Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Και το μέλι εξουδετερώνει τα βακτήρια!

Φεβρουάριος 17th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού είναι γνωστές από την αρχαιότητα, όμως επιβεβαιώνονται κάθε τόσο από νέες επιστημονικές έρευνες. Μία από αυτές είναι η πρόσφατη μελέτη ερευνητών του τεχνολογικού πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, σύμφωνα με την οποία το μέλι αναστέλλει τη δράση των βακτηρίων που αναπτύσσονται στις χρόνιες πληγές!

Για τη μελέτη τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν διάφορα είδη μελιού, ανάμεσά τους και το μέλι μανούκα από τη Ν. Ζηλανδία, και μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την ανάπτυξη των τεσσάρων κοινών βακτηρίων που προκαλούν μόλυνση στις χρόνιες πληγές. Οπως διαπίστωσαν, το μέλι μανούκα μπλοκάρει την ανάπτυξη όλων των βακτηρίων, ενώ σχεδόν την ίδια αποτελεσματικότητα εντόπισαν και στο μέλι από τριφύλλι!

Οπως αναφέρεται στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS One», το μέλι μανούκα μπλοκάρει την ανάπτυξη των βακτηρίων λόγω της ιδιαίτερης σύνθεσής του, στην οποία δεν υπάρχει καμία αντίσταση, όπως συμβαίνει με τα αντιβιοτικά! Μάλιστα, οι ερευνητές μελέτησαν τις δύο από τις βασικές ουσίες που περιέχει το μέλι, τη μεθυλγλυοξάλη και το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο υπάρχει σε πολλά είδη μελιού, και τους προσδίδει την αντιβακτηριδιακή και την αντιμικροβιακή τους δράση.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Λιζ Χάρι, το μέλι παρέχει μια αποτελεσματική και μακροχρόνια ιατρική λύση, σε αντίθεση με εκείνη που δίνουν τα αντιβιοτικά, στα οποία τα βακτήρια αργά ή γρήγορα θα αναπτύξουν αντίσταση. «Το μέλι είναι γνωστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες» είπε στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης. «Γι’ αυτό θέλαμε να συγκρίνουμε την αποτελεσματικότητα που έχουν διαφορετικά είδη σε διάφορα βακτήρια, προκειμένου να διαπιστώσουμε πώς η διαφορετική περιεκτικότητα κάθε είδους σε μεθυλγλυοξάλη και υπεροξείδιο του υδρογόνου λειτουργεί στην καταστολή της ανάπτυξης των βακτηρίων».

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι το πραγματικό μέλι μανούκα προέρχεται από το Leptospermum scoparium, ένα μικρό δέντρο που φύεται σε απομακρυσμένα δάση της Ν. Ζηλανδίας, παράγει πληθώρα λουλουδιών και είναι γνωστό για την ιδιαίτερη γεύση του.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

This entry was posted on Κυριακή, Φεβρουάριος 17th, 2013 at 17:43 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply