Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Βρετανός γλωσσολόγος επιχειρεί να σώσει την «γλώσσα του Ιησού»

Φεβρουάριος 2nd, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ο Τζέφρι Καν συνομιλέι με τους τελευταίους γνώστες της αραμαϊκής

Βρετανός γλωσσολόγος επιχειρεί να σώσει την «γλώσσα του Ιησού»

Ο καθηγητής γλωσσολογίας του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Τζέφρι Καν, προσπαθεί να διασώσει την γλώσσα που πιστεύεται ότι μιλούσε ο  Ιησούς πριν από περίπου 2.000 χρόνια, την αραμαϊκή. Ο Καν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει πλέον στη διάθεσή του ένα μεγάλο αρχείο ηχογραφημένων δειγμάτων της συγκεκριμένης γλώσσας. Επισκέπτεται εδώ και χρόνια πόλεις και χωριά στην Μέση Ανατολή αναζητώντας ηλικιωμένους ομιλητές και τους ηχογραφεί.

«Ένιωσα το καθήκον να με καλεί να διασώσω τη γλώσσα αυτή, όταν είχα την τύχη να μιλήσω με έναν εβραίο που διέμενε στην πόλη Ερμπίλ, στο βορρά του Ιράκ», σημειώνει ο Καν, προσθέτοντας πως «έμεινα έκπληκτος από την ανακάλυψη αυτή. Ήταν εκπληκτικό να καταφέρω να βρω μια ζωντανή γλώσσα μέσα από τα χείλη ενός ανθρώπου εν ζωή».

Ο καθηγητής έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη, μέχρι και σε απομακρυσμένα κι ορεινά χωριά της Γεωργίας, πάνω από την Κασπία Θάλασσα, προκειμένου να αποκτήσει ντοκουμέντα από τη ζωντανή χρήση της γλώσσας.

Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο Ιησούς και οι μαθητές του πιθανότατα μιλούσαν αραμαϊκά. Λόγου χάρη η επίκληση του Ιησού πάνω στο σταυρό «Ήλι ήλι, λαμά σαβαχθανί» (δηλαδή «Θεέ μου, Θεέ μου, ίνα τι με εγκατέλειπες;») είναι στα αραμαϊκά, γλώσσα που μιλιόταν στη Συρία, στο Ιράκ και σε περιοχές της σημερινής Τουρκίας καθώς και σε περιοχές γύρω από την Κασπία.

Σήμερα την ίδια γλώσσα εξακολουθούν και μιλούν κατά κόρον οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της Μααλούλα, της Τζαμπαντίν και του Μπακάα, τριών χωριών έξω απ’ τη Δαμασκό της Συρίας. Υπάρχουν όμως πολλές νεότερες διάλεκτοι, γεγονός που κάνει τη δουλειά των γλωσσολόγων πιο ενδιαφέρουσα αλλά και πιο δύσκολη.

Ασφαλώς η αραμαϊκή δεν είναι η μοναδική γλώσσα που απειλείται με εξαφάνιση. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν, ένα ποσοστό μεταξύ 50-90% των ήδη υπαρχόντων 7.000 γλωσσών που μιλιούνται ανα την υφήλιο, τείνουν να έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2100. Ως εξαφάνιση ορίζεται ο θάνατος και του τελευταίου γνωστού ομιλητή μιας γλώσσας.

ΔΟΛ

This entry was posted on Σάββατο, Φεβρουάριος 2nd, 2013 at 01:17 and is filed under HOT-LIFESTYLE, ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply