Ισχυρή κυβερνοεπίθεση δέχθηκε εκ νέου το ελληνικό Δημόσιο! Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο των χάκερ μπήκαν ιστοσελίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο «Σύζευξις» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι άγνωστοι δράστες δεν περιορίστηκαν σε ένα-δύο χτυπήματα, αλλά κατάφεραν να αλλοιώσουν 47 ιστοχώρους δήμων όλης της χώρας.

Οι χάκερ, που δηλώνουν Ιρανοί, πραγματοποίησαν πριν από μερικές μέρες κυβερνοεπίθεση εναντίον ιστοσελίδων ΟΤΑ, οι οποίες υποστηρίζονται από το δίκτυο-κορμό του δημόσιου τομέα, που είναι γνωστό ως «Σύζευξις».

Οι άγνωστοι δράστες πέτυχαν να αλλοιώσουν 47 σελίδες, προσθέτοντας την κατάληξη /Love.htm στη διεύθυνση κάθε ιστοχώρου (π.χ. www.rion.gov.gr/Love.htm, www.filiatra.gov.gr/Love.htm κ.ά.). Στις αλλοιωμένες ιστοσελίδες εμφανιζόταν το μήνυμα «Defaced By !nf3rN.4lL, Persian Gulf For Ever, From IRAN». Επίσης υπήρχε υπερσύνδεση προς την ιστοσελίδα της Wikipedia για τον Περσικό Κόλπο καθώς και το… email των δραστών.

Η «Espresso» απευθύνθηκε για το θέμα στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. που «τρέχει» το έργο «Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης – Σύζευξις». Ο διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας επιχείρησης Κωνσταντίνος Τζοάννης μας απάντησε ότι μάλλον έχει γίνει κάποια επίθεση από χάκερ και πρόσθεσε ότι η υπόθεση βρίσκεται σε φάση διερεύνησης. Ο κ. Τζοάννης επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν υπήρξε διαρροή δεδομένων και αν τίθεται θέμα ασφάλειας για το «Σύζευξις». «Το δίκτυο “Σύζευξις” παρέχει ένα επίπεδο ασφάλειας, αλλά υπάρχουν και διάφορα άλλα επίπεδα ασφάλειας σε επίπεδο εφαρμογών. Αυτό πρέπει να το εξετάσει κανείς για να απαντήσει συγκεκριμένα τι ευθύνεται» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Γενικότερα το “Σύζευξις” έχει όλα τα επίπεδα ασφάλειας που ααπαιτούνται, αυτή είναι μια πρώτη απάντηση, αλλά και οι όποιες επιθέσεις γίνονται είναι και αυτές συνεχώς εξελισσόμενες και τις παρακολουθούμε προκειμένου να τις αντιμετωπίζουμε». Επί της ουσίας, ο κ. Τζοάννης υποστήριξε ότι πληρέστερη εικόνα για το θέμα θα έχει σήμερα.

Την αποκάλυψη έκανε η ιστοσελίδα secnews.gr που ειδικεύεται σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών. Προς το παρόν δεν έχει εξακριβωθεί ο χρόνος που πραγματοποιήθηκε η κυβερνοεπίθεση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του secnews.gr, οι αλλοιωμένες ιστοσελίδες βρίσκονταν «στον αέρα» για τουλάχιστον τρεις μέρες (δηλαδή από τη Δευτέρα). Χθες το απόγευμα πάντως, τα περισσότερα από τα sites των δήμων είχαν αποκατασταθεί και οι αλλοιωμένες ιστοσελίδες είχαν κατέβει. Σημειώνεται ότι το «Σύζευξις» είναι ένα μεγάλο έργο που καλύπτει 4.500 φορείς της δημόσιας διοίκησης, παρέχοντάς τους διασύνδεση σε ένα ενιαίο δίκτυο δεδομένων και φωνής, υπηρεσίες πρόσβασης στο Internet και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ.ά. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο έπεσε ξανά θύμα χάκινγκ τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι «Anonymous» κατάφεραν να εισβάλουν στο δίκτυο του υπουργείου Οικονομικών και να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμπιστευτικά και απόρρητα αρχεία.

Σ. ΔEΛHΓΙΩPΓHΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.