Αφορολόγητο στα 50.000 ευρώ για τα σπίτια και στα 30.000 ευρώ για τα αγροτεμάχια και συντελεστές από 0,1% μέχρι 1,5% ή 2% για τις πολύ μεγάλες περιουσίες, φαίνεται να αποφασίζει η κυβέρνηση σχετικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Αν και ο χρόνος μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις είναι αρκετός, οι διαρροές σχετικά με το σύστημα που θα ισχύσει έχουν ήδη γίνει με το γνωστό φυσικά σύστημα «δίνω σενάρια για να δω αντιδράσεις».

Από τις μέχρι σήμερα διαρροές πάντως, είναι εμφανής η αγωνία του οικονομικού επιτελείου να μην επιβαρυνθούν οι μικρές ιδιοκτησίες και να διευρυνθεί η φορολογική βάση στον τομέα της ακίνητης περιουσίας.

Αν δεν υπήρχαν όλοι οι προηγούμενοι φόροι και δεν είχαν επιβαρυνθεί τα ελληνικά νοικοκυριά με τόσα χαράτσια και τόσες περικοπές, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι (αν ισχύουν τα σενάρια) ένας δίκαιος φόρος. Όμως, με τον κόσμο να μην έχει να πληρώσει ούτε για τα βασικά, είναι επόμενο να αναρωτιούνται όλοι αν θα μπορέσει να πληρώσει και το φόρο στα ακίνητα.

Όπως όλα δείχνουν, όσοι έχουν ακίνητα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία (δηλαδή φθηνά και μεσαία ακίνητα) θα πληρώνουν έως και 50 ευρώ το χρόνο για το σπίτι τους. Για παράδειγμα, ένα σπίτι 70 τ.μ. σε περιοχή με αντικειμενική αξία 1.300 ευρώ, συνολικά δηλαδή 91.000 ευρώ, μετά το αφορολόγητο 50.000 ευρώ, θα πληρώσει 41 ευρώ ετησίως αφού πολλαπλασιάζονται τα υπόλοιπα 41.000 ευρώ με συντελεστή 0,1%.

Εκτιμάται δε ότι το αφορολόγητο για ένα ζευγάρι θα είναι στα 100.000 ευρώ, οπότε πιθανότατα να μην πληρώσουν δύο στους τρεις ιδιοκτήτες, με βάση τα στοιχεία που ίσχυαν μέχρι σήμερα για τις αξίες των ακινήτων των Ελλήνων. Άλλο παράδειγμα: Σπίτι 60 τ.μ. 10ετίας στο Περιστέρι με ανώτερη τιμή ζώνης 1.300 ευρώ, δηλαδή συνολική αξία 78.000 ευρώ. Το ζευγάρι δε θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ ενώ το 2011 και 2012 πλήρωσε χαράτσι (έκτακτο για να λέμε την αλήθεια) από 360 ευρώ. Επίσης, νεόδμητη κατοικία 55 τ.μ. στον Κορυδαλλό με αντικειμενική αξία 41.250 ευρώ (750 ευρώ/τ.μ. η κατώτερη τιμή ζώνης) δε θα πληρώσει φόρο ενώ το χαράτσι ήταν 275 ευρώ.

Αυτοί που θα πληρώσουν πολλά είναι κυρίως οι έχοντες μεγάλες περιουσίες αφού θα επιβαρυνθούν με ετήσιο φόρο ιδιαίτερα υψηλό, αν ισχύσουν συντελεστές 1,5% ή 2%. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης περιουσίας 1 εκατ. ευρώ θα πληρώσει φόρο 15-20 χιλιάδες ευρώ.

Θα πρέπει βέβαια να αναφέρουμε ορισμένα βασικά σημεία των νέων ρυθμίσεων οι οποίες και θα κρίνουν την είσπραξη εσόδων πάνω από 3 δις που προσδοκά η κυβέρνηση.

Το πρώτο είναι ότι στον ενιαίο φόρο θα ενταχθούν και οι νομιμοποιημένοι ημιυπαίθριοι και τα αυθαίρετα που τακτοποιήθηκαν. Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν για το κράτος αυτά τα τετραγωνικά, ήταν άγνωστα κι επομένως αφορολόγητα. Από εδώ και στο εξής θα φορολογούνται. Αν για παράδειγμα είχε δηλώσει 80 τ.μ. και είχε άλλα 40 τ.μ. αυθαίρετα που τα νομιμοποίησε πλέον θα πληρώσει φόρο και για τα 120 τ.μ.

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται πλέον τα τετραγωνικά και οι αντικειμενικές αξίες που θα φορολογούνται, κι επομένως, θα καλύψουν τα έσοδα που θα χαθούν λόγω του αφορολόγητου 50.000 ευρώ.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι για πρώτη φορά φορολογούνται και τα αγροτεμάχια. Κι εκεί ίσως είναι η μεγάλη επιβάρυνση, αν και φαίνεται να προκρίνεται η εξαίρεση των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Διότι κάθε χωράφι, κήπος ή οικόπεδο θα μπει πλέον στο καλάθι της εφορίας και κάθε χρόνο θα επιβαρύνεται με κάποιο ποσό. Είτε είναι 100 ευρώ είτε 1.000 ευρώ, θα πρόκειται για έναν νέο φόρο, για νέες εισπράξεις για το κράτος.

Το τρίτο σημείο είναι οι αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα αυξηθούν, τουλάχιστον στην περιφέρεια της χώρας και στις φθηνές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αυτό θα οδηγήσει και σε μεγαλύτερα ποσά πληρωμής αφού ο νέος φόρος επιβάλλεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Με την αύξηση των αντικειμενικών εκτιμάται ότι πολλοί από τους 2,7 εκατ. ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητο αξίας έως 50.000 ευρώ, θα πιαστούν στα δίχτυα της εφορίας.

Το τέταρτο σημείο, που θα προκαλέσει αντιδράσεις είναι η φορολόγηση των ακινήτων των νομικών προσώπων. Δηλαδή βιομηχανίες να πληρώνουν για τα εργοστάσιά τους, να επιβληθεί φόρος στα εμπορικά κέντρα, στα μεγάλα κτίρια γραφείων, σε ΝΠΙΔ, στα ασφαλιστικά ταμεία και την Εκκλησία. Ήδη ο ΣΕΒ εξέδωσε ανακοίνωση που ζητά την εξαίρεση από το φόρο των παραγωγικών μονάδων ενώ και η Εκκλησία δε βλέπει με καλό μάτι το νέο φόρο. Εκτιμάται ότι θα φορολογηθούν κι αυτοί αλλά με χαμηλότερο συντελεστή στη λογική να «πληρώσουν όλοι, έστω κι από λίγο».

www.antinews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.