Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πώς να κρατήσετε μακριά τα μικρόβια από την κουζίνα

Φεβρουάριος 21st, 2013 by Χρήστος Μίμης

Συμβουλές για σωστή χρήση των εξαρτημάτων κατά την προετοιμασία του φαγητού

http://www.newsbeast.gr/files/temp/4AE63E254A7CDE2887D6F37AE36FDB84.jpgΟ πιο εύκολος τρόπος για μεταφορά μικροβίων και βακτηρίων είναι αυτά που τρώμε και ο επικίνδυνος χώρος του σπιτιού είναι η κουζίνα. Πρόσφατη μελέτη άλλωστε ανέδειξε το σφουγγαράκι των πιάτων το πιο βρώμικο αντικείμενο ενός σπιτιού, για την ακρίβεια 200.000 φορές πιο βρώμικο από την λεκάνη της τουαλέτας.

Υπάρχει όμως τρόπος να διασφαλίσετε εσάς και τους αγαπημένους σας με απλές κινήσεις. Σωστό πλύσιμο των προϊόντων που καταναλώνετε, σωστή χρήση των εξαρτημάτων για την προετοιμασία του φαγητού και το μαγείρεμα και φυσικά σωστή αποθήκευση των προϊόντων διατροφής, κρατούν τα μικρόβια μακριά.

Πλύσιμο προϊόντων – προετοιμασία

Δεν αρκεί μόνο να πλένετε τα χέρια σας πριν την προετοιμασία φαγητού, Χρειάζεται να το κάνετε κατά την διάρκεια και μετά από την επαφή με κάθε διαφορετικό προϊόν. Επίσης χρειάζεται σωστός καθαρισμός των ξύλων κοπής και των μπολ αποθήκευσης.

Πώς να κρατήσετε μακριά τα μικρόβια

– Χρησιμοποιήστε καθαρά ψαλίδια ή μαχαίρια για να ανοίγετε τις συσκευασίες των προϊόντων

– Οι φλούδες των φρούτων μπορεί να κουβαλάνε βακτήρια που μπορεί να μεταδοθούν όταν τα τρώτε, τα κόβετε ή τα ξεφλουδίζετε

– Να πλένετε όλα τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά λίγο πριν τα καταναλώσετε. Αυτό ισχύει για όλα τα φρούτα, ακόμη και αυτά που χρειάζονται ξεφλούδισμα ή όπως τα πορτοκάλια και οι μπανάνες.

– Καθαρίστε το εξωτερικό περίβλημα φρούτων και λαχανικών, όπως τα πεπόνια και τα αγγούρια με μια βούρτσα ή χαρτί.

– Να πετάτε πάντα μερικά εξωτερικά φύλλα από το μαρούλι και αντίστοιχες σαλάτες.

– Αφού τα καθαρίσετε να αποθηκεύετε πάντα τα τρόφιμα σε καθαρές συσκευασίες ή μπολ και ποτέ σε αυτά που αγοράστηκαν.

Σανίδες κοπής τροφίμων

– Να χρησιμοποιείτε τουλάχιστον δύο διαφορετικές σανίδες κοπής τροφίμων.

– Να έχετε μια μόνο για να κόβετε ωμό κρέας, ψάρια και πουλερικά.

– Να κόβετε σε ξεχωριστή το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα.

– Να πλένετε αμέσως μετά τις σανίδες κοπής με ζεστό νερό και απορρυπαντικό τρίβοντάς καλά. Για καλύτερη απολύμανση χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων.

– Να πετάτε αμέσως όσες έχουν βαθιές χαρακιές από κοψίματα καθώς μπορεί να μετατραπούν σε ιδανικό χώρο ανάπτυξης βακτηριδίων.

Κουτιά και μπουκάλια

Σκουπίστε εξωτερικά τα κουτιά αναψυκτικού, τις συσκευασίες γάλακτος, τα βάζα και οποιαδήποτε συσκευασία περιέχει τρόφιμα, πριν την ανοίξετε. Αυτό θα αποτρέψει μικρόβια από το εξωτερικό να εισχωρήσουν στα τρόφιμα. Να θυμάστε ότι καλό καθάρισμα χρειάζονται πριν και μετά την χρήση και τα εργαλεία για το άνοιγμα της κάθε συσκευασίας.

This entry was posted on Πέμπτη, Φεβρουάριος 21st, 2013 at 14:09 and is filed under ΓΥΝΑΙΚΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply