Γρεβενών  σε σχετικά άρθρα συγγραφέων του τόπου μου και όχι μόνο, εστιάστηκα στη γραπτή μαρτυρία του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου (905 – 953) όπου αναφέρεται, ευκρινώς, το όνομα ‘‘Γριβανά’’.

Ενθυμούμενη, την προφορική μαρτυρία της αειμνήστου Ελισσάβετ Μπουσίου και προς τεκμηρίωση των, ως άνω, προαναφερομένων συνέδεσα τη λέξη ‘‘Γριβανά’’ με τη φράση των ταξιδιωτών – καβαλάρηδων:

«θα ξαποστάσουμε στα Γριβανά τα σπίτια

Γριβανά, με μια παραλλαγή του  (ι) σε  (ε) Γρεβανά και χάριν ευφωνίας ΓΡΕΒΕΝΑ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

Μαρία Καραγιάννη – Λιούζα»

http://3.bp.blogspot.com/-Nac1km_T_FA/UScokYAmHDI/AAAAAAABtEg/lFaijR_fqn4/s1600/grevena2.jpg

Και εμείς την ευχαριστούμε πολύ, για μια ακόμα φορά…

Το μήνυμα διαβάστηκε στην τάξη, εμπλουτίστηκε από έρευνα στο διαδίκτυο και από τη συζήτηση που ακολούθησε…

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της τάξης

Ο δάσκαλος της τάξης

Αργύριος Καραλιόλιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.