Η Πορτογαλία επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά μετά την απώλεια της εμπιστοσύνης των πιστωτών πριν από δύο χρόνια, εκδίδοντας ομόλογα πενταετούς διάρκειας. Η ζήτηση ξεπέρασε κατά πολύ την προσφορά κι έτσι το πορτογαλικό δημόσιο άντλησε από τις αγορές, όπως είχε προβλέψει, 2,5 δισ. ευρώ.

O Χανς-Γόαχιμ Μπέμερ από το γερμανοπορτογαλικό εμπορικό επιμελητήριο στη Λισαβόνα δήλωσε στην Deutsche Welle ότι με την επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές οι Πορτογάλοι αντιμετωπίζουν πλέον την κρίση με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση. «Η διάθεση πορτογαλικών ομολόγων στις αγορές σε αυτήν τη χρονική συγκυρία και με αυτά τα θετικά αποτελέσματα θεωρείται επιβεβαίωση του προγράμματος προσαρμογής που εφαρμόζει η πορτογαλική κυβέρνηση».

Με ανακούφιση αντέδρασαν και οι Βρυξέλλες στις θετικές ειδήσεις από την Πορτογαλία. Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν τάχθηκε μάλιστα υπέρ της επιμήκυνσης αποπληρωμής των πιστώσεων που έλαβαν Πορτογαλία και Ιρλανδία: «Είναι προς το συμφέρον όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά της Ε.Ε. στο σύνολό της η Πορτογαλία και η Ιρλανδία να διασφαλίσουν την ανακεφαλοποίησή τους στις διεθνείς χρηματαγορές».

Και ενώ οι πανηγυρισμοί για την επιτυχία της δημοπρασίας των πορτογαλικών ομολόγων καλά κρατούν, η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας δεν δείχνει να βελτιώνεται. Η ανεργία έχει φτάσει το 16%, ενώ μεταξύ των νέων ειδικότερα αγγίζει το 39%, αναγκάζοντας πολλούς να μεταναστεύσουν.

Για να ενισχύσει τα έσοδα του δημοσίου, η Λισαβόνα δίνει κίνητρα σε επίδοξους επενδυτές από το εξωτερικό. Τους υπόσχεται ακόμα και πορτογαλικό διαβατήριο. Ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν την πολιτική αυτή, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προσελκύει επενδυτές που δεν κάνουν σχεδόν τίποτα για τη χώρα.

Διαμαρτυρίες κατά του ΔΝΤ

Οι διαμαρτυρίες στην Πορτογαλία της λιτότητας συνεχίζονται. Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο στη Λισαβόνα που στεγάζει τους εκπροσώπους στη χώρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

«Εξω! Εξω η πείνα, η φτώχεια και το ΔΝΤ!» φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν κατόπιν αιτήματος ομάδων του κινήματος των Αγανακτισμένων. «Τρόικα Στοπ» αναγραφόταν σε ένα πανό, σε αναφορά στους πιστωτές της χώρας (ΔΝΤ, Ε.Ε. και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

«Ζούμε σε μια χώρα που τελεί υπό οικονομική κατοχή. Πιο πολύ αποφασίζει το ΔΝΤ για τη μοίρα μας παρά οι ίδιοι οι Πορτογάλοι» δήλωσε ο Φιλίπε Φερνάντες, ένας 31χρονος καθηγητής ο οποίος είναι άνεργος.

«Το ΔΝΤ είναι ένας από τους στόχους της αγανάκτησής μου και η κατάσταση έχει γίνει πάρα πολύ σκληρή για να κάθεσαι στο σπίτι σου στον καναπέ σου» δήλωσε ένας άλλος 25χρονος διαδηλωτής.

Μαρία Παναγιώτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.