Ο πρίγκηπας Γουιλιέλμος – Αλέξανδρος θα είναι ο πρώτος άνδρας μονάρχης της Ολλανδίας τα τελευταία 100 χρόνια
Παραιτήθηκε, υπέρ του γιού της, η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας
Στα 75 χρόνια της, η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι παραιτείται του θρόνου για να παραδώσει το μοναρχικό σκήπτρο στον γιο της, πρίγκηπα Γουιλιέλμο – Αλέξανδρο. Το ίδιο είχε κάνει η μητέρα της Τζουλιάνα, πριν από 32 χρόνια, όταν η Βεατρίκη ανέβηκε στον ολλανδικό θρόνο.

Η βασίλισσα έκανε την ανακοίνωση σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος, το βράδυ της Δευτέρας. Ακολούθησε διάγγελμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

«Οι περισσότεροι Ολλανδοί ονειρεύονται να γίνουν 65 ετών για να μπορούν να βγουν στην σύνταξη. Η βασίλισσα Βεατρίκη θα γίνει 75 ετών την Πέμπτη, αλλά εξακολουθούσε να εργάζεται πυρετωδώς. Πόσο θα άντεχε; Ημασταν βέβαιοι ότι δεν θα αργούσε η διαδοχή», γράφει η εφημερίδα Reformatorisch Dagblad.

Αντιθέτως με τη Βρετανία, όπου η βασίλισσα Eλισάβετ δεν φαίνεται καθόλου διατεθειμένη ακόμη να παραδώσει τα ηνία στον γιο της Κάρολο, οι βασίλισσες της Ολλανδίας έχουν παράδοση να «κάνουν τόπο» στη νεότερη γενιά.

Η Βεατρίκη βούτηξε από νωρίς στα βαθιά: την ημέρα της στέψης της, το 1980, έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις αστέγων καταληψιών, όπως είχε γίνει και 14 χρόνια νωρίτερα, την ημέρα του γάμου της με τον τον πρίγκιπα Κλάους.

Η μοναρχία είναι δημοφιλής στην Ολλανδία. Το 79% των Ολλανδών στηρίζει τη βασιλική οικογένεια, και μόνο μία ισχνή μειοψηφία θα ήθελε να μειωθεί και άλλο ο ήδη περιορισμένος ρόλος της βασίλισσας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κομμάτων για τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνασπισμού.

Η Βεατρίκη σπούδασε πολιτικές επιστήμες και μιλάει αρκετές γλώσσες. Εργατική, σοβαρή, αλλά χωρίς τη γοητεία της μητέρας της Τζουλιάνα, αναγκάστηκε να δουλέψει μεθοδικά για να κατακτήσει τις καρδιές των υπηκόων της. Ολοι της αναγνωρίζουν ότι κατάφερε να βοηθήσει τη βασιλική οικογένεια να ξεπεράσει σειρά σκανδάλων, και να διατηρήσει τη δημοτικότητά της.

Ο πρίγκηπας Γουλιέλμος-Αλέξανδρος είχε τη φήμη πλέϊ μπόϊ. Στο παρελθόν είχε απασχολήσει πολλές φορές τα πρωτοσέλιδα ολλανδικού Τύπου με την αγάπη του για τα γρήγορα αυτοκίνητα και τις εντυπωσιακές γυναίκες.

Αλλά την τελευταία δεκαετία μοιάζει να έχει αναλάβει πιο σοβαρά τα καθήκοντά του. Είναι πρόεδρος επιτροπής του ΟΗΕ για το νερό και συνεργάζεται με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο πρίγκιπας θα λάβει το όνομα βασιλιάς Γουιλιέλμος Δ΄ και θα είναι ο πρώτος άνδρας μονάρχης της Ολλανδίας, ύστερα από έναν ολόκληρο αιώνα, κατά τον οποίο βασίλεψαν τέσσερις γυναίκες.

Παντρεύτηκε το 2002 μία κοινή θνητή, την Μαξίμα Ζορεγκουιέτα από την Αργεντινή. Ο γάμος του προκάλεσε αντιδράσεις εξαιτίας της συμμετοχής του πατέρα της νύφης στην αιμοσταγή δικτατορία της Αργεντινής κατά την περίοδο 1976 – 1983.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.