Λάρισα: Εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικώνΕξαρθρώθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν ναρκωτικά σε όλη τη χώρα.

Οι δυο οργανώσεις δρούσαν ανεξάρτητα η μία από την άλλη και ο συνολικός αριθμός των μελών τους ανέρχεται στα ογδόντα ένα (81).

Ως «εγκέφαλοι» των οργανώσεων αυτών ταυτοποιήθηκαν ένας 50χρονος ημεδαπός και ένας 32χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, έγκλειστοι στις Φυλακές Πατρών, ενώ ακόμη πέντε (5) κατηγορούμενοι είναι κρατούμενοι σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, όλοι για εμπορία ναρκωτικών.

Στις 11 και 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή επτά (7) εισαγγελικών λειτουργών, ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο, για τις οποίες διατέθηκαν σαράντα (40) αστυνομικοί και δεκατρία (13) οχήματα.

Στο πλαίσιο αυτών των επιχειρήσεων συνελήφθησαν συνολικά 33 άτομα, από τα οποία τα 31 αποτελούν μέλη των εγκληματικών οργανώσεων και διενεργήθηκαν είκοσι πέντε κατ’ οίκον έρευνες.

Επιπλέον, σχηματίσθηκαν δύο αυτοτελείς και ανεξάρτητες δικογραφίες σε βάρος συνολικά ογδόντα ενός μελών των οργανώσεων, από τα οποία ταυτοποιήθηκαν τα εβδομήντα τέσσερα.

Παρακάτω αναλύεται η σύσταση και η δράση για καθεμιά από τις οργανώσεις:

Η ταυτότητα της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης

Ύστερα από συστηματική αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τουλάχιστον δεκατέσσερα (14) άτομα, (δώδεκα άνδρες και δύο γυναίκες), έχοντας διακριτούς ρόλους, συμμετείχαν στην οργάνωση, η οποία είχε ιεραρχική δομή και διαρκή δράση.

Ως «εγκέφαλός» της ταυτοποιήθηκε ένας 50χρονος ημεδαπός, έγκλειστος στις Φυλακές Πατρών για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και όπλων, ο οποίος είχε συστήσει την οργάνωση τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2013 και διηύθυνε τις δράσεις της.

Τα μέλη της οργάνωσης υπό την καθοδήγηση του 50χρονου «εγκεφάλου», διακινούσαν ποσότητες ηρωίνης και κάνναβης στη χώρα, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά ως κέρδη, τα οποία στη συνέχεια είτε διοχέτευαν σε αποπληρωμή στεγαστικών δανείων, είτε κατέθεταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που έγινε την (11-02-2013) συνελήφθησαν σε Λάρισα, Σοφάδες Καρδίτσας και Βόλο εννέα (9) ημεδαποί (έξι άνδρες και τρεις γυναίκες), από τους οποίους οι οχτώ (8) αποτελούν μέλη της οργάνωσης.

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος συνολικά δεκατεσσάρων (14) μελών της οργάνωσης, από τα οποία ταυτοποιήθηκαν τα δώδεκα (12) ημεδαπά μέλη. Δεν έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής τα στοιχεία δύο (2) αλλοδαπών, υπηκόων Αλβανίας.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε έξι οικίες συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

το χρηματικό ποσό των (3.770) ευρώ ,
(2) τραπεζικά βιβλιάρια καταθέσεων, αποδείξεις καταθέσεων και προθεσμιακός λογαριασμός, χρηματικών ποσών που ανέρχονται στα (160.000) ευρώ ,
(2 κιλά και 272 γραμμάρια) κάνναβης περίπου,
(9,3) γραμμάρια ηρωίνης,
(0,3) γραμμάρια κοκαΐνης,
(3) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
(170) ναρκωτικά χάπια,
(23) κινητά τηλέφωνα και (9) κάρτες SIM,
(1) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και
(3) φυσίγγια πυροβόλου όπλου.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση

H εν λόγω εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από εξήντα επτά (67) τουλάχιστον μέλη (εξήντα άνδρες και επτά γυναίκες), που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών στην ελληνική επικράτεια.

Ύστερα από πολύμηνη συστηματική αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκε ως «αρχηγός» της οργάνωσης, ένας 32χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας έγκλειστος στις Φυλακές Πατρών, ενώ ακόμη πέντε (5) μέλη της οργάνωσης είναι έγκλειστα σε καταστήματα κράτησης της χώρας, όλοι για εμπορία ναρκωτικών.

