«Κίνημα» 88 βουλευτών – με πρωτοβουλία του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη – ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος κατά του καπνίσματος μέσα στον χώρο του Κοινοβουλίου

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/F39BA27D604ECD223082F1B372178AA3.jpgΦρένο στους άτακτους θεριακλήδες της Βουλής αποφάσισαν να βάλουν 88 βουλευτές, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος κατά του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους που έχει ψηφίσει αλλά δεν εφαρμόζει η ίδια η Βουλή.

Το «αντικαπνιστικό κίνημα» του Κοινοβουλίου δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη, με τη στήριξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα αλλά και ακόμη 86 μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος καθώς και όλοι όσοι έχουν διατελέσει υπουργοί Υγείας όπως ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Κοινοβούλιο εξαιτίας του καπνού πρέπει να ανατραπεί.

Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν ως «τριτοκοσμική και αποκαρδιωτική» την εικόνα στους διαδρόμους της Βουλής, έπειτα από τη συνεδρίαση κάποιας επιτροπής. Παράλληλα, δυσφορία προκαλεί στους περισσότερους βουλευτές η μυρωδιά στο Εντευκτήριο έπειτα από κάθε κρίσιμη συνεδρίαση στην Ολομέλεια, καθώς βουνά σχηματίζουν τα αποτσίγαρα στα φλιτζάνια και στα πιατάκια του καφέ – μια και τα σταχτοδοχεία απαγορεύονται.

Σε επιστολή που απέστειλαν χθες στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι βουλευτές – από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ – αναδεικνύουν το πρόβλημα και ζητούν να σταματήσει «αυτή η εξοργιστική κατάσταση και να προστατευθεί το κύρος του Κοινοβουλίου».

«Πώς οι βουλευτές θα πείσουμε τους πολίτες να εφαρμόζουν τους νόμους αν δεν το κάνουμε οι ίδιοι;», αναφέρει ο κ. Ψυχάρης αιτιολογώντας την πρωτοβουλία που ανέλαβε.

«Το απαράδεκτο θέαμα, που υποβαθμίζει τη Βουλή και τον μουσειακό της χαρακτήρα, είναι να βλέπεις στο Εντευκτήριο τσιγάρα σβησμένα. Και στο προαύλιο αποτσίγαρα παντού» λέει στα «ΝΕΑ» η βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή, η οποία αν και είναι καπνίστρια συμφωνεί με την πρωτοβουλία των συναδέλφων της. Εκτιμά ωστόσο ότι θα έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι για καπνιστές.

«Ζητάμε το αυτονόητο, να εφαρμοστεί ο νόμος και να μην επιτρέπεται το κάπνισμα στο Κοινοβούλιο», υποστηρίζει ο βουλευτής της ΝΔ – που έχει κόψει το τσιγάρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια – Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. «Αυτονόητη» χαρακτηρίζει την απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους της Βουλής και ο συνάδελφός του Γιώργος Κοντογιάννης, υπογραμμίζοντας ότι «καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να εφαρμόζεται ο νόμος».

«Να φύγουν τα τασάκια και να βγουν όλοι έξω», λέει με απόλυτο τρόπο ο βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Ταμήλος, προτρέποντας τους καπνιστές συναδέλφους του να μετατρέψουν σε καπνιστήριο το… προαύλιο της Βουλής. «Πρώτοι εμείς πρέπει να δώσουμε το σωστό παράδειγμα και μετά να ζητήσουμε από τους καταστηματάρχες να εφαρμόσουν τον νόμο», αναφέρει.

Παρόμοια άποψη έχει και ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Καράμπελας, επισημαίνοντας ότι «στην Ελλάδα παλεύουμε για το αυτονόητο. Δεν είναι δυνατόν μέσα στον ναό της δημοκρατίας να καταστρατηγείται ο νόμος». Μάλιστα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη συμπεριφορά των συναδέλφων του όταν τους γίνεται παρατήρηση να μην καπνίζουν, λέγοντας «δεν γίνεται να τσακώνεσαι ή να θυμώνουν όταν τους λες να το σβήσουν».

Αντίθετος στην «πρωτοβουλία των 88» είναι πάντως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς. Αν και δηλώνει «φανατικός αντικαπνιστής», διαφωνεί με την πρόταση των βουλευτών καθώς θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για να απαγορευθεί το κάπνισμα τη δημιουργία χώρων καπνιστών.

Υπογράφουν και καπνιστές
Την παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Α. Ψυχάρη υπογράφουν μεταξύ άλλων και αρκετοί καπνιστές βουλευτές, όπως ο Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ), ο Κώστας Μαρκόπουλος (ανεξάρτητος βουλευτής), η Ασημίνα Ξηροτύρη και η Μαρία Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ).

ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.