Η Π.Α.ΣΥ. καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους

Σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική της τρικομματικής συγκυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλεί η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση τους αγρότες του νομού Κοζάνης.

Οι εκπρόσωποι της γραμματείας Κοζάνης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες το μεσημέρι, απηύθυναν προσκλητήριο αγώνα τη φτωχή και μεσαία αγροτιά, διοργανώνοντας σήμερα στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Εφορία Κοζάνης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν για νέα συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης. Συγχρόνως, όπως τόνισε εκ μέρους της ΠΑΣΥ ο Αβραάμ Εγρές, «καλούμε τους αγρότες να παρατάξουν τα τρακτέρ σε πλατείες και εισόδους των χωριών, ώστε με αναμμένες τις μηχανές να είναι έτοιμα για κλιμάκωση του αγώνα, στο πλαίσιο συντονισμού της δράσης με τους αγρότες της Θεσσαλίας». Άλλωστε, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα συνεδριάσει το συντονιστικό της ΠΑΣΥ Κοζάνης για εξειδίκευση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ενώ αντιπροσωπεία αγροτών από την Κοζάνη θα επισκεφτεί το μπλόκο των αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα. Να σημειωθεί ότι τα «κόκκινα» τρακτέρ της Θεσσαλίας εδώ και ημέρες βρίσκονται παρατεταγμένα στα χωριά της περιοχής, ενώ από χτες βγήκαν στις εθνικές οδούς, όπου παρατάχθηκαν χωρίς να κλείνουν τους δρόμους.

«Συντονίζουμε τα βήματά της με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των Θεσσαλών συναδέλφων μας, εκτιμώντας την οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, ως αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, αλλά και της σφοδρής επίθεσης που δέχεται στο εισόδημα και στις συνθήκες ζωής του από την τρικομματική συγκυβέρνηση», τόνισε ο Α. Εγρές. Πρόσθεσε ότι «αυτό το συρρικνωμένο αγροτικό εισόδημα έβαλε στο μάτι η τρικομματική συγκυβέρνηση, επιβάλλοντας πολλά νέα βάρη».

Ο Λευτέρης Χαλεπόπουλος κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες στο συλλαλητήριο, παλεύοντας για:
• Αφορολόγητο πετρέλαιο – να μη μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
• Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
• Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30% – να αντικατασταθούν οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ που έχουν κλαπεί, για να μπορούν οι αγρότες να ποτίζουν τα χωράφια τους και να ληφθούν μέτρα φύλαξης από τη ΔΕΗ.
• Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους – δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.
• Άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση – πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα – απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ.
• Αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες – να πληρωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες για τους οποίους υπάρχουν έτοιμα πορίσματα – ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.
• Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή – να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι – αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.
• Να μη μειωθούν κατά 30 ευρώ οι πενιχρές αγροτικές συντάξεις, αλλά να αυξηθούν και να μην κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα άδειας. Η αγροτική σύνταξη να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Δείτε το ρεπορτάζ απο το KOZANI.TV:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.