Για πιο συναρπαστικές αναμετρήσεις…

http://www.newsbeast.gr/files/temp/B817B346A74E1C09E8136DCDB240D0B0.jpgΕίναι δεδομένο πως τα τελευταία χρόνια, το ευρωπαϊκό μπάσκετ και η FIBA γενικότερα, προσπαθεί να αλλάξει τους κανονισμούς των αγώνων μπάσκετ με στόχο αυτό να γίνει πιο συναρπαστικό, πιο εμπορικό και γενικότερα ομογενοποιημένο με το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, το ΝΒΑ.

Μετά τις πρόσφατες αλλαγές που υπήρξαν προ τριετίας στη γραμμή του τριπόντου (6.75 αντί για 6.25), τον χρόνο που έχει μία ομάδα για να εκδηλώσει μετά από φάουλ του αντιπάλου και πολλά άλλα, στα «σκαριά» είναι και άλλες αλλαγές-«τομές» που θα κάνουν εντελώς διαφορετικό τον τρόπο παιχνιδιού και εκτός ΗΠΑ.

Το περασμένο σαββατοκύριακο η τεχνική επιτροπή της FIBA συνεδρίασε στη Σιγκαπούρη προκειμένου να συζητήσει τις αλλαγές. Για την ώρα και προτού περάσουν προς ψήφιση στα επόμενα κεντρικά συμβούλια της FIBA, θεωρούνται τυπικές προτάσεις, ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες του Eurohoops.net, οι περισσότερες θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Αναλυτικά, οι αλλαγές που προτάθηκαν:

1. Το τζάμπολ επιστρέφει και θα κρίνει την κατοχή κάθε φορά που υπάρχει αμφιβολία για το ποιος την έχει (για παράδειγμα όταν υπάρχουν διαφορετικές αποφάσεις για την ίδια φάση από δύο διαιτητές, όταν η μπάλα κολλάει μεταξύ στεφάνης και ταμπλό κτλ.).

2. Τα γήπεδα θα είναι μεγαλύτερα σε μήκος και πλάτος, αν μπορεί αυτό να είναι εφικτό και οι σύλλογοι (τουλάχιστον οι περισσότεροι) δεν θα χρειαστεί ούτε καν να αλλάξουν γήπεδο για να το κάνουν αυτό. Φυσικά οι ομάδες που δεν πληρούν τα κριτήρια της Ευρωλίγκας για τα γήπεδα θα έχουν πρόβλημα.

3. Η γραμμή των τριών πόντων θα μεταφερθεί στα 7,25 μ. (όπως στο ΝΒΑ). Η απόσταση της από την πλάγια γραμμή θα πάει από τα 0,90 στα 1,02 μέτρα. Αυτός είναι ένας κανονισμός που θα είναι δύσκολο να τύχει καθολικής έγκρισης, αφού οι εθνικές λίγκες έχουν τους δικούς τους κανόνες και αυτοί δεν είναι απαραίτητα ίδιοι με αυτούς της Ευρωλίγκας.

4. Μετά από ένα επιθετικό ριμπάουντ το χρονόμετρο θα πηγαίνει στα 14” αντί στα 24” (κάτι που θα κάνει τα ματς πολύ πιο ενδιαφέροντα ειδικά στα τελευταία λεπτά).

5. Κάθε τεχνική ποινή θα δίνει στον αντίπαλο μια βολή και την κατοχή της μπάλας.

6. Το «μπόνους των βολών» θα αλλάξει εντελώς. Όταν το παιχνίδι φτάσει στο τελευταίο του δίλεπτο δύο ομαδικά φάουλ θα είναι αρκετά για να πάρει κάποιος το μπόνους (επομένως ξεχάστε τον αριθμό “5? και τη λογική των ομάδων που κρατάνε τα φάουλ για το τέλος).

 

Sport-fm.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.