Μείωση συντάξεων στα 720 ευρώ ή ακόμη και αναστολή τους, αν υπάρχουν άλλα εισοδήματα που υπερβαίνουν το ποσό της σύνταξης, θα έχουν από τον Φεβρουάριο περίπου 32.000 άγαμες θυγατέρες, σύμφωνα με εγκύκλιο που ετοιμάζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και πρόκειται να αποστείλει εντός των ημερών στο υπουργείο Εργασίας για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης του νόμου 4093/12.

Τι θα ισχύσει

Σύμφωνα με τη διάταξη:

1. Μειώνονται οι κύριες συντάξεις των άγαμων θυγατέρων στα 720 ευρώ, ενώ δεν κόβονται επικουρικές και μερίσματα.

2. Αναστέλλεται η καταβολή σύνταξης αν υπάρχουν εισοδήματα από άλλες πηγές που υπερβαίνουν σε μηνιαία βάση τα 720 ευρώ. Για παράδειγμα, αν μια ανύπαντρη γυναίκα έχει εισοδήματα από ενοίκια πάνω από τις 8.640 που είναι η ετήσια σύνταξη των 720 ευρώ (720×12=8.640), τότε θα γίνεται αναστολή σύνταξης. Αν όμως τα εισοδήματα από άλλες πηγές είναι λιγότερα, τότε θα γίνεται αναλογική μείωση της σύνταξης. Για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων θα ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2012, δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011.

Οι έλεγχοι

Ο έλεγχος θα γίνει από το Γενικό Λογιστήριο και από τις υπηρεσίες των άλλων Tαμείων μισθωτών, στα οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις για τη συνταξιοδότηση των «άγαμων θυγατέρων», όπως τα Tαμεία των ΔΕΚΟ και κυρίως των τραπεζών.

Έτσι, όπως εξήγησαν στον «Ε.Τ.» αρμόδια στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου, όλες οι κύριες συντάξεις των άγαμων θυγατέρων που θα πληρωθούν στο τέλος Φεβρουαρίου θα μειωθούν στα επίπεδα των 720 ευρώ. Αντίθετα, δεν θα γίνει καμία περικοπή στις επικουρικές ή στα μερίσματα που τυχόν εισπράττουν από το Δημόσιο μαζί με την κύρια σύνταξη.

Οι μειώσεις έχουν αναδρομική ισχύ από την 1ης/1/2013, αλλά, όπως εξήγησαν παράγοντες του ΓΛΚ, οι αναδρομικές κρατήσεις θα γίνουν σε δόσεις, πιθανότατα σε τέσσερις.

Με τις διατάξεις των «άγαμων θυγατέρων» συνταξιοδοτούνται περίπου 22.000 γυναίκες από το Δημόσιο και άλλες 10.000 από Ταμεία μισθωτών (κυρίως τραπεζών).

Κατά μέσο όρο η μηνιαία κύρια σύνταξη είναι στο ύψος των 800 ευρώ, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 1.300 ευρώ.

Το «σφάξιμο»

Οι περικοπές θα γίνουν ως εξής:

Παράδειγμα 1: Δικαιούχος με κύρια σύνταξη 900 ευρώ το μήνα, 200 ευρώ από επικουρική και εισόδημα από ενοίκια 500 ευρώ το μήνα. Τον Φεβρουάριο, η κύρια σύνταξη θα μειωθεί στα 720 ευρώ (-180 ευρώ) και η επικουρική θα μείνει εκτός περικοπών. Στη συνέχεια, η σύνταξη θα συμψηφιστεί με το εισόδημα από ενοίκια (500 ευρώ) ώστε στο σύνολό τους να μην υπερβαίνουν τα 720 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η εν λόγω δικαιούχος θα παίρνει 500 ευρώ από ενοίκια και μόλις 220 ευρώ από την κύρια σύνταξη!

Παράδειγμα 2: Άγαμη θυγατέρα με σύνταξη 1.100 ευρώ που εισπράττει ενοίκιο 250 ευρώ το μήνα. Η σύνταξή της επαναπροσδιορίζεται στα 720 ευρώ (-380 ευρώ) και μετά το συμψηφισμό με το ποσό του ενοικίου, η σύνταξη που θα παίρνει πέφτει στα 470 ευρώ.

Παράδειγμα 3: Δικαιούχος που εισπράττει 9.000 ευρώ το χρόνο από ακίνητα και εκμετάλλευση αγροτικής έκτασης και παίρνει σύνταξη 900 ευρώ το μήνα ως άγαμη θυγατέρα. Σε αυτή την περίπτωση η σύνταξή της θα ανασταλεί γιατί τα συμπληρωματικά εισοδήματα υπερβαίνουν τις 8.640 ευρώ (720×12) που εισπράττει ετησίως από σύνταξη.

Η παγίδα

Το κριτήριο που μπαίνει ωστόσο για τον έλεγχο των εισοδημάτων κρύβει και παγίδες. Για παράδειγμα, μπορεί μια συνταξιούχος να απέκτησε το 2011 (και να δήλωσε το 2012) έστω 5.000 ευρώ από ενοίκια, αλλά σήμερα (2013) αυτό το εισόδημα μπορεί να μην υπάρχει! Αν λοιπόν εφαρμοστεί κατά γράμμα η διάταξη, τότε η εν λόγω συνταξιούχος κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπη με μια πιο οδυνηρή έκπληξη, καθώς οι υπηρεσίες θα της μειώσουν τη σύνταξη λαμβάνοντας υπόψη ένα εισόδημα από ενοίκιο που δεν υπάρχει σήμερα!

Κώστας Κατίκος, στον Ελεύθερο Τύπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.