Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Απαλλάσσονται από το τεκμήριο διαβίωσης 18άρηδες και άνεργοι

Φεβρουάριος 18th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Αν και θα υποβάλλουν δήλωση…

http://img.protothema.gr/A05325D2613A1101684B57A2D6D892C3.jpgΝα μην ισχύει τεκμήριο διαβίωσης και να μην επιβάλλεται φόρος εισοδήματος στους 18άρηδες που θα πρέπει από φέτος «δια νόμου» να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος, χωρίς να έχουν καν δικά τους εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία, προβλέπει νομοθετική διάταξη που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ετοιμάσει και προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Με το νέο φορολογικό νόμο, όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που ζουν στη χώρα μας θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση, έστω και «μηδενική», αν π.χ. δεν εργάζονται και δεν έχουν εισοδήματα.

Με την τροπολογία που προωθείται όμως, οι γονείς τους θα τους μπορούν να τους δηλώνουν κανονικά σαν προστατευόμενα μέλη στη δική τους δήλωση και έτσι για τα παιδιά δεν θα ισχύει το ατομικό τεκμήριο διαβίωσης για τον υπολογισμό φορολογητέου εισοδήματος. Ανάλογη διάταξη εξετάζεται και για τους μακροχρόνια άνεργους, εφόσον τελούν υπό τη φροντίδα συγγενών τους, αλλά ενδεχομένως να επεκταθεί και σε όλους, ασχέτως οικογενειακής κατάστασης.

Με βάση σημερινά δεδομένα, 18άρηδες και μακροχρόνια άνεργοι θα έπρεπε να φορολογούνται με ατομικό τεκμαρτό εισόδημα τουλάχιστον 3.000 ευρώ (για τους άγαμους) και να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Με το ίδιο σύστημα, καλούνται να συλλέγουν και αποδείξεις δαπανών ίσες με το 25% του ατομικού (τεμαρτού) εισοδήματος. Βάσει του τεκμηρίου διαβίωσης και για εισόδημα 3.000 ευρώ, ένας άγαμος νέος θα πρέπει να καταθέσει και αποδείξεις 750 ευρώ (3.000 Χ 25% = 750).

Εφόσον το ποσό των αποδείξεων δαπανών δεν προσκομισθεί στην Εφορία, τότε επιβάλλεται και ποινή φόρου 10% για το φορολογούμενο. Δηλαδή, ο φόρος που έπρεπε να πληρώσει ένας 18άρης θα έφθανε στα 75 ευρώ (750 ευρώ Χ 10%).

Με τη διάταξη που προωθείται, ο νέος ή άνεργος δεν θα εξαιρείται από την υποβολή της δήλωσης. Αν π.χ. αποφοίτησε από το Λύκειο ή σπουδάζει, θα κάνει χωριστή δήλωση από τους γονείς του. Εφόσον όμως τον δηλώσουν και αυτοί στη δική τους δήλωση, θα απαλλάσσεται από το τεκμαρτό εισόδημα που υπολογίζει από μόνη της η εφορία. Η απαλλαγή θα έχει και αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα ισχύσει για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος την άνοιξη.

Κωστής Πλάντζος

This entry was posted on Δευτέρα, Φεβρουάριος 18th, 2013 at 08:11 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply