Κηδεύτηκε ο εκ των πρωτεργατών της απριλιανής δικτατορίας και της σφαγής του Πολυτεχνείου

Χουντικοί πυροβολισμοί-πρόκληση στην κηδεία ΝτερτιλήΧωρίς την παρουσία του κ. Ν. Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής αλλά με «τιμητικούς» χουντικούς πυροβολισμούς κηδεύτηκε το πρωί της Πέμπτης ο εκ των πρωτεργατών της απριλιανής χούντας και της σφαγής του Πολυτεχνείου, καταδικασθείς σε ισόβια κάθειρξη Νικόλαος Ντερτιλής.

Η κηδεία του Νικόλαου Ντερτιλή

Στο Α΄Νεκροταφείο είχαν προσέλθει ωστόσο κλιμάκιο βουλευτών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον βουλευτή Επικρατείας κ. Χρ. Παππά. Αισθητή έκαναν την παρουσία τους και μέλη του Εθνικού Μετώπου, που κρατούσαν σημαίες, πέταξαν φέιγ βολάν και φώναζαν το σύνθημα «Δόξα Τιμή στον Νίκο Ντερτιλή». Στη νεκρώσιμη ακολουθία έδωσαν επίσης το παρόν τους νοσταλγοί της δικτατορίας, αλλά και πρωταγωνιστές της επτάχρονης χούντας, όπως ο γνωστός για το λεγόμενο «πραξικόπημα της πιτζάμας», πρωτοπαλίκαρο του Ιωαννίδη Παρασκευάς Μπόλαρης, ενώ έκανε την εμφάνισή του είτε σε σημαίες είτε σε πανό, το περιβόητο «πουλί της χούντας», ο αναγεννώμενος από τις στακτές του, Φοίνικας. Η απουσία πάντως του κ. Μιχαλολιάκου σχολιάστηκε αρνητικά από τους συγκεντρωθέντες.

Η κηδεία του Νικόλαου Ντερτιλή

Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία και πάνω σ΄αυτό είχαν εναποθέσει το σπαθί και τα παράσημα, που είχε λάβει ο αποθανών, ο οποίος να σημειωθεί είχε αποταχθεί όταν καταδικάστηκε το 1975 σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάνννη κατά τη διάρκεια της εισβολής των τανκ στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβριο του 1973: «Τον πέτυχα με την πρώτη, παρά την ηλικία μου», ειπώθηκε ότι είχε πει στον οδηγό του.

Η κηδεία του Νικόλαου Ντερτιλή

Η κηδεία του Νικόλαου Ντερτιλή

Τον επικήδειο εκφώνησε ο αρχιβασανιστής του ΕΑΤ -ΕΣΑ Θ. Θεοφιλογιαννάκος. Επικήδειο επίσης (με αναφορά σε Κολοκοτρώνη και Σωκράτη) εκφώνησε και ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο οποίος, πριν από λίγους μήνες, τον είχε επισκεφθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, ζητώντας μάλιστα την αποφυλάκισή του. Ακούστηκε κάποια στιγμή από τα μεγάφωνα και ένα μανιάτικο μοιρολόι, ενώ την ώρα που η σωρός έβγαινε από την εκκλησία υπήρξαν χειροκροτήματα και συνθήματα υπέρ του «στρατηγού Ντερτιλή» καθώς και της δικτατορίας. Κατά την ταφή κάποιοι τράβηξαν πιστόλια και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα εν είδει αγήματος που απέδιδε τιμές σε κηδεία εν ενεργεία στρατιωτικού. Τους δράστες των πυροβολισμών ήδη αναζητεί η αστυνομία.

«Ιερές» προκλήσεις, μπαλωθιές και σύναξη Χρυσαυγιτών στην κηδεία Ντερτιλή

Η κηδεία του Νικόλαου Ντερτιλή

Ανάμεσα στα στεφάνια ήταν αυτό του Στυλιανού Παττακού (ο ποιος βρίσκεται κατάκοιτος στο σπίτι του), αλλά και της συζύγου του δικτάτορα ΠαπαδόπουλουΔέσποινας Παπαδοπούλου. Παρόντες στη νεκρώσιμη ακολουθία ήταν επίσης ο αντιπρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Γεωργίου, αλλά και ο κ. Κ. Πλεύρης.

Η κηδεία του Νικόλαου Ντερτιλή

Ο Ντερτιλής ήταν ο τελευταίος των χουντικών που παρέμενε έγκλειστος στη φυλακή επί 36 χρόνια, αρνούμενος να υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης. Καλούσε μάλιστα την Πολιτεία να του ζητήσει συγγνώμη και συχνά δήλωνε ότι προτιμά να πεθάνει στη φυλακή ως γνήσιος… επαναστάτης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.