Τι συζήτησαν οι δύο Πρωθυπουργοί – Προετοιμασία για τη συνάντηση της Αγκυρας

Απόσυρση του νόμου για τους ιμάμηδες ζήτησε από τον Σαμαρά ο Ερντογάν στο Κατάρ

Συνάντηση διαρκείας 40 λεπτών, με ανοιχτή ατζέντα, είχαν στη Ντόχα του Κατάρ ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο άνδρες συνέπεσαν στο εμιράτο (ακόμη και στο ίδιο ξενοδοχείο, στο «Four Seasons») και είχαν μία πρώτη ευκαιρία να συνομιλήσουν πριν από τη διεξαγωγή του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 4 – 5 Μαρτίου, παρουσία μεγάλης αντιπροσωπείας ελλήνων υπουργών. Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του έλληνα Πρωθυπουργού, ο πρέσβης κ. Στ. Βασιλόπουλος.

Η συνάντηση είχε ουσιαστικά ανακοινωθεί από το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς. Ο κ. Αρίντς είχε πει ότι ο κ. Ερντογάν θα έθετε στον έλληνα ομόλογό του το ζήτημα με την τροπολογία στον νόμο για τον διορισμό 240 ιεροδιδασκάλων, ο οποίος έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποια από τις δύο πλευρές αιτήθηκε της συναντήσεως, αν και η Αθήνα πληροφορήθηκε για την παρουσία Ερντογάν στο Κατάρ μόλις την περασμένη Παρασκευή.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε στον κ. Ερντογάν ότι οι νέες διατάξεις θεραπεύουν τις αδυναμίες που είχαν εμφανιστεί στο αρχικό νομοσχέδιο του 2007. Αν ενταχθούν οι ιμάμηδες  μουσουλμάνοι κληρικοί σε καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου, τότε αυτό θα αποτελεί αναβάθμιση και όχι υποβάθμισή τους. Μάλιστα, στις αιτιάσεις Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας αποδεικνύει καθημερινά με πράξεις τον σεβασμό της στη μουσουλμανική κοινότητα και αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους και τηρεί τις διεθνείς συμβάσεις.

Κουβέντα και για ΑΟΖ;

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς έθεσε στον τούρκο ομόλογό του τα δικαιώματα της Ελλάδος στις θαλάσσιες ζώνες, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση στο παρασκήνιο για το ζήτημα της ανακήρυξης ή μη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Εκτενής αναφορά έγινε και για την οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις καθώς υπάρχει και τουρκικό ενδιαφέρον για μία σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως π.χ με την πρόσφατη αγορά τουριστικών μαρινών. Μάλιστα, ο τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να έδωσε και συμβουλές στον κ. Σαμαρά για το πώς η χώρα μπορεί να εξέλθει από την κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κι εγώ την κρίση της ξεπέρασα κάνοντας ιδιωτικοποιήσεις».

Ακούγοντας ο κ. Σαμαράς τις αναφορές Ερντογάν στον «ισλαμικό καπιταλισμό», αναφέρθηκε στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για να αναθερμανθεί η οικονομία και να αρχίσει η ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση και στα ταξίδια που ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα. Άλλωστε και οι δύο συνέπεσαν στη Ντόχα στο πλαίσιο του επενδυτικού σαφάρι που έχουν αρχίσει.

Ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε μετά τη συνάντηση στους δημοσιογράφους ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συναντηθούν και πάλι στην Άγκυρα (όπως προαναφέρθηκε) και ότι κατά τη συνομιλία τους ετέθησαν στο τραπέζι οι διμερείς σχέσεις, τα προβλήματα των «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης, το θέμα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και ότι η συνάντηση έγινε με αμοιβαία καλή θέληση.

Από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε ότι ο κ. Σαμαράς  είπε ότι το θέμα της κατασκευής μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα έχει περάσει από τη Βουλή και ότι συζήτησαν επίσης για τη μετατροπή του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου σε ινστιτούτο περιβάλλοντος. Σε ερώτηση αν θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης (θέμα που έχει επανέλθει τις τελευταίες ημέρες στον τουρκικό Τύπο), ο κ. Ερντογάν είπε «μπορεί, γιατί να μη γίνει».

Ενόψει της συνάντησης κορυφής του Μαρτίου, οι δύο πλευρές αναμένεται να έχουν και άλλες συνεννοήσεις.  Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Εξωτερικών κκ. Αχμέτ Νταβούτογλου και Δ. Αβραμόπουλος προγραμματίζεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί στο Μόναχο το διάστημα 1 – 3 Φεβρουαρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.