Η αύξηση της ρευστότητας τον Δεκέμβριο κατά 5,47 δισ. ευρώ είναι ρεκόρ πενταετίας

Επιστρέφουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Τη μεγαλύτερη μηναία αύξηση των τελευταίων πέντε ετών σημείωσαν το Δεκέμβριο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, με τις εισροές να διαμορφώνονται στα 5,47 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχή μήνα ανόδου των μεγεθών, που είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά των αποταμιεύσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων πάνω από τα επίπεδα των 160 δισ. ευρώ, κάτι που είχε να συμβεί από τον περασμένο Απρίλιο.

Σε σύγκριση με το τέλος Ιουνίου, όταν σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ λόγω των δύο συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 10,7 δισ. ευρώ.

Επέστρεψε δηλαδή στις τράπεζες μεγάλο μέρος της ρευστότητας που έχασαν εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας και του αυξημένου κινδύνου άτακτης χρεοκοπίας, κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου της περυσινής χρονιάς.

Οι διαρροές από το σύστημα, που εντάθηκαν λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης μετά την αναμέτρηση της 6ης Μαΐου, εκτιμάται ότι έφτασαν κατά μέγιστο τα 18 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, μέσα σε 6,5 μήνες οι τράπεζες κατάφεραν να ανακτήσουν το 60% των απωλειών που είχαν.

Ο κίνδυνος χώρας

«Η άνοδος των μεγεθών σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου χώρας, καθώς εκταμιεύτηκαν οι δόσεις του προγράμματος χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου από την ΕΕ» σημειώνει τραπεζικό στέλεχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο μέρος των επιστροφών προέρχεται από «σεντούκια» και τραπεζικές θυρίδες, αν και η τάση επαναπατρισμού κεφαλαίων ενισχύεται όσο περνά ο καιρός.

Μεγάλο κίνητρο για την επαναφορά αποταμιεύσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα αποτελούν τα υψηλά επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις, τα οποία κατά μέσο όρο ξεπερνούν το 4,50% για διάρκειες έως και 1 έτος.

Οι καταθέτες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις προσφορές που ισχύουν σήμερα, καθώς με δεδομένες τις δρομολογηθείσες συγχωνεύσεις, αλλά και τη δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης του κλίματος στην αγορά, αναμένεται να υποχωρήσουν αισθητά το επόμενο διάστημα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει προς τα κάτω αναπροσαρμογές, ωστόσο είναι περιορισμένης κλίμακας.

Ρευστότητα στην αγορά

Η μείωση των επιτοκίων σε συνδυασμό με την συνέχιση αύξησης των αποταμιεύσεων συμβάλει προς την κατεύθυνση ομαλοποίησης των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά μέσω των δανείων.

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η εμφάνιση σημαδιών βελτίωσης στον τομέα των χρηματοδοτήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα το τελευταίο δίμηνο του 2012, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο ο ετήσιος ρυθμός υποχώρησης των υπολοίπων των δανείων περιορίστηκε, διαμορφούμενος στο τέλος του έτους σε 4% από 4,80% τον Οκτώβριο.

Βέβαια, ακόμη η κάνουλα των δανείων παραμένει κλειστή, ωστόσο οι θετικές αυτές μετά από αρκετό διάστημα έντονης πιστωτικής συρρίκνωσης είναι σημαντικές.

 

Μάρκου Αγης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.