Τον Μάρτιο το αναπτυξιακό συνέδριο

Σαμαράς με Περιφερειάρχες για ΕΣΠΑ ενόψει Eπιτρόπου ΧανΣυνάντηση με τους Περιφερειάρχες με στόχο την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα έχει την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Ορισμένοι από τους τοπικούς άρχοντες θα υποδεχθούν το επόμενο διάστημα τον αρμόδιο για τα για τα διαρθρωτικά ταμεία Επίτροπο της ΕΕ κ. Γιοχάνες Χαν, ο οποίος αρχής γενομένης από την Πέμπτη σκοπεύει να περιοδεύσει σε 13 ελληνικές Περιφέρειες.

Παραλλήλως, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης θα συναντηθεί την Τετάρτη με τις διαχειριστικές Αρχές του ΕΣΠΑ με στόχο μεταξύ άλλων την κατάρτιση των χρονοδιαγραμμάτων και των κατευθύνσεων του ΕΣΠΑ 2, της περιόδου 2014-2020, η χρηματοδότηση του οποίου διασφαλίστηκε στο πλαίσιο του πακέτου των 18,3 δισ. ευρώ το οποίο «κλείδωσε» στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ύστερα από διαπραγματεύσεις 6 μηνών.

Που πάνε τα 18 δισ. ευρώ

Η συμφωνία εξασφαλίζει 14,5 δισ. ευρώ για το ΕΣΠΑ 2, συν 1,8 δισ. ευρώ από το διαρθρωτικό σκέλος της αγροτικής πολιτικής. Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει ότι θα δοθούν περισσότεροι πόροι το 2016 (υπλογίζονται σε 2 δισ. ευρώ) μόλις αναθεωρηθούν τα ποσοστά συμμετοχής των χωρών και αποτυπωθεί η μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ελλάδας λόγω της κρίσης. Τέλος, η Αθήνα θα ενισχυθεί και από το ειδικό Ταμείο για την καταπολέμηση της ανεργίας και άλλα 500 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο με βασικό θέμα την ανάπτυξη και το ΕΣΠΑ 2. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης η κυβερνητική πρόταση για το νέο πρόγραμμα κοινοτικής βοήθειας θα είναι έτοιμη τον Αύγουστο. Η μεγαλύτερη έμφαση αναμένεται ότι θα δοθεί στα προγράμματα απασχόλησης, κατάρτισης και καταπολέμησης της ανεργίας ενώ παράλληλα σημαντικό τμήμα των κονδυλίων του νέου πακέτου, θα αφιερωθεί στις μεγάλες υποδομές και στην καινοτομία.

«Ποδαρικό» με 95% στο ΕΣΠΑ 2

Ο ίδιος κυβενρητικός παραγοντας ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η ελληνική πλευρά έχει πετύχει τη χρονική επέκταση του αυξημένου ποσοστού συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ (ανήλθε από το 80% στο 95%) ως το τέλος του 2015 ώστε να μην επιβαρύνεται ο Προϋπολογισμός. Αυτό σημαίνει ότι και το νέο πρόγραμμα, το ΕΣΠΑ 2, θα αρχίσει να «τρέχει» με το αυξημένο ποσοστό τουλάχιστον κατά δύο πρώτα χρόνια της ενεργοποίησής του.

Συνέδριο για την Ανάπτυξη

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, που παραμένει για την ώρα ευσεβής πόθος των συναρμόδιων Υπουργείων, την Τρίτη έγινε γνωστό ότι στις αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συνέδριο με τη συμμετοχή από τη μια πλευρά των υπουργών Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη και Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και από την άλλη της ομάδας των επιστημόνων του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ, οι οποίοι ανέλαβαν τον Ιανουάριο την εκπόνηση Δεκαετούς Πλάνου Ανάπτυξης μέσα στο επόμενο πεντάμηνο.

Μοντέλο McKinsey ζήτησε ο Στουρνάρας

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας ζήτησε για λόγους επιτάχυνσης της διαδικασίας από τους ερευνητές να βασιστούν στη έτοιμη μελέτη  του ελληνικού Γραφείου της εταιρείας McKinsey. Το Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης κατά McKinsey προσδιορίζει τους στόχους της αύξησης της παραγωγικότητας κατά 20%, της ετήσιας ανάπτυξης 3% και των αυξημένων φορολογικών εσόδων κατά 7 δισ. ευρώ ετησίως. Οι κλάδοι που θεωρεί κομβικής σημασίας είναι αυτοί της Ενέργειας, του Τουρισμού, της μεταποίησης τροφίμων, της αγροτικής παραγωγής του διεθνούς εμπορίου, της ναυτιλίας, των τραπεζών και των νέων τεχνολογιών.

Διαβούλευση ενόψει ΕΣΠΑ 2 από Χατζηδάκη

Ολες αυτές οι κατευθύνσεις θα συζητηθούν σε νέο συνέδριο που τοποθετείται στο τέλος του καλοκαιριού, κατά την ολοκλήρωση του Δεκαετούς Πλάνου.  Υστερα από  πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργού κ. Χατζηδάκη το σχέδιο θα ολοκληρωθεί μόνο μετά από διαβούλευση με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας.

Αυτό γίνεται για έναν επιπλέον λόγο, καθώς το Δεκαετές Πλάνο συνδέεται άμεσα με τον  ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ και τις προτεραιότητες για το νέο κοινοτικό πακέτο στήριξης 2014-2020, πρωτοβουλίες που προωθούνται τον κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Περιοδεία Χαν στην Πελοπόννησο

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική Επίτροπος της ΕΕ κ. Γιοχάνες Χαν θα επισκεφθεί την Ελλάδα, στις 14 και 15 Φεβρουαρίου. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του σε 13 Περιφέρειες, με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών πόρων – της κυριότερης πηγής δημοσίων επενδύσεων για τη χώρα –  ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Στη διάρκεια της διήμερης περιοδείας του, τον Επίτροπο θα συνοδεύει ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της περιφερειακής πολιτικής, η επίσκεψη έχει στόχο να ενθαρρύνει τις Περιφέρειες να επενδύσουν κατά προτεραιότητα σε τομείς όπως η έρευνα και η ανάπτυξη, η καινοτομία, η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και να τις βοηθήσει σημαντικά ώστε να εκμεταλλευτούν τα δυνατά τους σημεία, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τους πόρους της ΕΕ».

Βλέπει Τατούλη – Κατσιφάρα

Στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, ο Επίτροπος Χαν θα επισκεφθεί την Πάτρα, πρωτεύουσα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπου θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα και θα παραστεί ως κεντρικός ομιλητής σε ενημερωτική εκδήλωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών ενώσεων και εκπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Χαν θα επισκεφθεί την Τρίπολη, πρωτεύουσα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου θα παραστεί σε δείπνο εργασίας, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, και εκπροσώπων φορέων και επαγγελματικών Ενώσεων της περιοχής. Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου ο Επίτροπος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην ίδια πόλη. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Πάτρα και την Τρίπολη, ο Επίτροπος θα επισκεφθεί αναπτυξιακά έργα τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Παπαστάθης Αργύρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.