Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Tο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ιανουάριος 24th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ισχυρότερο πλήγµα θα δεχθούν οι οικογένειες µε µεσαία εισοδήµατα και παιδιά. Στους χαµένους και οι καταθέτες, µε τη φορολόγηση των τόκων να αυξάνεται από 10% σε 15%

Tο νέο φορολογικό νομοσχέδιο Υπέρµετρη αύξηση των φορολογικών βαρών στα εισοδήµατα των περισσοτέρων φυσικών προσώπων (µισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελµατίες) µε χαµηλά και µεσαία εισοδήµατα φέρνουν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήµατος, που τέθηκαν σε ισχύ για το τρέχον έτος µε την υπερψήφιση του νέου φορολογικού νοµοσχεδίου.

Στους χαµένους συµπεριλαµβάνονται και οι καταθέτες, καθώς αυξάνεται η φορολόγηση των τόκων από το 10% στο 15%. Αλλωστε το οικονοµικό επιτελείο προσβλέπει σε έσοδα 1,14 δισ. ευρώ από τις νέες κλίµακες φορολογίας εισοδήµατος που θεσπίζονται για µισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελµατίες, φορολογούµενους που εισπράττουν εισοδήµατα από ενοίκια.

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20130124/low/assets_LARGE_t_420_54156692.JPG

Στα 230 εκατ. ευρώ ανέρχεται η «συνεισφορά» των καταθετών, 582 εκατ. ευρώ θα είναι οι εισπράξεις από τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων και 199 εκατ. ευρώ από την αύξηση έως και 100% του ειδικού τέλους επιτηδεύµατος. Ειδικότερα, πάνω από 3.000.000 µισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήµατα του τρέχοντος έτους φόρους υψηλότερους έως και 689%, λόγω της κατάργησης του βασικού αφορολογήτου των 5.000 (αντικαταστάθηκε από σύστηµα επιστροφής φόρου), αλλά κυρίως εξαιτίας της κατάργησης των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόµενα τέκνα.

Το ισχυρότερο πλήγµα δέχονται οι οικογένειες µε µεσαία εισοδήµατα και παιδιά. Ως αντιστάθµισµα η κυβέρνηση θεσµοθέτησε νέα οικογενειακά επιδόµατα µε εισοδηµατικά κριτήρια. Οµως, ενώ ήδη τρέχει η αυξηµένη παρακράτηση για µισθωτούς και συνταξιούχους, τα επιδόµατα θα δοθούν µετά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων (δηλαδή το νωρίτερο τον Ιούλιο).

Επιπλέον, περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελµατίες µε ετήσια εισοδήµατα µέχρι 55.000 ευρώ θα υποχρεωθούν να καταβάλουν φόρους αυξηµένους έως και 2.980 ευρώ εξαιτίας της επιβολής φόρου 26% στα εισοδήµατά τους από το πρώτο ευρώ, αλλά και της σηµαντικής ανόδου του τέλους επιτηδεύµατος. Από τα παράδοξα του νέου συστήµατος είναι και το γεγονός πως οι επαγγελµατίες οι οποίοι δηλώνουν εισόδηµα υψηλότερο των 55.000 ευρώ θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να µειώνεται.

Κώστας Τσαχάκης – Μαρία Βουργάνα

This entry was posted on Πέμπτη, Ιανουάριος 24th, 2013 at 20:49 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply