ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Στο στόχαστρο και άλλοι πολιτικοί εκτός από τον ΑκηΝέες κατηγορίες για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος αναμένεται να απαγγελθούν για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, καθώς διευρύνεται ο κύκλος των προσώπων τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση του «μαύρου χρήματος», που δόθηκε για να προχωρήσει η «αμαρτωλή» σύμβαση.

Ο ειδικός ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής έχει βάλει στο στόχαστρο της έρευνας του περίπου 35 ακόμα πρόσωπα, ενώ διερευνάται τυχόν εμπλοκή και άλλων πολιτικών προσώπων, εκτός από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλο, που είναι προφυλακισμένος από τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανοίξει περισσότερο ο κύκλος των κατηγορουμένων στην υπόθεση με τις μίζες για τα υποβρύχια, καθώς ο ανακριτής έχει επικεντρώσει την έρευνά του και σε νέα πρόσωπα, εκτός από τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, τη σύζυγο του Βίκυ και την πρώην Γκούντρουν, την κόρη του Αρετή και ακόμη δεκαεπτά κατηγορουμένους, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από την παραπομπή σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τις μίζες που δόθηκαν για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων TOR-M1 και υποβρύχια.

Στο μικροσκόπιο της ανακριτικής έρευνας έχουν μπει έξι τραπεζικοί λογαριασμοί, που φέρονται να ανήκουν σε δέκα φυσικά και νομικά πρόσωπα, δηλαδή και σε offshore εταιρείες.

Ο ειδικός ανακριτής έχει ήδη ξεκινήσει ένα μεγάλο «ταξίδι», προκειμένου να εντοπίσει τη διαδρομή της μίζας.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ανώτατη δικαστική πηγή, «σκοπός της ανάκρισης από δω και πέρα είναι να ανακαλύψει τους μιζαδόρους, δηλαδή αυτούς που διακινούσαν το μαύρο πολιτικό χρήμα, το οποίο σε κάποιο βαθμό ξεπλύθηκε με την αγορά ακινήτων μέσω offshore εταιρειών».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σκοπός της ανάκρισης δεν είναι να διωχθούν μόνον όσοι μετείχαν στις επιτροπές του υπουργείου που υπέγραψαν την επίμαχη σύμβαση για τα υποβρύχια, αλλά και να βρεθούν αυτοί που έδωσαν τις μίζες και, φυσικά, και ποιοι τις πήραν.

Η προσπάθεια αυτή του ανακριτή έχει δύο στόχους.

Ο ένας είναι να εντοπιστούν οι διακινητές του «μαύρου πολιτικού χρήματος» και να λογοδοτήσουν.

Ο δεύτερος λόγος είναι να βρεθεί «μαύρο χρήμα» σε λογαριασμούς προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, προκειμένου -βάσει της νέας ρύθμισης που προωθείται στη Βουλή- να επιστρέψουν άμεσα τα χρήματα αυτά στα κρατικά ταμεία.

Γι’ αυτόν τον σκοπό έχει ξεκινήσει μία τιτάνια προσπάθεια από το δεύτερο όροφο του κτιρίου 6 της Ευελπίδων, όπου βρίσκεται το γραφείο του ανακριτή διαφθοράς κ. Μαλλή, που κατευθύνεται σε δικαστικές αρχές άλλων χωρών, όπου ζητείται το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών μέσω αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Ηδη έχουν σταλεί σχετικά αιτήματα σε Γερμανία, Ελβετία, Λουξεμβούργο και Κύπρο και αναμένονται απαντήσεις. Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί και έχουν δεσμευτεί 2,2 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό στην Ελβετία του κατηγορούμενου Νίκου Ζήγρα, εξαδέλφου του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον, επίσης, είχε ένα έμβασμα ύψους 1.470.000 ευρώ, το οποίο προερχόταν από εταιρεία συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία, ο οποίος είχε εμπλακεί στη σύμβαση των υποβρυχίων, καθώς η εταιρεία του είχε συνάψει συμφωνία εκτέλεσης αντισταθμιστικών στο πλαίσιο των συμβάσεων προμήθειας των υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία Ferostaal.

Το έμβασμα εντοπίστηκε σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας S.r.I. συμφερόντων Γιώργου Σαχπατζίδη, ο οποίος είναι ήδη προφυλακισμένος για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Στη συνέχεια ο ειδικός ανακριτής ζήτησε να διαχωριστεί η έρευνα ως προς το σκέλος αυτό από την κύρια υπόθεση για τις «μίζες», αίτημα που έγινε δεκτό από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Μετά τον εντοπισμό του εμβάσματος κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας στέλεχος του ομίλου των επιχειρήσεων του εμπλεκόμενου επιχειρηματία. Ο μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι τα χρήματα ήταν επιστροφή μέρους ποσού που είχε δοθεί στον επιχειρηματία για επένδυση συνολικού ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία του Π. Γερμανού είχε συνάψει συμφωνία εκτέλεσης αντισταθμιστικών στο πλαίσιο των συμβάσεων προμήθειας των υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία Ferostaal.

Τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν τμηματικά από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο του 2007 στην τράπεζα Biverbanka της Ιταλίας, όπου ο Σαχπατζίδης φέρεται να διατηρεί λογαριασμό, στον οποίο, σύμφωνα με τους ανακριτές, κατέληγαν μίζες από υποβρύχια και TOR-M1.

