Το πιο εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης στον κόσμο έχει ελληνική υπογραφή
Ελληνικής κατασκευής ο Μεγάλος Αδελφός που σε παρακολουθεί από τα… έξι χλμ ύψος

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αναπτύσσουν τον πιο εξελιγμένο αισθητήρα εναέριας παρατήρησης στον κόσμο, που τυγχάνει δημιουργία ενός Έλληνα. Ο Γιάννης Αντωνιάδης που εργάζεται για την εταιρεία BAΕ Systems, κατασκεύασε τo ARGUS-IS, ένα περίπλοκο σύστημα παρατήρησης που αποτελείται από 368 αισθητήρες σαν αυτούς που συναντάμε στα σύγχρονα smartphones και μπορεί να πραγματοποιήσει λήψεις φωτογραφιών με ανάλυση εικόνας 1.8 gigapixel – δηλαδή 225 φορές πιο καθαρά από μια ενσωματωμένη κάμερα ενός σύγχρονου κινητού τηλεφώνου iPhone.

«Είναι σημαντικό για τον κόσμο να γνωρίζει πως πλέον διαθέτουμε τέτοιες δυνατότητες παρατήρησης», σημειώνει ο Ελληνας επιστήμονας που έδωσε το όνομα αυτό στο σύστημα, εμπνεόμενος από την Ελληνική μυθολογία. Ο Άργος Πανόπτης ήταν ένας τερατόμορφος γίγαντας με 100 μάτια που ήταν στην υπηρεσία της Ήρας και φρουρούσε την Ιώ μετά από εντολή της. Ωστόσο, τυπικά, το ARGUS αποτελεί αρκτικόλεξο του Autonomous Real-time Ground Ubiquitous Surveillance-Imaging System, που σημαίνει «Αυτόνομο Σύστημα Διαρκούς Παρακολούθησης του Εδάφους σε Πραγματικό Χρόνο».

Οι κάμερες είναι τοποθετημένες σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως το Hummingbird UAV τα οποία πετάνε σε ύψος 6.000 μέτρων κι έχουν τη δυνατότητα να «σαρώσουν» μια περιοχή έκτασης 168 τετραγωνικών χιλιομέτρων με μια και μόνο λήψη. Οι λήψεις αυτές θα μπορούν να διακρίνουν αντικείμενα στο έδαφος μήκους μεγαλύτερου των 15 εκατοστών, γεγονός που το καθιστά το πιο εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης αυτή την στιγμή στον κόσμο.

Κατόπιν, η εικόνα μπορεί να διαιρεθεί σε τουλάχιστον 65 επιμέρους εικόνες όπου ο χειριστής της μπορεί να παρατηρήσει με εξαιρετική καθαρότητα και λεπτομέρεια τόσο τα ακίνητα, κτίρια και οικόπεδα, όσο και τις κινήσεις των πεζών και των οχημάτων – ακόμη και τι είδους κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιεί ένας περαστικός!

Ήδη, τρία από τα ελικόπτερα αυτά έχουν δοκιμαστεί στο Αφγανιστάν, ενώ αναμένεται να αξιοποιηθεί πλήρως όταν ετοιμαστεί, μέσα στο 2014, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV Solar Eagle, που θα μπορεί να παραμείνει στον αέρα συνεχόμενα για πέντε χρόνια.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.