Οι Ερυθρόλευκοι υποδέχονται (19.00) τους Πράσινους στο ΣΕΦ για τη 15η αγωνιστική

Μπάσκετ: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, το ντέρμπι που καθηλώνει

Η αντίστροφη μέτρηση για το σπουδαιότερο ευρωπαϊκό ντέρμπι έχει αρχίσει. Στις 19.00 (ΕΤ1) ο  πρωταθλητής Ελλάδας και Ευρώπης Ολυμπιακός θα υποδεχτεί τον Κυπελλούχο Ελλάδας Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ για τη 15η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ και έπειτα από την πρόσφατη ήττα  (76-71) των Ερυθρόλευκων από τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία, η σημερινή (4/2) αναμέτρηση στο φαληρικό στάδιο  ενδέχεται να κρίνει εν πολλοίς την τελική κατάταξη της βαθμολογίας και το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ.

Τα δεδομένα σε σχέση με το ντέρμπι του πρώτου γύρου:

Μελετώντας το φύλλο της στατιστικής του πρώτου ντέρμπι (ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 60-64 στις 22 Οκτωβρίου 2012) διαπιστώνει κανείς ότι οι δύο τελευταίοι πρωταθλητές Ευρώπης (ΟΣΦΠ – Κωνσταντινούπολη 2012, ΠΑΟ – Βαρκελώνη 2011) έχουν αλλάξει αρκετά σε σχέση με εκείνη την πρόωρη «σύγκρουση». Ο γηπεδούχος Ολυμπιακός (27 β. με 13 νίκες και 1 ήττα) προέβη στην αντικατάσταση του ιδιόρρυθμου, αλλά αμυντικού ογκόλιθου Αμερικανού Τζόι Ντόρσι, ο οποίος «έδενε» την άμυνα της ομάδας του και ήταν αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση του αντίπαλου «πικ εντ ρολ». Στη θέση του αποκτήθηκε ο Αμερικανός Τζος Πάουελ, ο οποίος ακόμη δεν έχει αποκτήσει σταθερότητα εξαιτίας των τραυματισμών του στα γόνατα, ενώ μεσούσης της περιόδου προστέθηκε ο πρώην Πράσινος Γεωργιανός Γκιόργκι Σερμαντίνι, ο οποίος θα έχει σημαντικό ρόλο απέναντι στην παλιά του ομάδα.

Την ίδια στιγμή, ο φιλοξενούμενος Παναθηναϊκός (26 β. με 12 νίκες και 2 ήττες) θα εμφανιστεί με τρεις διαφορετικούς παίκτες σε σχέση με τον αγώνα του πρώτου γύρου, που είχε βρει ανέτοιμους τους Πράσινους με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν στην πρώτη από τις δύο ήττες τους (η δεύτερη είχε «θύτη» τον Ικαρο Καλλιθέας στη Γλυφάδα). Ο Μάρκους Μπανκς πήρε τη θέση του Ντέργουιν Κίτσεν, ο Τζέιμς Γκιστ έγινε ανταλλαγή με τον Αντι Πάνκο, που πήγε στην Ουνικάχα Μάλαγα, ενώ ο Τζέισον Καπόνο προστέθηκε στο ρόστερ καλύπτοντας τη θέση ξένου, που άφησε ο ανεπαρκής Χίλτον Αρμστρονγκ. Με λίγα λόγια, ο Παναθηναϊκός είναι διαφορετική ομάδα σε σχέση με το ματς του πρώτου γύρου αντιμετωπίζοντας μια ακόμη δυσκολία: Εν αντιθέσει προς τον ΟΣΦΠ, που πρέπει να εγκλιματίσει μόνο τον Πάουελ (ο Σερμαντίνι γνωρίζει από ντέρμπι «αιωνίων»), ο ΠΑΟ ήταν υποχρεωμένος να υποβάλει σε εντατικά φροντιστήρια τρεις και μάλιστα σημαντικούς παίκτες στο παιχνίδι του.

Η απουσία του Βαγγέλη Μάντζαρη:

Παρά το νεαρό της ηλικίας του (23 ετών) και τη σύντομη θητεία του με τη φανέλα του Ολυμπιακού (πήρε προαγωγή από το Περιστέρι το καλοκαίρι του 2011), ο διεθνής γκαρντ Βαγγέλης Μάντζαρης κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Οχι μόνο λόγω της ικανότητάς του στο επιθετικό «transition» (τη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση) με αρμονικό τρόπο και χωρίς διακοπές, αλλά κυρίως για την προσωπική άμυνα στον κορυφαίο παίκτη και αρχηγό του Τριφυλλιού Δημήτρη Διαμαντίδη.