H εμπλοκή του… Εφραίμ

Σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη του σκανδάλου των υποβρυχίων, αλλά και για τη σύμβαση με τους πυραύλους TORM1, καθώς και για τη νομιμοποίηση εκατομμυρίων ευρώ μέσω υπεράκτιων εταιρειών περιγράφονται στην πρόταση του εισαγγελέα εφετών Π. Καραγιάννη, ο οποίος έχει προτείνει την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου και των 20 συγκατηγορουμένων του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πρόταση, ο πρώην υπουργός εμφανίζεται ως ιθύνων νους του σκανδάλου, ενώ του αποδίδεται ότι εμπιστεύθηκε στον συγκατηγορούμενό του Ι. Σμπώκο ποσό 40 εκατ. ευρώ προκειμένου να το επενδύσει, παρότι ήταν προϊόν δωροδοκιών.

Ως στενός συνεργάτης στην απόκρυψη των δωροδοκιών εμφανίζεται και ο εξάδελφος του Ακη, Ν. Ζήγρας, ο οποίος στην πορεία αποκάλυψε πολλά. Στο σκάνδαλο των υποβρυχίων ως βασικός συνεργάτης του πρώην υπουργού εμφανίζεται από το 1997 ακόμα ο Ι. Μπέλτσιος.

Και σε αυτή την περίπτωση ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής φαίνεται να έχει ακολουθήσει τον δρόμο του χρήματος και με βάση αυτόν κατέληξε στα ποσά που δόθηκαν ως μίζες, τα οποία φέρονται να τοποθετήθηκαν κυρίως σε ακίνητα, μέρος των οποίων ανήκε και κατέληξε τελικά στη Μονή Βατοπεδίου!

Ξεχωριστό ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι ο εισαγγελέας ταυτίζει χρονικά τα εμβάσματα που δόθηκαν ως δωροδοκία για τα γερμανικά υποβρύχια, με το ποσό της διαιτησίας των 11 εκατ. ευρώ, που εισπράχτηκε τον Αύγουστο του 2007 από υπεράκτια εταιρεία (Dolmarton), η οποία παρείχε στους Γερμανούς υπηρεσίες συμβούλου!

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εισαγγελική πρόταση, η υπόθεση των υποβρυχίων φέρεται να ξεκινάει από τον Μάρτιο του 2010, όταν η Εισαγγελία του Μονάχου έκανε νέες έρευνες για τις συμβάσεις κατασκευών υποβρυχίων με Ελλάδα, Πορτογαλία και Νότια Αφρική, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που είχαν βρεθεί σε έφοδο στην εταιρεία ΜΑΝ, η οποία είχε θυγατρική την προμηθεύτρια των υποβρυχίων Ferrostaal, όπου αποκαλύφθηκαν στοιχεία για τις «ελληνικές» παράνομες πληρωμές.

Ο κύκλος της προσευχής με τις δεκάδες οffshore
Στην υπόθεση εμπλέκεται ομάδα προσώπων, με την επωνυμία «κύκλος προσευχής», με ισχυρές διασυνδέσεις στην Ελλάδα και αποκαλύπτονται ιδιόχειρα σημειώματα με ποσά, που φέρονται ως παράνομες πληρωμές. Δεκάδες υπεράκτιες εταιρείες φέρονται να εμπλέκονται στη διακίνηση του «μαύρου» χρήματος. Oπως η Morelia του Οράτιου Μελά, ενώ ποσά καταλήγουν και στη γνωστή κυπριακή Torcaso καθώς και στην Blue Bell. Σχεδόν όλες εμφανίζονται και στην αγορά των ακινήτων της οικογένειας Τσοχατζόπουλου. Πρόσφατα αποκαλύφθηκαν και άλλες 20 υπεράκτιες να στέλνουν χρήματα στον λογαριασμό του Γ. Σαχπατζίδη στην Ιταλία και στην τράπεζα Biverbanka.

Ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής, με αίτημά του στην Ελβετία, έχει ζητήσει στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού μέσω του οποίου φαίνεται να διακινήθηκαν παράνομα χρηματικά ποσά που σχετίζονται με την προμήθεια των υποβρυχίων. Ανάλογη προσπάθεια για τον συγκεκριμένο λογαριασμό είχε γίνει και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να καταστεί εφικτή η αποστολή των επίμαχων στοιχείων από τις ελβετικές αρχές. Μεταξύ άλλων η ανακριτική έρευνα αναζητά τον πραγματικό δικαιούχο της εταιρείας BEESTON MANAGEMENT SA, από λογαριασμό της οποίας φέρεται να διακινήθηκαν 2,1 εκατ. ευρώ, ενώ φέρεται να εξέδωσε -σε διαταγή της- τρεις επιταγές συνολικού ύψους 5.710.000 ελβετικών φράγκων.

Στο μεταξύ ο ανακριτής έχει εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Σύρο επιχειρηματία Φουάντ Αλ Ζάγιατ, εκπρόσωπο της κυπριακής εταιρείας Drumilan, που είχε αναλάβει τα αντισταθμιστικά οφέλη για τους TORM1.

Ελβετικό «κλειδί»
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, από τους λογαριασμούς που τηρούσε σε τράπεζα της Ελβετίας ο κατηγορούμενος διακινήθηκαν ύποπτα εμβάσματα συνολικού ύψους 32.404.000 ελβετικών φράγκων. Τα χρήματα αυτά κατέληξαν σε συγκεκριμένες υπεράκτιες εταιρείες, που κατά τις Αρχές συνδέονται με τον Ακη Τσοχατζόπουλο

Κρυφές διαδρομές
Οι αρχές ψάχνουν έξι τραπεζικούς λογαριασμούς που φέρονται να ανήκουν σε δέκα φυσικά και νομικά πρόσωπα, δηλαδή και σε offshore εταιρείες. Ο ειδικός ανακριτής έχει ήδη ξεκινήσει ένα μεγάλο «ταξίδι», προκειμένου να εντοπίσει τη διαδρομή της μίζας

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.