Με διαφορετικό τρόπο θα υπολογίζεται η αξία των εντός και εκτός σχεδίου ακινήτων – Για πρώτη φορά θα φορολογούνται τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια
Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Θα επιβαρύνει 5 εκατ. ιδιοκτήτες με ποσόν ύψους 2 δισ. ευρώ
Με διαφορετικό τρόπο θα υπολογίζεται η αξία των εντός και εκτός σχεδίου ακινήτων ενώ για πρώτη φορά θα φορολογούνται και τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια αλλά ακόμη δεν έχει καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών στο ύψος της φορολόγησής τους.

Αυτό διότι δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τελικά θα εφαρμοστεί ή όχι αφορολόγητο όριο για την ατομική ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου ούτε και το ύψος των τελικών φορολογικών συντελεστών που είναι και το βασικό ζητούμενο για τη νέα φορολογία.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρχει διαφορετική φορολογική μεταχείριση μεταξύ των εντός και εκτός σχεδίου ακινήτων.

Αυτό αποφάσισε τη Δευτέρα η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε στο πλαίσιο διαμόρφωσης του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα αντικαταστήσει τόσο τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) όσο και το χαράτσι της ΔΕΗ.

Ο νέος καθιέρωσης του νέου Νέος «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων» θα επιβαρύνει περίπου 5.000.000 ιδιοκτήτες με συνολικό ποσό περίπου 2 δις. ευρώ

Αγκάθι για τη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχουν τρία διαφορετικά σενάρια για το αφορολόγητο όριο της ακίνητης περιουσίας. Προκειμένου να πετύχει το υπουργείο Οικονομικών το στόχο των 2 δισ. ευρώ το 2013 και των 3 δισ. ευρώ από το 2014 θα πρέπει σύμφωνα με τις εισηγήσεις να μην υπάρξει κανένα αφορολόγητο.

Αυτό σημαίνει ότι ακίνητη περιουσία θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ από το πρώτο τετραγωνικό!

Υπάρχουν όμως και εισηγήσεις για αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας 50.000 € ή αφορολόγητο 100.000 €. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οι φορολογικοί συντελεστές να είναι υψηλότεροι προκειμένου να εξασφαλίσει το κράτος τα προβλεπόμενα έσοδα.

Για το λόγο αυτό έχουν υποβληθεί προτάσεις για την καθιέρωση 8-10 συντελεστών, οι οποίοι θα μπορεί να ξεκινούν από 0,05% αν το αφορολόγητο είναι 50.000 ευρώ ή 0,1% αν το αφορολόγητο είναι 100.000 ευρώ και να φθάνουν αναλόγως το 1% ή ακόμη και 2% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 3 – 4 εκατ. ευρώ.

Πάντως τις οριστικές αποφάσεις θα τις λάβει η διακομματική επιτροπή την ερχόμενη Παρασκευή σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Αν όμως ούτε σε αυτή τη σύσκεψη δεν δοθεί λύση στο θέμα της φορολογίας των ακινήτων τότε την τελική απόφαση θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας σε συνάντηση που θα έχει με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Ο νέος φόρος θα ξεκινήσει να εισπράττεται το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και θα εξοφλείται σε 5 μηνιαίες δόσεις.

Τα ακίνητα που θα υπαχθούν στο νέο φόρο είναι μεταξύ άλλων τα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες, τα γραφεία, τα καταστήματα, οι αποθήκες, οι αγροί και τα βοσκοτόπια.

Πολύ σημαντικό να διευκρινιστεί είναι το γεγονός ότι παραμένουν ως έχουν τα Δημοτικά Τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ΔΕΗ.

 

Σιωμόπουλος Ντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.