Η πολιτική συγκυρία φαίνεται πως ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία που παγιώνει ένα μικρό  προβάδισμα απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τη φορολογική επιδρομή στα μικρά και μεσαία εισοδήματα και το απεργιακό κλίμα, αυτό που φαίνεται ότι γέρνει την πλάστιγγα ελαφρά προς τη ΝΔ, είναι η αίσθηση ότι τα χειρότερα πέρασαν ως προς το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και πιθανής  απομόνωσης της χώρας.

Σαφώς, η διαφορά είναι πολύ μικρή και εύκολα ανατρέπεται, αλλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ως πολύ θετικές τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα.

Και αυτές οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη δυναμική των προηγούμενων μηνών, αλλά στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι το φαινόμενο είναι πρόσκαιρο, ότι ο πολιτικός χρόνος θα κυλήσει υπέρ τους και σε κάθε περίπτωση έχουν παγιωθεί ως ο «δεύτερος πόλος».

Η ΧΑ είναι τρίτη πολιτική δύναμη, αν και στο ΠΑΣΟΚ έχουν λόγους να αισιοδοξούν: μετά από πολύ καιρό δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Οι ΑΝΕΛ, η ΔημΑρ και το ΚΚΕ παραμένουν σταθεροί περί το 5%.

Σύμφωνα λοιπόν με τη δημοσκόπηση της GPO (για την εκπομπή «Ανατροπή» του Γ. Πρετεντέρη στο MEGA) το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά συγκεντρώνει ποσοστό 21,1% στην πρόθεση ψήφου με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει 20,8%.

Στην τρίτη θέση εξακολουθεί να βρίσκεται η Χρυσή Αυγή που έχει ποσοστό 10% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 7,4%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,2%, ΚΚΕ με 5% και Δημοκρατική Αριστερά με 4,8%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται ψηλά σχετικά  και φτάνει το 14,5%.

Στο ερώτημα για το πως κρίνουν τις προσπάθειες της τρικομματικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης το 57,3 απάντησε αρνητικά, ενώ το 41,4 θετικά. Αισιόδοξη είναι η πλειοψηφία των πολιτών για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, αλλά παράλληλα είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον της ζωής τους κατά τα επόμενα δύο έτη.

Ενδιαφέρον είναι το εύρημα για την φοροδιαφυγή. Περί το 57% πιστεύει ότι η φοροδιαφυγή θα αντιμετωπιστεί με την μείωση των φόρων και την απλοποίηση του πολυδαίδαλου φορολογικού πλαισίου.

Τέλος, καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς που συγκεντρώνει ποσοστό 46,1%, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να έχει 27,8%, ενώ ένα ποσοστό 24,1% των ερωτηθέντων απαντά «κανένας».

Παράλληλα, ίδιο ποσοστιαίο προβάδισμα (0, 3%) στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η δημοσκόπηση του Καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά και της ομάδας του από το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία παρουσιάστηκε στο τηλεοπτικό κανάλι EXTRA 3.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου, προηγείται η ΝΔ με 21,5% , ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,2% ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 11,2%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 7,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,6%, ενώ έπεται το ΚΚΕ με 5,4% και η ΔΗΜΑΡ με 4,8%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, η ΝΔ συγκεντρώνει 24,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 23,9% .

www.antinews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.