Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ποιες είναι οι αποδείξεις που μετράνε στην Εφορία και ποιες «κόβονται»

Ιανουάριος 26th, 2013 by Χρήστος Μίμης

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20121210/low/assets_LARGE_t_420_54140406.JPGΗ µαζική κατάργηση των φοροαπαλλαγών αυξάνει κατακόρυφα τον «λογαριασµό» της Εφορίας, µε τους φορολογούµενους να επιδίδονται σε νέο… σαφάρι συλλογής αποδείξεων για να µην πληρώσουν έξτρα φόρο της τάξης του 22%.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν αυξηµένους φόρους έως και 500% για εισοδήµατα από ενοίκια, επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 20% στις µεταβιβάσεις ακινήτων και επανέρχεται σε µόνιµη βάση ο φόρος πολυτελείας για αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών, πισίνες και αεροσκάφη.

Τις ανατροπές αυτές που τίθενται σε ισχύ από φέτος έφερε το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο. Συγκεκριµένα, φανατικοί «κυνηγοί» αποδείξεων πρέπει να γίνουν οι µισθωτοί και οι συνταξιούχοι, καθώς µε τις νέες ρυθµίσεις θα πρέπει να καλύψουν µε δαπάνες για αγορές αγαθών και για παροχή υπηρεσιών το 25% των συνολικών ετήσιων αποδοχών τους, υπό την απειλή ότι, εάν δεν καλύψουν το ποσοστό αυτό, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 22% επί του «ακάλυπτου» ποσού. Ολοι οι άλλοι φορολογούµενοι που δεν έχουν εισοδήµατα από µισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή οι αυτοαπασχολούµενοι, οι αγρότες και οι εισοδηµατίες, δεν είναι πλέον υποχρεωµένοι να συλλέγουν αποδείξεις.

Την ίδια ώρα οι φορολογικές επιβαρύνσεις αυξάνονται κατακόρυφα εξαιτίας της «διαγραφής» των περισσότερων φοροαπαλλαγών. Καταργήθηκαν οι διατάξεις που προβλέπουν έκπτωση φόρου 10% των δαπανών του φορολογούµενου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και ανανεώσιµες πηγές ενέργειας. Οι δαπάνες για νοσήλια εκπίπτουν, αλλά σε πολύ µικρότερο βαθµό σε σχέση µε το 2012.

Στο µέτωπο των ακινήτων, οι ιδιοκτήτες που έχουν εισοδήµατα µόνο από ενοίκια θα πληρώσουν φόρους αυξηµένους έως και 500% σε σχέση µε το 2012. Παράλληλα, επανέρχεται ο φόρος υπεραξίας στις µεταβιβάσεις ακινήτων, σε µία περίοδο κατά την οποία οι τιµές έχουν πάρει την κατιούσα και η κτηµαταγορά έχει «νεκρώσει». Για τα αυτοκίνητα ο φόρος πολυτελείας αφορά ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών και επιβάλλεται µε συντελεστές 5% και 10%.

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών φέρνει πρόσθετα βάρη για µισθωτούς και συνταξιούχους

Επιµέλεια Κώστας Τσαχάκης – Μαρία Βουργάνα

This entry was posted on Σάββατο, Ιανουάριος 26th, 2013 at 10:11 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply