Δύσκολο να περάσει αλώβητη από το ναρκοπέδιο φόρων η κυβέρνηση

Κίνημα βουλευτών της ΝΔ κατά της φορολογίας ακινήτωνΑντιμέτωπη με «κίνημα» βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που αντιδρούν, όπως λένε, στην υπέρμετρη φορολόγηση των ακινήτων, βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου που αιφνιδιάστηκε, για μια ακόμη φορά, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να εξέλθει αλώβητη από το…«ναρκοπέδιο φόρων» που βρίσκεται.

Σε μια χρονική στιγμή που ανεβαίνουν οι τόνοι σε πολιτικό και κοινωνικό πεδίο και δημιουργείται σκηνικό έντασης σε διάφορα μέτωπα, το πρωθυπουργικό γραφείο λαμβάνει προειδοποιητικά μηνύματα από «γαλάζιους» βουλευτές και η υπόθεση της φορολόγησης των ακινήτων λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις.

Η περαιτέρω πίεση που υφίσταται μέσω της φορολογίας των ακινήτων, μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που έχει δεχθεί ήδη μεγάλες μειώσεις, αποτελεί ένα καίριο κτύπημα και στη «μεσαία τάξη» που αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά του αστικού συστήματος και στηρίζει την παρούσα κυβέρνηση.

Με το επιχείρημα ότι η φορολογική πολιτική που ακολουθείται, «ισοπεδώνει τη μεσαία τάξη, κτυπάει την εκλογική βάση της Ν.Δ και εκθέτει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό», ορισμένοι βουλευτές, συζητούν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν διάβημα διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό.

Παράλληλα, δημιουργεί και παρενέργειες στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους, το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, που αντιδρούν στην περαιτέρω φορολόγηση των ακινήτων.

Το γεγονός, ότι εμφανίστηκαν δημόσια δυο κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. που στηρίζουν τη «μνημονιακή πολιτική», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Μ. Βορίδης, αλλά και ο πρώτος βουλευτής στη Β’  Αθηνών, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, και επέκριναν την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης στα ακίνητα, δείχνει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο.

«Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Έλεος, πια». Η κραυγή της απόγνωσης της κοινωνίας, φθάνει μέσω των κυβερνητικών βουλευτών στο Μέγαρο Μαξίμου, που σε απευθείας συνεννόηση, ζήτησε να υπάρξει δημόσια παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα για να διαψεύσει ότι επίκειται υπερφορολόγηση ακινήτων.

Η οργή του Στουρνάρα

Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν πολύ ενοχλημένος από το κλίμα που διαμορφώθηκε στη Βουλή και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό, λέγοντάς του ότι είναι άδικο να υφίσταται επιθέσεις και να στοχοποιείται από βουλευτές.
Ο εκνευρισμός του ήταν μεγάλος μόλις πληροφορήθηκε για τις επιθέσεις των κκ. Βορίδη και Μητσοτάκη και εξέφρασε τη δυσφορία του στον κ. Σαμαρά που προσπάθησε να τον ηρεμήσει, καθώς το τελευταίο διάστημα βάλλεται από πολλές πλευρές.

«Έλεος πια. Ας σταματήσουν κάποιοι. Τι θέλουν; Δεν πάει άλλο… εγώ προσπαθώ να σώσω την χώρα και ορισμένοι μου κάνουν κριτική αφ’ υψηλού, χωρίς καν να γνωρίζουν τι γίνεται», φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών σε στενούς του συνεργάτες.

Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, καλείται _όπως διαμηνύουν πολλά μέλη της Κ.Ο. της Ν.Δ._ να λάβει θέση και να διορθώσει τα πολλά λάθη που κάνει, κατ’ αυτούς, το οικονομικό επιτελείο, αλλά και να κινηθεί στην προεκλογική γραμμή που χάραξε περί μη αύξησης της φορολογίας των ακινήτων.

Για μεγάλο αριθμό βουλευτών, πλέον το «κόκκινο πανί» είναι ο κ. Στουρνάρας, που εμφανίστηκε χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μέγκα, για να δικαιολογηθεί, να αποκρούσει την κριτική των βουλευτών, να δηλώσει πως δεν υπάρχει φοροεπιδρομή, ενώ άφησε και ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των αντικειμενικών αξιών.

«Ούτε ένα ευρώ περισσότερο. Κάνουν λάθος οι δυο βουλευτές, αγνόησαν την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών» τόνισε, εμφανώς ενοχλημένος ο κ. Στουρνάρας και διευκρίνισε πως γίνεται διάλογος μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το πώς θα μοιραστεί με το δικαιότερο τρόπο ο φόρος στα ακίνητα.

Όμως, οι βουλευτές δεν πείθονται και η οργή περισσεύει, ενώ ο κ. Βορίδης έγινε αποδέκτης πολλών παραπόνων, ενστάσεων και άκουσε τον προβληματισμό αρκετών μελών της Κ.Ο. της Ν.Δ. στο εντευκτήριο της Βουλής.

Σε μεγάλη σύναξη των βουλευτών της Ν.Δ. ακούστηκαν πολλά παράπονα και μεταφέρθηκε στον κ. Βορίδη το κλίμα αναστάτωσης που επικρατεί στην κομματική βάση, διότι πάρα πολλοί ψηφοφόροι αντιδρούν πολύ επιθετικά στο ενδεχόμενο της φορολόγησης των αγροτεμαχίων.

Μάλιστα, νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης, που δεν ανήκει στην ομάδα των «λαϊκιστών» πολιτικών και κατά καιρούς έχει ενοχλήσει με τις θέσεις του, κινούμενος με τη «φωνή της λογικής», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας από το βήμα της Βουλής, ότι το 2013 μπορεί να μείνει στην ιστορία ως ένα έτος το οποίο οι πολίτες θα το αντιλαμβάνονται ως έτος δήμευσης της ακίνητης περιουσίας τους.

Εκτός από τον κ. Μητσοτάκη, ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό, έχει και η παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής και του κ. Βορίδη, που εξωτερίκευσε τη δυσαρέσκεια της βάσης και των βουλευτών.

«Δεν γίνεται να περιμένουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση να τη φέρουν οι φόροι στα ακίνητα. Είναι λάθος πολιτική και δεν θα φέρει έσοδα» τόνισε ο κ. Βορίδης.

Κατανοεί τις αντιδράσεις ο Κεδίκογλου

«Κατανοώ τις διαφωνίες των βουλευτών αλλά ας περιμένουν όλοι το τελικό νομοσχέδιο και μετά να τοποθετηθούν» δήλωσε στο MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Και πρόσθεσε ότι «θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των αντικειμενικών και εμπορικών αξιών».

Η πρώτη παρέμβαση κατά της φορολόγησης των ακινήτων είχε γίνει από την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, πριν περίπου δυο εβδομάδες, όταν μίλησε για την ανάγκη να πέσουν οι φορολογικοί συντελεστές και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.