H ArabSat αγόρασε το 99,05% για 208 εκατ. ευρώ

OTE: Πούλησε τον δορυφόρο για 208 εκατ. ευρώ

Τη σύναψη συμφωνίας με την ArabSat για την πώληση του 99,05% της Hellas Sat, η οποία διαχειρίζεται το δορυφόρο HellasSat2, έναντι 208 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΟΤΕ.

Όπως αναφέρει η εισηγμένη, «τα συνολικά έσοδα του ΟΤΕ από την πώληση του μεριδίου του στην Hellas Sat ανέρχονται σε €208 εκατομμύρια που αντιστοιχούν σε ποσοστό 99,05%:

– της αξίας των δραστηριοτήτων της Hellas Sat, η οποία ανέρχεται στα €157 εκατομμύρια, που ισούται με 7 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Hellas Sat για το 2012, και

– των διαθεσίμων της Hellas Sat κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής που εκτιμώνται σε €53,4 εκατομμύρια».

«Επιπλέον ο ΟΤΕ θα εισπράξει €7 εκατομμύρια ως μέρισμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Πετύχαμε μια σημαντική συμφωνία, η οποία εξασφαλίζει τους καλύτερους δυνατούς και πλέον συμφέροντες όρους και επιπλέον αξία για όλους τους εταίρους. Το Ελληνικό και Κυπριακό Δημόσιο θα αποκτήσουν έναν αξιόπιστο επενδυτή που έχει τους πόρους για να προβεί στις απαραίτητες επενδύσεις» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

«Έτσι διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στο διάστημα και ο χαρακτήρας τους ως διαστημικές χώρες (Space-faring nations). Η Hellas Sat πωλείται σε μια κορυφαία εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές και με πρόδηλο ενδιαφέρον να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο ΟΤΕ από-επενδύει από την Hellas Sat αποκομίζοντας ικανοποιητικό τίμημα, γεγονός που του επιτρέπει να επικεντρωθεί στις κύριες δραστηριότητές του» υπογραμμίζει ο κ. Τσαμάζ.

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, «η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το β’ τρίμηνο του 2013, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, ενώ τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές».

Κατά πληροφορίες, εφόσον διασφαλίζονται τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στις τροχιακές θέσεις τους στο διάστημα, οι δύο κυβερνήσεις δεν θα βάλουν εμπόδιο στην συμφωνία ΟΤΕ – Arabsat.

Παράλληλα, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), ένας από τους υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας της Hellas Sat, παραμένει στο νέο μετοχικό σχήμα της εταιρείας διατηρώντας τα δικαιώματα προτίμησης που της αναλογούν σύμφωνα με το Καταστατικό της Hellas Sat.

Αγοραστής του Hellas Sat είναι η 100% θυγατρική της ArabSat Satellite Communications, ArabSat Cyprus Ltd.  Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, η ArabSat «είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής δορυφορικών υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο», καθώς έχει «εκτοξεύσει στην ιστορία της 15 δορυφόρους», «διαχειρίζεται σήμερα έξι δορυφόρους προσφέροντας την πιο ευρεία δορυφορική κάλυψη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής» και «βρίσκεται σε ταχεία επεκτατική πορεία στοχεύοντας στην εκτόξευση τριών δορυφόρων “6ης γενιάς”».

«Με τα έσοδά της να ενισχύονται 24%, η Arabsat ήταν ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος πάροχος δορυφορικών υπηρεσιών για το 2011» αναφέρει ο οργανισμός.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΤΕ ήταν η Barclays. Πηγές της εταιρίας θεωρούν το deal ιδιαίτερα επιτυχημένο, καθώς ο δορυφόρος έχει μπροστά του μετά βίας τέσσερα – πέντε χρόνια ζωής, ενώ το τίμημα για εκτόξευση νέου δορυφόρου φτάνει έως και τα 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, η Hellas Sat ιδρύθηκε το 2001 και είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής του ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat 2. Ο Hellas Sat 2 θεωρείται από τους πιο ισχυρούς δορυφόρους με ευρεία ευρωπαϊκή κάλυψη και εκτοξεύτηκε με επιτυχία το Μάιο του 2003.

Εκτός από την Ευρώπη ο δορυφόρος Hellas Sat 2 καλύπτει τη Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική, διαθέτει πάνω από 100 πελάτες σε 26 χώρες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις περιοχές κάλυψης με την προσφορά μιας ευρείας γκάμας δορυφορικών υπηρεσιών, όπως δορυφορική τηλεόραση, κάλυψη γεγονότων, δορυφορικό ίντερνετ και ψηφιακές δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο στρατηγικά την τροχιακή θέση των 39 μοιρών Ανατολικά όπου είναι στραμμένες σήμερα οι δορυφορικές κεραίες 2.5 περίπου εκατομμυρίων συνδρομητών.

Η εταιρεία απασχολεί 65 επιστήμονες στην Ελλάδα και την Κύπρο και ο δορυφόρος είναι πλήρως ελεγχόμενος από δύο ιδιόκτητους σταθμούς TT&C, εγκατεστημένους σε Ελλάδα και Κύπρο. Τα έσοδα της Hellas Sat το 2012 ανήλθαν σε 31 εκ. Ευρώ.

Χεκίμογλου Αχιλλέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.