Η αναγέννηση του ελληνικού αντάρτικου πόλης: τα νέα στοιχεία για τη Συγγρού και το Mall

Η άγνωστη πορεία της 5ης γενιάς τρομοκρατών

Ενα όχημα που είχε εγκαταλειφθεί το μεσημέρι της 28ης Νοεμβρίου 2012 στην περιοχή Πελαργό Φλωρίνης ύστερα από μια ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα του Φιλώτα, με λεία 110.000 ευρώ, προκάλεσε «κόκκινο συναγερμό» στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και αναστάτωση στη λεωφόρο Κατεχάκη. Μια φαινομενικά ληστεία… ρουτίνας σε μια επαρχιακή πόλη που είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητη παρουσίαζε μια απρόσμενη εξέλιξη. Μέσα στο όχημα που είχε κλαπεί τρεις ημέρες νωρίτερα από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκε δείγμα DNA δύο υπόπτων για συμμετοχή σε ένοπλες οργανώσεις. Επιπλέον από τα βίντεο της τράπεζας διαπιστώθηκε ότι οι τέσσερις νεαροί ληστές με τα Καλάσνικοφ, ανάμεσα στους οποίους μία γυναίκα, είχαν τον ίδιο σωματότυπο με τους δράστες εμπρηστικών και βομβιστικών ενεργειών. Και αυτό για τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. ήταν το πιο σαφές δείγμα ότι επιχειρείτο μια εντυπωσιακή αναβίωση του ελληνικού «αντάρτικου πόλης».

Ο «Πελαργός» στη Φλώρινα έφερνε το νεογέννητο αντάρτικο πόλης. Κάτι που επιβεβαιώθηκε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο με τους πυροβολισμούς στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού και με τη βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο Mall. Αυτή η ληστεία στον Φιλώτα που ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ήταν το «μεγάλο μυστικό» της ΕΛ.ΑΣ. Είχε μάλιστα οδηγήσει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ότι «δυστυχώς πρέπει να έχουμε  τον νου μας γιατί βλέπουμε πάλι κινητικότητα στον χώρο της τρομοκρατίας».

Μόνο που οι δράστες της ληστείας στον Φιλώτα της Φλώρινας έκαναν το πλέον «κλασικό λάθος» στην ιστορία των ενόπλων επιθέσεων: επανήλθαν την περασμένη Παρασκευή το πρωί στον «τόπο του εγκλήματος» επιχειρώντας μία από τις πιο «μαζικές ληστείες» που έχουν γίνει στη χώρα μας στο γειτονικό Βελβεντό της Κοζάνης. Επτά ή οκτώ δράστες επιτέθηκαν στην Αγροτική Τράπεζα της περιοχής και στα ΕΛΤΑ με λεία που υπερέβαινε τις 200.000 ευρώ. Οι δρόμοι διαφυγής όμως στην περιοχή είναι ελάχιστοι και έτσι τέσσερις από τους δράστες συνελήφθησαν από την τοπική αστυνομία. Οπως διαπιστώθηκε, ήσαν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου που επεδίωκαν την «αναγέννηση» και τη χρηματοδότηση του ελληνικού αντάρτικου πόλης. Σε ένα εγχείρημα που είχε συμβεί άλλες τρεις φορές στο παρελθόν: την περίοδο 1980-1990, με τις έξι ληστείες από μέλη της 17Ν, την περίοδο 2003-2006, με επτά επιδρομές των επονομαζόμενων «ληστών με τα μαύρα», και με τρεις-τέσσερις σποραδικές ληστείες αντιεξουσιαστών την περίοδο 2008-2010 σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για το «πιο καθοριστικό χτύπημα στην πέμπτη γενιά του ελληνικού αντάρτικου πόλης» και έχουν μια σαφή εικόνα του νέου σχεδιασμού των ενόπλων ομάδων.

Οπως αναφέρουν, «ό,τι ξεκίνησε στον Φιλώτα της Φλώρινας ίσως τελείωσε λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα στο Βελβεντό. Είναι προφανές ότι οι δύο αυτές ληστείες αποτελούν συνέχεια της αιματηρής ληστείας στην Πάρο το προηγούμενο καλοκαίρι. Ατομα που πλαισίωναν τους τελευταίους βραχίονες της “Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς” και άλλων οργανώσεων προσπάθησαν να ανασυνταχθούν και να ξεκινήσουν ληστείες για τη χρηματοδότηση του νέου ένοπλου εγχειρήματος.Τα Καλάσνικοφ και τα πιστόλια τα πήραν από τους ποινικούς και έψαχναν λεφτά για να νοικιάσουν γιάφκες και να συντηρηθούν. Ετσι άρχισαν μια ιλιγγιώδη πορεία εξοπλισμού, ληστειών και επιθέσεων. Αυτή τη φορά όμως ήταν πιο πρόχειροι και απρόσεκτοι από ποτέ. Η διπλή ληστρική επίθεση στο Βελβεντό είχε στοιχεία μεγάλης οργάνωσης, με τέσσερα κλεμμένα και μετασκευασμένα οχήματα και με μεθοδική δράση των αντιεξουσιαστών. Ηταν όμως παρακινδυνευμένη επειδή έγινε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, όπως εξάλλου φάνηκε και στην Πάρο. Ετσι λοιπόν στην Κοζάνη ίσως “εγκλωβίζεται” το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού αντάρτικου πόλης. Συνελήφθησαν καταζητούμενοι για τους “Πυρήνες” και άτομα που ίσως σχετίζονταν με το Mall. Ψάχνουμε τα καταλύματά τους και άλλες πτυχές της δράσης τους. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι το εγχώριο αντάρτικο πόλης μπορεί να συρρικνώνεται συνεχώς αλλά δεν θα σταματήσει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.