15.000 φοιτητές αλλάζουν πόλη…

«Παγίδες» για φοιτητές, εισακτέους και καθηγητές κρύβει το σχέδιο «Αθηνά», με το οποίο «εξαφανίζονται» από τον ακαδημαϊκό χάρτη 147 πανεπιστημιακά και τεχνολογικά τμήματα. Πανικός έχει καταλάβει τους φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν σε τμήματα που συγχωνεύονται ή καταργούνται, καθώς από το επόμενο έτος θα πρέπει να μετακινηθούν σε διαφορετικές πόλεις.

Σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσει, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε τη χορήγηση επιδοτήσεων στους 10.000 έως 15.000 νέους που θα αναγκαστούν να μετακομίσουν σε άλλη πόλη από αυτήν όπου σπουδάζουν σήμερα.

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται πλέον το μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Με σαφώς λιγότερα τμήματα, το νέο μηχανογραφικό απαιτεί πολλή προσοχή, ειδικά τώρα που η ελληνική οικογένεια δεν μπορεί να συντηρεί «δεύτερο σπίτι», αφού πολλά τμήματα θα βρίσκονται σε διαφορετική πόλη από αυτή στην οποία έχει έδρα το ίδρυμα που υπάγονται.

Την ίδια ώρα, συνολικά 12 πόλεις χάνουν οριστικά τα ιδρύματά τους, με αποτέλεσμα πρυτάνεις και πρόεδροι ΤΕΙ να βρίσκονται στα χαρακώματα. Ηδη, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων που συνενώνεται με αυτά της Πάτρας και του Μεσολογγίου κατέθεσε την παραίτησή της «σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ευθιξίας». Οπως καταγγέλλει, υπήρχε συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «σε μια προοπτική συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο» και όχι απορρόφηση του ιδρύματος.

Την αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης «μέχρι τελικής επίλυσης του θέματος» των συγχωνεύσεων τμημάτων του αποφάσισε το Συμβούλιο Διοίκησης. Σε επ’ αόριστον κατάληψη προχωρεί από αύριο και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού στο ΤΕΙ, καθώς εκτιμά ότι «οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας έχουν σαφή πρόθεση τη διάλυση του ιδρύματος». Στο ίδιο μήκος κύματος, η διοίκηση του ιδρύματος εξέφρασε τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις των καθηγητών, σημειώνοντας ότι το σχέδιο «Αθηνά» οδηγεί στη συρρίκνωση του ιδρύματος κατά 60% και στην πλήρη απαξίωση της λειτουργίας του.

Προβλήματα δημιουργούνται και για ιδρύματα που απορροφούν τμήματα που εδρεύουν σε άλλες πόλεις. Οπως εξηγεί στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης, «ανακύπτουν σοβαρά τεχνικά ζητήματα, γιατί δεν είναι εύκολο να διοικείς ένα ίδρυμα που βρίσκεται σε άλλη πόλη». Υπενθυμίζεται ότι στο Πανεπιστήμιο Πατρών προσαρτάται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, του οποίου τα τμήματα θα παραμείνουν στο Αγρίνιο. Ο κ. Παναγιωτάκης προσθέτει: «Μέχρι τώρα είχαμε την τύχη να είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι σε μια πανεπιστημιούπολη, τώρα θα δυσκολέψουν τα πράγματα».

15.000 φοιτητές αλλάζουν πόλη!

Με τις βαλίτσες ανά χείρας θα βρεθούν περισσότεροι από 15.000 χιλιάδες νέοι οι οποίοι ήδη φοιτούν σε τμήματα που καταργούνται ή συγχωνεύονται από την επόμενη χρονιά, καθώς θα χρειαστεί να μετακομίσουν στα μητρικά ιδρύματα, από τα οποία θα αποκτήσουν και το πτυχίο τους. Παρότι ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ότι οι όποιες μετακινήσεις προκύψουν θα είναι εντός της ίδιας περιφέρειας, αποδεικνύεται ότι για αρκετά τμήματα και κατ’ επέκταση τους φοιτητές τους δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ακριβώς για τον λόγο αυτόν διευκρίνισε ότι θα υπάρξει μέριμνα επιδοτήσεων σε όσους υποχρεωθούν να αλλάξουν πόλη, ώστε να μην επιβαρυνθεί η ελληνική οικογένεια. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, θα χρηματοδοτηθούν «υπό ορισμένα κριτήρια» όσοι φοιτητές απομακρυνθούν από τον τόπο όπου σπουδάζουν.

Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν, για παράδειγμα, όσοι σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος, το οποίο καταργείται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι φοιτητές του Τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης που βρίσκεται στη Λιβαδειά θα κληθούν να μετακομίσουν στην Αθήνα, καθώς απορροφάται από το «Αδαμάντιος Κοραής» Πάντειο. Από την άλλη, οι φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική που έχει έδρα στη Λαμία θα μετακινηθούν στη Λάρισα, όπου εδρεύει η Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ανατρέπεται, με αυτόν τον τρόπο, ο προγραμματισμός που είχαν κάνει οι φοιτητές και οι οικογένειές τους όταν εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ θα υπάρξουν αρκετοί φοιτητές που ενώ έμεναν στον τόπο κατοικίας τους θα αναγκαστούν να απομακρυνθούν και να επιβαρυνθούν με απροσδόκητα έξοδα. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με τους φοιτητές της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πάτρας, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να πάνε στο Μεσολόγγι. Η μετακίνηση αυτή προκύπτει από την προσάρτηση των ΤΕΙ Μεσολογγίου και Ιόνιων Νήσων (ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και Ιόνιων Νήσων) σε αυτό της Πάτρας. Ο πρόεδρος του ιδρύματος Σωκράτης Καπλάνης, μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία» εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για το θέμα και έκανε λόγο για ένα «παρωχημένο μοντέλο εκπαίδευσης», το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την υποχρεωτική μετακίνηση 7.000 σπουδαστών της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πάτρας στο Μεσολόγγι τόσο για την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται οι νέοι όσο και για το κατά πόσο υπάρχουν κατάλληλες υποδομές για να τους δεχθούν. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα στο Μεσολόγγι, από πλευράς υποδομών να φιλοξενήσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό σπουδαστών, την ώρα που οι δικοί μας χώροι οι οποίοι είχαν σχεδιαστεί ακριβώς για τον σκοπό αυτό θα μείνουν αναξιοποίητοι» υπογράμμισε.

