Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω των διασταυρώσεων αποκάλυψε το μεγάλο κόλπο με τον αγροτικό ΦΠΑ

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/8D3FC01D6405D8795227F246AE6D42E1.jpgΑπάτη-μαμούθ με τις επιστροφές ΦΠΑ αποκαλύπτουν οι έλεγχοι των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, σύμφωνα με τους οποίους 37.000 αγρότες εισέπραξαν χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους ποσά 244 εκατ. ευρώ!

Την απάτη αποκάλυψε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σχετικά με το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πέρυσι, 292.000 δικαιούχοι αγρότες εισέπραξαν επιστροφή 11% ΦΠΑ συνολικού ποσού 400 εκατ. ευρώ.

Από αυτούς όμως μόνο για τους 255.000 προκύπτει ότι τα ποσά ΦΠΑ που τους επιστράφηκαν πέρυσι, συνολικού ύψους 156 εκατ. ευρώ, δικαιολογούνται από τη σύγκριση με το δηλωθέν εισόδημά τους.

Για τους λοιπούς 37.000 που έλαβαν 244 εκατ. ευρώ, προκύπτει ότι τα ποσά αυτά είναι αδικαιολόγητα πολλαπλάσια των εισοδημάτων που εμφανίζονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Πρόκειται για απίστευτη απάτη αφού αποδεικνύεται ότι τα… έξι στα δέκα ευρώ της επιστροφής ΦΠΑ συνολικού ποσού 400 εκατ. ευρώ για το 2012 (δηλαδή, 61%!) δόθηκαν αδικαιολόγητα με τη χρήση πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Κατά μέσο όρο, όσοι υπέβαλαν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια εισέπραξαν 14 φορές μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ από τους συναδέλφους τους, τα εισοδήματα των οποίων συμβαδίζουν με τα τιμολόγια που εμφάνισαν στην Εφορία.

Το μεγάλο κόλπο γίνεται σε συνεννόηση με τους εμπόρους, στους οποίους και πωλούν τα προϊόντα τους οι αγρότες. Και αυτό καθώς σήμερα είναι οι έμποροι που εκδίδουν τιμολόγιο αγοράς με ΦΠΑ και όχι οι αγρότες. Τα τιμολόγια αυτά συγκεντρώνονται εν συνεχεία από τους αγρότες, υποβάλλονται στις εφορίες όπου υπάγονται και εκείνες τους επιστρέφουν τον ΦΠΑ. Το ποσοστό της επιστροφής ήταν μέχρι πέρυσι 11%, αλλά από φέτος πέφτει στο 6%.

Η κομπίνα αποκαλύφθηκε έπειτα από τις διασταυρώσεις των στοιχείων για την επιστροφή του ΦΠΑ, από τις οποίες προέκυψε πως πολλοί αγρότες είχαν δηλώσει ποσά επιστροφών… πολλαπλάσια του δηλωθέντος στην Εφορία εισοδήματός τους. Βρέθηκαν για παράδειγμα αγρότες να έχουν εισπράξει ΦΠΑ 25.000 ευρώ, αλλά να εμφανίζουν με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων εισόδημα μόλις 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, η αιτία που το θέμα αποκαλύφθηκε τώρα και όχι νωρίτερα είναι, αφενός η ψηφιακή αποτύπωση των αγροτεμαχίων, αφετέρου το γεγονός ότι το 2012 ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία ζητήθηκε από τους αγρότες να τα δηλώσουν στο Ε9 ώστε εν συνεχεία να ελεγχθούν σε σχέση με τα στρέμματα που δηλώνουν στο ΟΣΔΕ.

«Πώς είναι δυνατόν μια ομάδα αγροτών να δηλώνει εισόδημα 2.200.000 ευρώ και ο ΦΠΑ που του επιστρέφουμε να είναι 3.400.000 ευρώ;», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Τσαυτάρης, προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στα προηγούμενα χρόνια, καθώς είναι πολύ πιθανό να έχουν επαναληφθεί παρόμοιας έκτασης κομπίνες.

ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγησε πως μόλις ελεγχθούν καλύτερα τα στοιχεία ώστε να διαπιστωθεί επακριβώς εάν έχει επιστραφεί παράνομα ΦΠΑ και στους 37.000 αγρότες, τα ποσά που θα διαπιστωθεί ότι κακώς καταβλήθηκαν θα μοιραστούν στους λοιπούς δικαιούχους. Ετσι δεν αποκλείεται το ποσοστό της επιστροφής ΦΠΑ από 6% φέτος να αυξηθεί στο 8%. Εννοείται ότι οι Αρχές θα κινηθούν εναντίον όσων από τους 37.000 αγρότες επιβεβαιωθεί ότι παρανόμως εισέπραξαν τα χρήματα, καθώς και ότι φέτος δεν πρόκειται να πάρουν επιστροφή ΦΠΑ.

 

Γιώργος Φιντικάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.