Σε ευρείας κλίμακα αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την (13-02-2013) σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο συνελήφθησαν συνολικά είκοσι τέσσερα (24) άτομα (δεκαεπτά άνδρες και επτά γυναίκες), από τα οποία τα είκοσι τρία (23) αποτελούν μέλη της οργάνωσης . Αξίζει να αναφερθεί ότι μία από τις συλληφθείσες ως μέλος της οργάνωσης, είναι 88χρονη ημεδαπή, μητέρα 56χρονου συλληφθέντα, επίσης μέλους της οργάνωσης.

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος συνολικά εξήντα επτά (67) μελών της οργάνωσης (εξήντα ένας ημεδαποί και έξι αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας), από τα οποία ταυτοποιήθηκαν τα εξήντα δύο (62).

Όπως προέκυψε, ο 32χρονος «αρχηγός» είχε συστήσει την οργάνωση, τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2012 . Αυτή είχε ιεραρχική δομή με διαρκή δράση, ενώ τα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους και ενεργούσαν υπό τον έλεγχο και τις εντολές του 32χρονου.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τον «αρχηγό», πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια που αφορούσε αγοραπωλησία ή μεταφορά ναρκωτικών και με αυτόν τον τρόπο αυτός έλεγχε και διηύθυνε τη διακίνηση ποσοτήτων ηρωίνης και κάνναβης σε όλη τη Θεσσαλία.

Τα μέλη της οργάνωσης προκειμένου να συγκαλύψουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να μην αποκαλυφθούν στις Διωκτικές Αρχές, λάμβαναν αυστηρά μέτρα «προστασίας», χρησιμοποιώντας πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, τις οποίες άλλαζαν συνεχώς.

Επιπλέον, ήταν ιδιαίτερα προσεχτικά στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες, μιλώντας αρκετές φορές αόριστα και χρησιμοποιώντας συνθηματικές εκφράσεις και ιδιαίτερο «κώδικα» συνεννόησης, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν δεν ήταν δηλωμένες στα στοιχεία ταυτότητάς τους, αλλά σε στοιχεία ταυτότητας αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών.

Η οργάνωση αποκόμιζε μεγάλα κέρδη από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, μέρος των οποίων χρησιμοποιούνταν για την κάλυψη βιοποριστικών αναγκών των μελών της, καθώς επίσης και για στοιχηματισμό σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος νομιμοποίησης των κερδών αυτών.

Στην κατοχή των συλληφθέντων, αλλά και σε δεκαεννιά (19) έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

το χρηματικό ποσό των (2.980) ευρώ ,
(30,39) γραμμάρια κάνναβης,
(0,5) γραμμάρια ηρωίνης,
(63) ναρκωτικά χάπια,
(2,3) γραμμάρια βουπρενορφίνης,
(2) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
(54) κινητά τηλέφωνα και (8) κάρτες SIM,
(20) πακέτα τηλεφωνικής σύνδεσης,
(5) αυτοκίνητα,
(4) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και
(4) μαχαίρια.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της πολύμηνης αστυνομικής έρευνας για την εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, συνελήφθησαν κατά το παρελθόν σε διαφορετικές υποθέσεις δεκαπέντε (15) από τα ήδη αναφερθέντα μέλη της οργάνωσης, ενώ δύο από αυτά είναι ήδη έγκλειστοι σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας. Επίσης, έχουν κατασχεθεί:

(130) γραμμάρια ηρωίνης ,
(400) γραμμάρια κάνναβης ,
(350) ναρκωτικά δισκία ,
(2) ζυγαριές ακριβείας
το χρηματικό ποσό των (850) ευρώ και
(15) κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Από αυτούς προφυλακίστηκαν μέχρι στιγμής πέντε (5) μέλη της Α΄ εγκληματικής οργάνωσης (τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα).

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να εξακριβωθεί και τυχόν ύπαρξη περισσοτέρων εμπλεκομένων στη δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων.

Επισημαίνεται ότι ένα από τα συλληφθέντα μέλη, 32χρονη ημεδαπή συμμετείχε και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις.

Η συλληφθείσα ενεργούσε λαμβάνοντας εντολές και από τους δύο αρχηγούς των οργανώσεων (32χρονο υπήκοο Αλβανίας και 50χρονο ημεδαπό), χωρίς όμως να προκύπτει μέχρι στιγμής περαιτέρω σύνδεση στη δράση των δύο αυτών οργανώσεων.

Πέτρος Στεφανής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.