Ο σοβαρός τραυματισμός του και η χειρουργική επέμβαση στο γόνατο δημιουργούν μπελάδες στον Ολυμπιακό, ο οποίος _ υλοποιώντας τη δήλωση του προπονητή κ. Γιώργου Μπαρτζώκα _ καλείται να καλύψει το τεράστιο κενό του Μάντζαρη εκ των έσω. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα έχουν αναβαθμισμένους ρόλους οι Εϊσι Λο και Κώστας Σλούκας, ενώ στις τελευταίες προπονήσεις έχει ανεβάσει ρυθμούς και ο «Βενιαμίν» Δημήτρης Κατσίβελης. Οσο για το μαρκάρισμα του Διαμαντίδη; Δεν αποκλείεται να δούμε τον κατά επτά πόντους ψηλότερό του, διεθνή φόργουορντ Κώστα Παπανικολάου (2,03 μ.)…

Στοιχεία που ενδέχεται να κρίνουν τον νικητή:

Ο Ολυμπιακός διαθέτει την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος σκοράροντας 91,2 πόντους κατά μέσον όρο και στηρίζοντας το παιχνίδι του στο γρήγορο «transition» θα επιχειρήσει να «ξεκλειδώσει» την άμυνα του Παναθηναϊκού, που είναι η καλύτερη στην Α1 επιτρέποντας στους αντιπάλους 59,5 πόντους κατά μέσον όρο. Απαντες συμφωνούν ότι σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα ριμπάουντ συνυπολογίζοντας ότι χάρη στους αθλητικούς ψηλούς (Λασμέ, Γκιστ) ο Παναθηναϊκός κατεβάζει 11 επιθετικά ριμπάουντ κατά μέσον όρο, ενώ ένα τέτοιο παιχνίδι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα λάθη (ο μέσος όρος του Ολυμπιακού είναι 13,3, ενώ οι Πράσινοι υποπίπτουν σε 14,2) και από τα ποσοστά ευστοχίας.

Ειδικά στις ελεύθερες βολές παρατηρείται το εξής: Οι Ερυθρόλευκοι οδηγούν την Α1 με ποσοστό ευστοχίας 78,8%, ενώ οι Πράσινοι σουτάρουν με το φτωχό 68,7%, αριθμό που καλούνται να βελτιώσουν στο ΣΕΦ. Σαφέστατα, πάντως, και πέρα από τους αριθμούς της στατιστικής, οι «αιώνιοι» εξαρτώνται από την προσωπικότητα των αρχηγών τους, επομένως οι Βασίλης Σπανούλης και Δημήτρης Διαμαντίδης θα έχουν και απόψε (4/2) τη μερίδα του λέοντος των αποφάσεων που θα κρίνουν την πορεία _ και γιατί όχι, την έκβαση _ της αναμέτρησης, ενώ σημαντικό κομμάτι αφορά στην επιθυμία για τη νίκη, που θα δείξει η μια ή η άλλη ομάδα, υπό το βλέμμα και του αμερικανικού δικτύου «ESPN», που βρίσκεται στην Αθήνα για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «πρωτεύουσες του μπάσκετ».

Τι υποστηρίζουν οι δύο προπονητές:

Γιώργος Μπαρτζώκας (ΟΣΦΠ): «Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να αναλύσουμε το τι σημαίνει το παιχνίδι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός όχι μόνο στον ελληνικό αθλητισμό αλλά και στην κοινωνία μας. Ο χαρακτήρας αυτών των ντέρμπι είναι γνωστός και τα δεδομένα που αναλύονται πριν απ’ αυτά τα παιχνίδια είναι πάνω – κάτω τα ίδια. Φυσικά κι αυτό το ντέρμπι δεν έχει καμία απολύτως σχέση μ’ αυτό του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ και φυσικά δεν έχουμε στο μυαλό μας τη νίκη που πετύχαμε εκεί. Εύχομαι να γίνει ένα όμορφο παιχνίδι σ’ όλες τις πτυχές του και στο τέλος να έχουμε πετύχει τον στόχο μας. Σίγουρα τίποτε δεν τελειώνει στο αποτέλεσμα του συγκεκριμένου παιχνιδιού, αλλά από την άλλη είναι πάντα ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για όλους».

