Θέση μάχης για μια σκληρή διαπραγμάτευση που θα κρίνει την χρηματοδότηση της χώρας την περίοδο 2014 -2020 από το ΕΣΠΑ, παίρνει η ελληνική αποστολή εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός καθώς σύμφωνα με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι πόροι στους οποίους θα μπορέσει να έχει πρόσβαση η Ελλάδα θα μειωθούν από τα 20,2 δισ. που προβλέπονται για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο στα 12 έως 14 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014- 2020 με τον συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ να μειώνεται κατά 100 δισ στα 970, 2 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνουν μέλη της Ελληνικής αποστολής η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ξεπεράσει το φράγμα των 14 δισ. ωστόσο πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες για το τελικό αποτέλεσμα.

Άδικη και απαράδεκτη χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης την μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η Κομισιόν για την κατανομή των πόρων βάσει της οποίας η Ελλάδα θα κριθεί με τα οικονομικά στοιχεία της περιόδου 2007- 2009 στα οποία δεν αποτυπώνεται το μέγεθος της ύφεσης των τελευταίων ετών.

“Όταν έχεις ανεργία που ξεπερνάει το 25% και όταν η χώρα είναι για πέμπτη συνεχή χρονιά σε ύφεση είναι απαράδεκτο να δεχτούμε και δεν πρόκειται να δεχτούμε απλά και μόνο να εφαρμοστεί ένα στατιστικό μοντέλο για την κατανομή των χρημάτων που λαμβάνει υπόψη του την περίοδο 2007 – 2009”, δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης.

Τις θέσεις της ελληνικής πλευράς φάνηκε να συμμερίζεται και ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης, Χορστ Ράιχενμπαχ ο οποίος μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει κατανόηση από την πλευρά της Κομισιόν για την περίπτωση της Ελλάδας.

Μάλιστα σε δηλώσεις του τόνισε: “Η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση με την έννοια ότι η οικονομική της απόδοση έχει καθοδική πορεία τα τελευταία 2-3 χρόνια κι αυτό δεν αποτυπώθηκε πλήρως στα νούμερα. Είμαι σίγουρος ότι υπό αυτό το πρίσμα θα υπάρξει κάποια κατανόηση”.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι μόνο η εξασφάλιση της υψηλότερης δυνατής χρηματοδότησης αλλά και η αξιοποίηση των πόρων στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων αλλά και της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το γενικό πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν θα είναι η έρευνα και η καινοτομία, οι τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών, η ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ, η απασχόληση και υποστήριξη της κινητικότητας εργατικού δυναμικού, η εκπαίδευση και η δια βίου μάθηση.

Πολύτιμοι αποδεικνύονται οι πόροι του ΕΣΠΑ και για χιλιάδες πολίτες που με την ανεργία να καλπάζει στράφηκαν στην δημιουργία επιχειρήσεων. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ το 2011 8% των Ελλήνων προχώρησαν στην δημιουργία επιχειρήσεων κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 4η υψηλότερη θέση ανάμεσα στις πλούσιες χώρες του πλανήτη όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 5,3%.

Επειδή η ανεργία όμως εξακολουθεί να καλπάζει οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ με ερώτηση τους στον αρμόδιο υπουργό ζήτησαν την αύξησή του χρόνου επιδότησης και τη διεύρυνση των ωφελούμενων από τα επιδόματα ανεργίας .

Megatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.