Πρόβα μελλοντικής επανδρωμένης αποστολής, λέει η Τεχεράνη
Πίθηκο στο διάστημα ισχυρίζεται ότι έστειλε το ΙράνΤο Ιράν εκτόξευσε με επιτυχία έναν ζωντανό πίθηκο στο Διάστημα, μετέδωσε τη Δευτέρα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, IRNA. Η Τεχεράνη διατείνεται ότι πρόκειται για πρόβα μιας μελλοντικής επανδρωμένης αποστολής, ωστόσο η Δύση ανησυχεί για το πυραυλικό και διαστημικό πρόγραμμα και καλεί σε νέο γύρο συνομιλιών το Φεβρουάριο.

Οι πληροφορίες του IRNΑ δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, ενώ δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις από άλλες χώρες για κάποια ιρανική εκτόξευση την περασμένη εβδομάδα.

Η Τεχεράνη είχε πάντως προαναγγείλει την εκτόξευση, ενώ το 2011 είχε επιχειρήσει χωρίς επιτυχία μια ανάλογη αποστολή.

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα, η τελευταία απόπειρα ήταν επιτυχής και το πειραματόζωο επέστρεψε στη Γη «ζωντανό».

Όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Άλαμ, η κάψουλα Πισγάμ («Πρωτοπόρος») με βάρος 285 κιλά εκτοξεύτηκε με πύραυλο Καβοσγάρ-5 έφτασε σε ύψος 120 χλμ. Η πτήση ήταν υποτροχιακή και επέστρεψε στο έδαφος χωρίς να υποστεί η κάψουλα ζημιές.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι έχει ήδη καταφέρει να θέσει με επιτυχία σε τροχιά τρεις δορυφόρους εγχώριας κατασκευής -το 2009, το 2011 και το 2012- ενώ πέρυσι το Μάιο ανέβαλε για αδιευκρίνιστους λόγους μια τέταρτη εκτόξευση.

Το διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν ανησυχεί ωστόσο τη Δύση, καθώς η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για αποστολές στο Διάστημα θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάπτυξη βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Η Τεχεράνη βέβαια αρνείται ότι έχει τέτοιες βλέψεις.

Διάψευση για πρόβλημα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Σε μια άλλη εξέλιξη τη Δευτέρα, το Ιράν απέρριψε τις πληροφορίες ξένων μέσων ενημέρωσης για έκρηξη σε κάποια από τις υπόγειες εγκαταστάσεις του εμπλουτισμού ουρανίου.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (ΑΕΟΙ) χαρακτήρισε τις πληροφορίες ως «δυτική προπαγάνδα», η οποία έχει ως στόχο να επηρεάσει τις επερχόμενες συνομιλίες για τα πυρηνικά.

Ισραηλινά και δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η έκρηξη στις εγκαταστάσεις Φόρντο, κοντά στην Κομ προκάλεσαν μεγάλες ζημιές.

Εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, η οποία επιβλέπει τις διπλωματικές επαφές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας δήλωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι ιρανικές Αρχές καθυστερούσαν τις προσπάθειες επανάληψης των συνομιλιών για το πυρηνικό τους πρόγραμμα.

«Προτείναμε μία ημερομηνία μέσα στον Φεβρουάριο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Άστον, Μάικλ Μαν, σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά της, η Ρωσία άσκησε κριτική στη Δύση και στο Ιράν για την χρονοτριβή στην έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τις δύο πλευρές ότι «συμπεριφέρονται σαν μικρά παιδιά με καπρίτσια», καθώς δεν συμφωνούν στην τοποθεσία των συνομιλιών που αρχικά αναμενόταν να διεξαχθούν μέσα στον Ιανουάριο.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.