Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πώς να εξοφλήσετε σε δόσεις τα χρέη προς το Δημόσιο

Ιανουάριος 27th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ρύθμιση που “μπλοκάρει” κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, εισοδημάτων και καταθέσεων -Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κάτω των 100 ευρώ

Δυνατότητα ρύθμισης της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία σε πολλές μηνιαίες δόσεις δίνει η ισχύουσα νομοθεσία.

Όσοι υπαχθούν σε αυτές τις ρυθμίσεις, υπό προϋποθέσεις, απαλλάσσονται προσωρινά από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, εισοδημάτων και καταθέσεων.

Με τον ισχύοντα νόμο, όσοι χρωστούν στην εφορία μέχρι 800.000 ευρώ μπορούν να ζητούν από τους προϊσταμένους των εφοριών την υπαγωγής τους σε “διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής” έτσι ώστε να εξοφλούν τα χρέη τους σε μηνιαίες δόσεις και με μείωση των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής κατά 30%.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα κριτήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή είναι τα εξής:

-Η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη
-Η διασφάλιση της οφειλής: ανάλογα με το πόσο διασφαλισμένη είναι η είσπραξη της οφειλής, με βάση την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη
-Η προέλευση της οφειλής
-Η συμπεριφορά του οφειλέτη στο παρελθόν
-Η αιτία για την οποία ζητείται η διευκόλυνση

Τα κριτήρια αυτά βαθμολογούνται με συντελεστές, το άθροισμα των οποίων προσδιορίζει τον αριθμό των μηναίων δόσεων αποπληρωμής των χρεών. Με βάση το ισχύον σύστημα, ο συνήθης αριθμός των δόσεων που προσδιορίζουν οι εφορίες δεν ξεπερνά τις 15 ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και τις 26. Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κάτω απο 100 ευρώ.

Όσοι οφειλέτες υπάγονται στη ρύθμιση της “διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής”, εξακολουθούν να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής αλλά με ποσοστό μειωμένο κατά 30% και με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης είναι συνεπής στις πληρωμές του.

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα για περαιτέρω επιμήκυνση των δόσεων μέχρι και 48 μήνες. Ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει περισσότερες δόσεις λόγω επιδείνωσης των οικονομικών του. Προϋπόθεση όμως είναι να έχει καταβάλει εμπρόθεσμα τουλάχιστον την πρώτη δόση της αρχικής διευκόλυνσης στην οποία εντάχθηκε.

www.newsit.gr

This entry was posted on Κυριακή, Ιανουάριος 27th, 2013 at 08:44 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply