Δύο πρόσωπα καλούνται να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή στον ανακριτή για την επίθεση και τον εμπρησμό με μολότοφ στα γραφεία της τράπεζας Marfin, τον Μάιο του 2010, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο τρεις υπάλληλοι, ανάμεσά τους και μια έγγυος γυναίκα. Η αστυνομία οδηγήθηκε στα ίχνη τους, αξιοποιώντας μαρτυρικές καταθέσεις που περιλαμβάνονται στην δικογραφία, που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα “Τα Νέα”.

Αρχικά, για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για εμπρησμό, ωστόσο η δικογραφία είχε γυρίσει πίσω στην Ασφάλεια, καθώς οι δικαστικές αρχές ζήτησαν να συμπληρωθεί με καταθέσεις μαρτύρων και επιπρόσθετο αποδεικτικό υλικό.

Τον Απρίλιο του 2011 κλήθηκαν από την Ασφάλεια ως ύποπτοι τέσσερα άτομα, τα οποία αρνήθηκαν τις κατηγορίες και αφέθηκαν ελεύθεροι. Για δύο άτομα εξ αυτών, όμως, οι κατηγορίες προσωποποιήθηκαν και τώρα καλούνται για να απολογηθούν, αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της έκρηξης και της κατοχής εκρηκτικών υλών.

Κομβικό στοιχείο αποτελούν οι συγκλονιστικές περιγραφές των υπαλλήλων, που βρέθηκαν απέναντι στους κουκουλοφόρους, όταν εκείνοι έσπασαν τα τζάμια και εισέβαλαν στα γραφεία της τράπεζας. Μεταξύ αυτών, και η κατάθεση ενός υπαλλήλου καφετέριας που περιγράφει:

“Το ένα άτομο ήταν ψηλό, περίπου 1,90, αδύνατο, φορούσε μαύρη φούτερ μπλούζα, μαύρου τύπου στρατιωτικό παντελόνι, μαύρο τζόκεϊ. Το δεύτερο άτομο ήταν μετρίου αναστήματος, 1,70, δεν θυμάμαι τι φορούσε, παρά μόνο ότι φορούσε μάσκα για να καλύπτει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και κρατούσε στα χέρια του ένα σφυρί. Με το που έσπασε η τζαμαρία είδα μια βόμβα μολότοφ να σκάει στο κατάστημα. Βγήκα έξω από το κατάστημα και είπα στο ψηλό άτομο ‘Τι κάνετε ρε; Έχει γυναίκες επάνω, έχει κόσμο’ κι εκείνος μου απαντάει ‘Βγάλε τους όλους έξω’ “.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας έχει καταθέσει:

“Τους είδα να πετούν μέσα από την τρύπα της τζαμαρίας ένα μεγάλο μπουκάλι νερού χωρίς πώμα, το οποίο κατά τα τρία τέταρτα είναι γεμάτο με υγρό πορτοκαλί χρώματος και αμέσως να βάζουν φωτιά, μάλλον σε στουπί, και να το πετούν μέσα στην τράπεζα, όπου δευτερόλεπτα πριν είχαν ρίξει το μπουκάλι”.

Σε ερώτηση αστυνομικού για το εάν είναι σε θέση να αναγνωρίσει κάποιο από τα άτομα εάν του επιδειχθούν φωτογραφίες, ο συγκεκριμένος μάρτυρας λέει: “Για τον κοντό άνδρα, είμαι”.

