Περιμένουν απαντήσεις στα αιτήματά τους από το σημερινό Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/7E6FE798565C0E49A06CD255E35D3052.jpgΜε το βλέμμα στραμμένο στο σημερινό Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών βρίσκονται οι αγρότες στα μπλόκα της Θεσσαλίας και της υπόλοιπης Ελλάδας, περιμένοντας από την κυβέρνηση απαντήσεις στα αιτήματά τους. Προκειμένου μάλιστα να δείξουν ότι αν δεν πάρουν απαντήσεις, θα μείνουν με τα τρακτέρ παραταγμένα στους δρόμους, είχαν αποφασίσει για μία ώρα σήμερα το μεσημέρι (από τις δύο) να κλείσουν συμβολικά τους δρόμους στα σημεία που είναι συγκεντρωμένοι.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξετάζεται να ανακοινωθεί μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων κάποια που προβλέπονταν ούτως ή άλλως, όπως οι πληρωμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι (200 εκατ. ευρώ) και η επιστροφή της πρώτης δόσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο τον Φεβρουάριο αντί για τον Ιούλιο (80 εκατ. ευρώ). Στο τραπέζι βρίσκονται και έκτακτα μέτρα, όπως η επαναφορά της επιδότησης επιτοκίου στα αγροτικά δάνεια, η καθιέρωση νυχτερινού αγροτικού τιμολογίου και το αφορολόγητο στα αγροτεμάχια για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Στο μεταξύ, παραταγμένα τρακτέρ εξακολουθούν να βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, με τους αγρότες να τελούν εν αναμονή των σημερινών αποφάσεων. Χθες σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αγροτών και ΜΑΤ στον κόμβο της Νίκαιας στη Θεσσαλία. Η εμπλοκή συνέβη ενώ οι αγρότες πραγματοποιούσαν τη γενική τους συνέλευση στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διαμηνύουν ότι «διάλογος με τους αγρότες θα γίνεται όσο οι δρόμοι παραμένουν ανοικτοί, και όπου δεν συμβαίνει αυτό, θα επιβάλλεται ο νόμος». Στη Βοιωτία, 300-350 αγρότες παραμένουν συγκεντρωμένοι στον Ορχομενό, ενώ μικρότερες συγκεντρώσεις τρακτέρ υπάρχουν σε πολλά ακόμη σημεία της χώρας, και συγκεκριμένα σε Κουλούρα Ημαθίας, Δομοκό, Σέρρες, Ηλεία, Αχαΐα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, Βόλο, Φθιώτιδα.

Με τα τρακτέρ στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει τα αιτήματά τους.

Το πρωί της Τρίτης ροδακινοπαραγωγοί από την Ημαθία μαζί με αγρότες από τη Νάουσα μπήκαν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στην Βέροια όπου μοίρασαν τα προϊόντα τους σε καταστηματάρχες και περαστικούς ενώ συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας. Στην Κατερίνη αγρότες και κτηνοτρόφοι απέκλεισαν συμβολικά την εφορία για περίπου μισή ώρα. Στη Θεσσαλονίκη αγρότες είχαν χθες συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους στην πλατεία Επανομής.

Την ίδια ώρα, λαϊκή αγορά έχουν στήσει οι παραγωγοί της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών από το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθη.

Οι παραγωγοί θα μοιράσουν αγροτικά προϊόντα σε ανέργους, πολύτεκνους και συνταξιούχους, διεκδικώντας με αυτόν τον τρόπο τη μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων τους.

Γιώργος Φιντικάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.