Αργύρης Πεδουλάκης (ΠΑΟ): «Είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι για τις δύο ομάδες. Ξέρουμε όλοι τον χαρακτήρα που έχει. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ συγκεντρωμένοι στις αγωνιστικές καταστάσεις, αλλά όχι μόνο, γιατί υπάρχουν παίκτες που θα ζήσουν για πρώτη φορά μια τέτοια ατμόσφαιρα εκτός έδρας και θα πρέπει να διαχειριστούμε και αυτό το κομμάτι. Έχουμε τέσσερα παιχνίδια σε εννέα ημέρες και θα πρέπει να διαχειριστούμε και αυτό ως ομάδα. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό. Μια ομάδα είναι ζωντανός οργανισμός, συνέχεια εξελίσσεται. Προσπαθούμε να εντάξουμε Διαμαντίδη και Σχορτσανίτη σε αγωνιστικό ρυθμό μετά τα προβλήματα που είχαν. Η αναμέτρηση αυτή λοιπόν πιστεύω ότι θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτή του πρώτου γύρου. Στόχος μας είναι να δώσουμε το καλύτερο δυνατό και στα σαράντα λεπτά, ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το θετικό αποτέλεσμα».

Οι δηλώσεις των παικτών:

Κάιλ Χάινς (ΟΣΦΠ): «Το πρέπει είναι η λέξη που χαρακτηρίζει αυτά τα παιχνίδια κι έτσι το αντιμετωπίζουμε. Εμείς δεν πρέπει να χαλάσουμε ό,τι έχουμε χτίσει ως τώρα. Μετά την ήττα στην έδρα του ΠΑΟΚ και τα πολλά προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίσαμε, έχουμε αρχίσει να βρίσκουμε τον εαυτό μας και απέναντι στον Παναθηναϊκό πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει για να κερδίσουμε. Για να φτάσεις στη νίκη σ’ αυτά τα παιχνίδια χρειάζεται αυτοσυγκέντρωση και θέληση. Όλα τα  άλλα έπονται».

Στεφάν Λασμέ (ΠΑΟ): «Είμαστε πιο έτοιμοι ως ομάδα σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Ήταν ο πρώτος μου αγώνας με τον Παναθηναϊκό, η ομάδα ουσιαστικά τότε χτιζόταν. Πιστεύω ότι είμαστε καλύτεροι τώρα, έχουμε κάποιους παίκτες που δεν ήταν τότε μαζί μας, έχουμε δώσει αρκετούς αγώνες μαζί. Το κλειδί του αγώνα είναι να παίξουμε σωστά, αλλά και δυνατά σε όλη τη διάρκειά του. Χρειάζεται επιθυμία για τη νίκη, μεγάλη προσπάθεια. Δεν μπορείς να πεις ότι θα είναι τα ριμπάουντ ή η άμυνα ή τα σουτ. Σε τέτοιους αγώνες πρέπει να είσαι καλός σε κάθε τομέα για να φτάσεις στη νίκη. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο, αναγνωρίζοντας τη σημασία της αναμέτρησης».

Τι λένε οι αριθμοί:

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν συναντηθεί… 101 φορές τα τελευταία 20 χρόνια (από την περίοδο 1992-93 που ιδρύθηκε ο ΕΣΑΚΕ) και οι Πράσινοι μετρούν ένδεκα περισσότερες νίκες (56-45) στα ντέρμπι με τους «αιώνιους» αντιπάλους τους. Κατά την περυσινή περίοδο 2011-12, ο ΠΑΟ είχε επιβληθεί (74-70) στον πρώτο γύρο, ο ΟΣΦΠ είχε νικήσει (78-77) με μικρότερη διαφορά στο ΣΕΦ, αλλά η αναπάντεχη ήττα (79-70) του Τριφυλλιού στην Καβάλα «χάρισε» το πλεονέκτημα της έδρας στους Ερυθρόλευκους, οι οποίοι με την ώθηση που τους έδωσε ο ευρωπαϊκός τίτλος στην Κωνσταντινούπολη υπέταξαν τους Πράσινους στους τελικούς και με 3-2 στις νίκες κατέκτησαν το ελληνικό πρωτάθλημα έπειτα από 15 ολόκληρα χρόνια.

Σωτηρίου Κώστας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.