Σε άλλο σημείο, μάρτυρας, υπάλληλος καφετέριας, καταθέτει πώς άγνωστα άτομα έριξαν βενζίνη στον ίδιο και σε δύο συναδέλφους του που εργάζονται σε καφετέρια. Λέει σχετικά:

“Στο πρόσωπό του φορούσε μια μάσκα του σκι και μια μαύρη μπλούζα για να καλύπτει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Όταν πλησίασε, τον έπιασα από τον ώμο και του είπα ‘έχει κόσμο επάνω’ κι εκείνος μου απαντάει ‘θα σας κάψουμε όλους’ “. Τότε παρενέβη ο (…) και το άτομο περιέλουσε με βενζίνη εμένα και δύο ακόμη συναδέλφους μου”.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας καταθέτει:

“Όταν έπιασε φωτιά, η Μarfin ήταν το σκηνικό σαν του δίδυμους πύργους στην Αμερική. Είδα έναν ηλικιωμένο άνδρα να πηδάει από το δεύτερο όροφο του κτιρίου για να σωθεί και να πέφτει στην ταράτσα, έναν όροφο πιο κάτω διπλανού κτιρίου. Μόλις είδαμε τις μολότοφ είπαμε ‘θα καούν άνθρωποι σαν τα ποντίκια’ “.

Από την πρώτη στιγμή των ερευνών, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να φτιάξουν τα προφίλ των δραστών, βασιζόμενοι σε μαρτυρίες και εξετάζοντας ενδελεχώς το υλικό από φωτογραφίες και βίντεο, που σχετίζεται τόσο με τον εμπρησμό στη Μarfin όσο και με την ταυτόχρονη επίθεση στο βιβλιοπωλείο Ιανός.

Τόσο από το υλικό, όσο και από τις μαρτυρικές καταθέσεις, προκύπτει ότι οι δράστες φρόντισαν να έχουν καλυμμένα πρόσωπα, ωστόσο ο σωματότυπός τους είναι εμφανής και αυτό θεωρείται βασικό στοιχείο. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, μάλιστα, υπήρξαν μάρτυρες που αναγνώρισαν δύο άτομα που βρίσκονταν στο μπλοκ που επιτέθηκε κι έβαλε φωτιά στον “Ιανό” και άλλα δύο άτομα από το μπλοκ που “χτύπησε” την τράπεζα.

 

Πάντως, στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών μπήκε και μια ανώνυμη επιστολή που είχε φτάσει στην αστυνομία και υπεδείκνυε τους δράστες, χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα “μπροστάρηδες της Μarfin”.

Την ίδια ώρα, η οικογένεια της νεκρής Αγγελικής Παπαθανασοπούλου που βρήκε το θάνατο στις φλόγες μαζί με το παιδί που κυοφορούσε ελπίζουν -όπως λένε- σε απονομή δικαιοσύνης. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

“Ακριβώς χίλιες ημέρες μετά τον εμπρησμό της Marfin που επέφερε το χαμό της Αγγελικής και του κυοφορούμενου παιδιού μας, της Παρασκευής και του Νώντα, η οικογένειά μας παρακολουθεί υπομονετικά τις εξελίξεις στο θέμα της απόδοσης ευθυνών και απονομής δικαιοσύνης για τα γεγονότα της 5ης Μαϊου. Προσδοκούμε τη λυτρωτική για εμάς και τη μνήμη των ανθρώπων μας καταδίκη, τόσο των εμπρηστών, φυσικών αυτουργών, όσο και των υπευθύνων της εργοδότριας τράπεζας Μarfin που με τις εγκληματικές παραλείψεις τους εξανάγκασαν τους εργαζόμενους να υποστούν αυτό το μαρτυρικό θάνατο” .

Σε μια γενική αναφορά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας τόνισε:

“Ήρθε η ώρα η χώρα να κλείσει τους λογαριασμούς που μένουν ανοικτοί από το ’74-’75 μέχρι σήμερα. Είτε αυτοί λέγονται ανομία, είτε καταλήψεις, είτε μεταναστευτικό, είτε αυτά λέγονται το άγος της Marfin. Όλα αυτά πρέπει να βρουν το δρόμο τους και ο δρόμος τους μπορεί και πρέπει να είναι μόνον ένας, η εφαρμογή του νόμου για όλους”.

megatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.