Μικρότερη φορολογία στα αγροτεμάχια

Με δύο διαφορετικές κλίμακες ο ενιαίος φόρος ακινήτων

Με δύο διαφορετικές κλίμακες θα φορολογηθούν τα εντός και τα εκτός σχεδίου ακίνητα σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα που συμμετέχει στην επιτροπή για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης για τη φορολογία των ακινήτων.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ώστε να καταλήξουν στις βασικές προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσουν στον αρμόδιο υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα και ο τελευταίος με τη σειρά του στις τρεις αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το βασικό χαρακτηριστικό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων είναι ότι θα αντικαστασήσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και το Φόρος Ακίνητης Περιουσίας με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Δηλαδή όσα εισπράττει σήμερα το κράτος από το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών αλλά και από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα συνεχίσει να τα εισπράττει με το νέο ενιαίο φόρο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αρμόδιας επιτροπής, όσο  μεγαλύτερη περιουσία έχει κάποιος τόσο υψηλότερο φόρο θα πληρώνει. Στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να αποφασιστεί το ύψος του αφορολόγητου ποσού με επικρατέστερο σενάριο τις  50.000 € αντικειμενική αξία ατομικής ακίνητης περιουσίας.

Ωστοσο, για πρώτη φορά θα επιβληθεί φόρος και στα εκτός σχεδίου ακίνητα – αγροτεμάχια

Ομως, διαφορετική φορολογική κλίμακα θα ισχύσει για κατοικίες, γραφεία, καταστήματα και άλλη για αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπι.

Επίσης, μέσα στο 2013 θα επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικών αξιών σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ενώ δέσμευση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα είναι να υπάρξει  αναπροσαρμογή των σημερινών αντικειμενικών αξιών στο ύψος των πραγματικών – εμπορικών.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών σε παρέμβασή στο Mega για το θέμα της φορολόγησης ακινήτων ανέφερε ότι «κάνουμε διάλογο με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για το πώς θα μοιραστεί με το δικαιότερο τρόπο ο φόρος στα ακίνητα. Δεν σκοπεύουμε να επιβάλουμε νέους φόρους. Όσα έσοδα εισπράτταμε, τα ίδια σκοπεύουμε να εισπράττουμε. Θα ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες. Θα προσαρμόσουμε τις αντικειμενικές αξίες, όπου διαφέρουν, στις εμπορικές. Αντιλαμβάνομαι πλήρως το πρόβλημα που έχει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία».

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε επίσης ότι «εχω δει συγκριτικά στοιχεία με άλλες χώρες και είχα σχετική συζήτηση και με το ΔΝΤ για το θέμα και διαβεβαιώνω ότι οι φόροι των ακινήτων στην Ελλάδα δεν διαφέρουν καθόλου από τους φόρους σε άλλες χώρες».

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, μέσα στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με εντολή του υπουργού Οικονομικών συστάθηκε ειδική επτριοπή για τη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση «έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η μελέτη και εισήγηση για την αναθεώρηση της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να εξομοιωθούν κατά το δυνατόν, με τις εμπορικές αξίες».

Η ειδική ομάδα εργασίας θα πρέπει έως τις 28 Φεβρουαρίου να παραδώσει το πόρισμά της στον υπουργό και υφυπουργό Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσει σε οριστικές αποφάσεις.

Σιωμόπουλος Ντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.