Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συζητούν για όσα τους χώρισαν – στις 6μ.μ. στο Μαξίμου

Σύσκεψη αρχηγών με στόχο να μειωθεί η απόσταση

Να γεφυρώσουν την απόσταση που τους χωρίζει σε πολλά θέματα, να ενισχύσουν τη συνοχή της κυβέρνησης, αλλά και να δώσουν με βάσει την αρχή της συναντίληψης και των διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων, λύσεις σε μια σειρά από «ανοικτά» και «καυτά» ζητήματα, αναμένεται να επιχειρήσουν στις έξι το απόγευμα της Τετάρτης, οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, και οι κυβερνητικοί εταίροι, οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, θα προσπαθήσουν να βρουν κοινό βηματισμό, σε μια περίοδο που έχει ανέβει πάρα πολύ το πολιτικό θερμόμετρο, ενώ αναδεικνύεται και διαφορετική προσέγγιση σε κρίσιμα ζητήματα.

Στην πολυσυζητημένη σύσκεψη, η οποία είχε καιρό να γίνει, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, αναμένεται, με βάσει τους συνεργάτες τους, να συζητήσουν για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο κοινωνικό πεδίο, με επίκεντρο και τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών και των αγροτών, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και το ζήτημα της φορολογίας των ακινήτων, εάν δεν έχει βρεθεί λύση στη σύσκεψη που θα έχει νωρίτερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΠαΣοΚ επιθυμεί να μην είναι το κεντρικό θέμα στη σύσκεψη των αρχηγών το φορολογικό και επιθυμεί να έχει ληφθεί απόφαση στη συνάντηση του κ. Στουρνάρα, που θα συμμετάσχει και στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο, απ’ όπου εκπέμπεται το μήνυμα ότι οι κινήσεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι παλαιοκομματικής νοοτροπίας, όπως είπε το βράδυ της Τρίτης ο κ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, θα αναζητηθούν λύσεις εκτόνωσης της κατάστασης, προτού βεβαίως «ανάψουν μεγαλύτερες φωτιές, ενώ θα συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως οι πρόσφατες εξελίξεις στην τρομοκρατία, αλλά και η αυριανή σύνοδος της Ε.Ε. για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τη συμφωνία των δυο αρχηγών στην αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων και στόχο έχει να εμφανιστεί έναντι του απεργιακού μετώπου με τη μέγιστη δυνατή κυβερνητική συνοχή.

«Είναι αυτονόητο, ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία γραμμή απέναντι στα απεργιακά μέτωπα που οδηγούν σε απόγνωση το κοινωνικό σύνολο» διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου που δεν επιθυμεί να υπάρχει η αίσθηση στην κοινωνία ότι ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, παρά το γεγονός ότι έχουν πάρα πολλές ενστάσεις και διαφορά αντίληψης και ύφους, τηρούν ουσιαστικά αποστάσεις από την επιχείρηση «επίδειξης κυβερνητικής πυγμής».

Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να έχει το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων πολύ ψηλά στην ατζέντα του, καθώς θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση και να λήξει το ζήτημα, ενώ εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για επίλυση προβλημάτων σε θέματα όπως το αγροτικό πετρέλαιο, η διαδικασία φορολόγησης των αγροτών, συνταξιοδοτικά ζητήματα, η χρήση νυχτερινού ρεύματος κ.ά.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα προσέλθει στη σύσκεψη με προτάσεις για το αγροτικό ζήτημα, όπως π.χ. να υπάρξει ξεχωριστή κλίμακα φορολόγησης για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες και για τα αγροτεμάχια.

Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης, θα υποστηρίξει ότι πρέπει να εξεταστεί εάν μπορεί να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις για να ικανοποιηθούν ορισμένα από τα αιτήματα των αγροτών, όπως π.χ. στη φορολογία του πετρελαίου, αλλά και στα όρια συνταξιοδότησής τους.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, εκτός από την ενημέρωση που θα ζητήσει για την τρομοκρατία, θα προτάξει και το ζήτημα της κοινωνικής πολιτικής και ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους στην παρούσα περίοδο.

Ραβανός Αρης 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.