Οι υποψήφιοι και η βάση του «10»

Τα πάνω κάτω φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» για τους υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα εντελώς διαφορετικό μηχανογραφικό από αυτό που γνώριζαν έως τώρα. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε την πρόθεσή του να εφαρμοστεί από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ως εκ τούτου, το φετινό μηχανογραφικό θα είναι πετσοκομμένο κατά 147 τμήματα και οι μαθητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Δεδομένου ότι πλέον οι περισσότεροι υποψήφιοι συμπληρώνουν μηχανογραφικό με βασικό κριτήριο να παραμείνουν στον τόπο κατοικίας τους, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα χρειαστεί να αναθεωρήσουν τις επιλογές τους. Και αυτό γιατί σε 12 πόλεις πλέον δεν θα υπάρχουν ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ αρκετά τμήματα θα βρίσκονται σε διαφορετική περιοχή από αυτήν στην οποία εδρεύει το ίδρυμα όπου ανήκουν. Προτού, λοιπόν, επιλέξουν συγκεκριμένα τμήματα θα πρέπει να ενημερωθούν για το πού βρίσκονται αυτά και να μη βασιστούν στην τοποθεσία του ΑΕΙ ή του ΤΕΙ που υπάγονται αυτά.

Επιπλέον, όσοι ανήκουν στην κατηγορία των φοιτητών που δικαιούνται σίτισης και στέγασης, σώφρον θα ήταν να «διπλοτσεκάρουν» ότι το ίδρυμα και το τμήμα που επιθυμούν να εισαχθούν έχει τη δυνατότητα να τους προσφέρει φοιτητική μέριμνα. Πλέον, πολλά τμήματα που συγχωνεύονται επειδή αυξάνεται κατά πολύ ο αριθμός των φοιτητών που θα φιλοξενούν είναι πολύ πιθανό να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους τους δικαιούχους.

Οσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων, η εκτίμηση του υπουργείου Παιδείας είναι ότι θα υπάρξει μείωση που δεν θα ξεπερνά το 4% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Για τα ΑΕΙ, ειδικότερα, προβλέπεται ότι θα αυξηθούν οι προσφερόμενες θέσεις κατά 15% και για τα ΤΕΙ θα μειωθούν κατά 30%. Το γεγονός αυτό είναι αναπόφευκτο, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα «λουκέτα» των τεχνολογικών τμημάτων είναι πολύ περισσότερα από αυτών στα πανεπιστημιακά. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν, ακόμα, ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα επαναφοράς της βάσης του «10», χωρίς να αποκλείεται να ανοίξει η συζήτηση την επόμενη χρονιά. Ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της φετινής, αν θεωρηθεί ότι οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις τμημάτων δεν επαρκούν για να επιτευχθεί το επιθυμητό ψαλίδισμα στον αριθμό των εισακτέων.

Στα… όπλα καθηγητές-εργαζόμενοι

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών τμημάτων που συνενώνονται ή καταργούνται. Μπορεί ο κ. Αρβανιτόπουλος να διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας καθηγητής ή εργαζόμενος, όμως κάποιοι θα αναγκαστούν να «ξεριζωθούν» από τον τόπο όπου επί χρόνια μένουν και εργάζονται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι διδάσκοντες θα χρειαστεί να μετακινηθούν εντός της ίδιας περιφέρειας, γεγονός που θα τους γλιτώσει από τα έξοδα της μετακόμισης. Την ίδια ώρα, θα υπάρξουν εκατοντάδες καθηγητές που θα πρέπει να οργανώσουν μια διαφορετική ζωή για εκείνους και ενδεχομένως τις οικογένειές τους, αφού θα υποχρεωθούν να αλλάξουν πόλη.

Οι βασικοί άξονες του υπ. Παιδείας!

– Δημιουργείται το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής», στο οποίο θα υπάγονται διοικητικά η ΑΣΟΕΕ, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πάντειο, το Γεωπονικό και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

– Ιδρύεται Ομόσπονδο Αττικό ΤΕΙ, το οποίο θα αποτελείται από τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και την ΑΣΠΑΙΤΕ.

– Τα 533 τμήματα περιορίζονται σε 386, ενώ από τα 26 ΑΕΙ παραμένουν τα 20 και από τα 14 ΤΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν τα 12.

– Καταργείται το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος. Το Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης (Λιβαδειά) απορροφάται από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής» και το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική (Λαμία) εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

– Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και ονομάζεται Πανεπιστήμιο Πάτρας – Δυτικής Ελλάδος.

– Συγχωνεύονται τα ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας υπό την ονομασία ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος.

– Τα ΤΕΙ Πάτρας, Μεσολογγίου και Ιόνιων Νήσων συνενώνονται υπό τον τίτλο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νήσων.

– Τα ΤΕΙ Λάρισας και Καλαμάτας μετονομάζονται σε ΤΕΙ Θεσσαλίας και Πελοποννήσου αντίστοιχα.

 

Εύη Πανταζοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.