Ενθουσιασμό στις διαφημιστικές εταιρείες και ανησυχία στους χρήστες προκαλεί η νέα υπηρεσία που σχεδιάζει το Facebook και η οποία θα… ενημερώνει για την παρουσία των χρηστών τους διαδικτυακούς τους φίλους.

Το νεο app θα βοηθήσει το Facebook σε ότι αφορά τη διαφημιστική του στόχευση προκειμένου να μπορέσει να εξειδικεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα προϊόντα που προωθεί στους χρήστες.

Τα σχέδια για αυτήν την νέα υπηρεσία διέρρευσαν μέσω του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg και επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού έχει τεθεί ο Πίτερ Ντεγκ ο οποίος ήρθε από την Google το 2007. Την ομάδα στελεχώνουν και μηχανικοί από την Glancee, μια εταιρεία με υπηρεσίες GPS για τον εντοπισμίο θέσης την οποία εξαγόρασε το Facebook τον Μάιο και την Gowalla, ένα κοινωνικο δίκτυο που βασίζεται στη θέση των χρηστών.

Το Facebook ήδη έχει προειδοποιήσει τους χρήστες ότι πλεον θα μπορεί να ενημερώνει τους φίλους τους σχετικά με ανθρώπους ή πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους και σχετικές προσφορές.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία αλλάζει στόχευση και πλέον θέλει να γίνει μια εταιρεία που θα απευθύνεται στην κινητή τηλεφωνία, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι περισσότεροι χρήστες μπαίνουν στο δημοφιλές δίκτυο μέσω των smartphones και των tablets τους.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία για το τελευταίο τέταρτο του 2012, 23% των εσόδων της προέρχεται από διαφημίσεις στην κινητή τηλεφωνία, ένα ποσό που μεταφράζεται σε 306 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με το τρίτο τετράμηνο του ίδιου έτους.
«Όταν θα αποκτήσουμε την ακριβή σας τοποθεσία με το GPS, θα το συνδυάσουμε με άλλες πληροφορίες θέσης που γνωρίζουμε για εσάς όπως πχ. την πόλη που διαμένετε. Θα το κρατάμε μέχρι τη στιγμή που δεν είναι πλέον χρήσιμο για να σας παρέχουμε υπηρεσίες» εξήγησε ο Μαρκ Ζούγκεμπεργκ αναλύοντας τη νέα στρατηγική της εταιρείας.

Φυσικά η ανακοίνωση του Facebook ήδη έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των χρηστών.

Όπως υποστηρίζει ο Νικ Πικλς, διευθυντής της οργάνωσης Big Brother Watch «το θέμα των προσωπικών δεδομένων και των στοιχείων τους είναι πολύ ευαίσθητο ζήτημα και θα πρέπει να κοινοποιούνται μόνο αν οι χρήστες έχουν πλήρη γνώση του τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό και βεβαίως ποιοι είναι αυτοί που τα βλέπουν» και τονίζει πως αυτή η μεταστροφή του Facebook αποτελεί μια νίκη των διαφημιστικών εταιρειών κατά των δικαιωμάτων στην ιδιωτικότητα.

Σημειώνεται πως ήδη υπάρχουν applications και social media που σχετίζονται με υπηρεσίες θέσης ωστόσο οι ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα και η ενεργοβόρα τους λειτουργία για τα κινητά τα έχει καταστήσει μη δημοφιλή.

thestival.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.