Διαχείριση του άγχους μέσω της διατροφής

Οι τροφές που καταπολεμούν το στρεςH διαχείριση του άγχους μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την ευεξία, καθώς υπάρχει η ένδειξη ότι η υπερβολική πίεση μειώνει τη διάθεση.

Άνθρωποι που βρίσκονται υπό συνεχή πίεση είναι πιο ευάλωτοι σε οτιδήποτε, από ένα κρυολόγημα έως υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί, μια στρατηγική είναι να καταπολεμήσετε το άγχος με τη βοήθεια των τροφίμων.

Τα τρόφιμα μπορούν να καταπολεμήσουν το στρες με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν τρόφιμα που ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, μια χημική ουσία που ηρεμεί τον εγκέφαλο, αλλά και τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, των ορμονών του στρες που έχουν δυσμενείς συνέπειες για το σώμα με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, μια θρεπτική διατροφή μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του στρες, με την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς μια διατροφή για τη διαχείριση του άγχους μπορεί να σας βοηθήσει…

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Όλοι οι υδατάνθρακες υποκινούν τον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη σεροτονίνη, η οποία προκαλεί αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας. Για μια σταθερή παραγωγή σεροτονίνης, είναι καλύτερο να τρώτε σύνθετους υδατάνθρακες, που πέπτονται πιο αργά.

Καλές επιλογές είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως για πρωινό, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, καθώς και το πλιγούρι βρώμης. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν αντισταθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Απλοί υδατάνθρακες

Καλό είναι να μην προτιμάτε απλούς υδατάνθρακες, στους οποίους περιλαμβάνονται τα γλυκά και τα αναψυκτικά. Ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα μπορούν να παρέχουν μια γρήγορη λύση για αλλαγή της διάθεσης και βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του στρες που προκαλείται από ευερεθιστότητα.

Τα απλά σάκχαρα πέπτονται γρήγορα, οδηγώντας σε απότομη αύξηση της σεροτονίνης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη αλλαγή της διάθεσης. Να θυμάστε να καταναλώνετε με μέτρο και να περιορίζετε τη συχνή πρόσληψη γλυκών.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Για να δημιουργηθεί η αδρεναλίνη απαιτείται βιταμίνη C. Όταν τα επίπεδα της αδρεναλίνης είναι υψηλά κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων στρες, απαιτείται περισσότερη βιταμίνη C. Αν αυτό δεν επιτυγχάνεται μέσω της κατανάλωσης πολλών τροφίμων πλούσιων σε αυτή τη βιταμίνη, όπως τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα μούρα και οι πιπεριές, μερικά μέρη του σώματος, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα.

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι η έλλειψη βιταμίνης C μειώνει τη δραστηριότητα των μακροφάγων, των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που κυριολεκτικά τρώνε τα εισβάλλοντα βακτήρια και τους ιούς. Λιγότερα μακροφάγα, μάς κάνουν πιο επιρρεπείς στα κρυολογήματα και τη γρίπη, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να μειώσουν περαιτέρω τη διαθέσιμη βιταμίνη C.

Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυτή η βιταμίνη παράλληλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.

Σε μια μελέτη που έγινε σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, η πίεση του αίματος και τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα πιο γρήγορα όταν οι άνθρωποι πήραν βιταμίνη C πριν από μια αγχωτική εργασία.

Σπανάκι

Ο Ποπάυ δεν αφήνει ποτέ το άγχος να τον επηρεάσει -ίσως ευθύνεται το μαγνήσιο στο σπανάκι του. Μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και κόπωση, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις του στρες. Ένα φλιτζάνι σπανάκι αναπληρώνει τις αποθήκες μαγνησίου.

Δεν σας αρέσει το σπανάκι; Δοκιμάστε μαγειρεμένη σόγια ή ένα φιλέτο σολομού. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Άλλες πλούσιες πηγές μαγνησίου αποτελούν τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά και τα δημητριακά.

Πρωτεΐνες

Οι ανάγκες του σώματος για πρωτεΐνες μπορούν να αυξηθούν όταν βρίσκεστε σε συνεχές στρες. Οι πρωτεΐνες διασπώνται κατά τη διαδικασία της πέψης σε αμινοξέα. Ένα συγκεκριμένο αμινοξύ, η τυροσίνη, συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης και επινεφρίνης, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να χαρίζουν στον οργανισμό ενέργεια και να τον κρατούν σε εγρήγορση.

Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταναλώνετε ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχα κόκκινα κρέατα, αβγά, γάλα ή όσπρια στα γεύματά σας. Μια δίαιτα ανεπαρκής σε πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει εμφανώς την ανοσολογική προστασία και τη δυνατότητα να αντισταθούμε στις λοιμώξεις.

Λιπαρά ψάρια

Για να κρατήσετε το στρες υπό έλεγχο, αρχίστε να καταναλώνεται περισσότερα λιπαρά ψάρια. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος και οι σαρδέλες, μπορούν να αποτρέψουν τις απότομες αυξήσεις των ορμονών του στρες και να σας προστατεύσουν από τις καρδιακές παθήσεις, τις διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Για μια σταθερή παροχή ω-3 λιπαρών οξέων, φροντίστε να τρώτε 90 γρ λιπαρών ψαριών, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Μαύρο τσάι

Έρευνες δείχνουν ότι το μαύρο τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να συνέλθετε από στρεσογόνα γεγονότα πιο γρήγορα.

Μία μελέτη συνέκρινε τα άτομα που έπιναν 4 φλιτζάνια τσάι την ημέρα για έξι εβδομάδες με άτομα που έπιναν εικονικό φάρμακο. Αυτοί που έπιναν τσάι ανέφεραν αίσθημα ηρεμίας και είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης μετά από αγχωτικές καταστάσεις.

Ξηροί καρποί

Τα φιστίκια, όπως και άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι, περιέχουν ω-3 λιπαρά. Τα αμύγδαλα περιέχουν τη βιταμίνη Ε για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και μια σειρά από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που μπορούν να κάνουν το σώμα σας πιο ανθεκτικό σε περιόδους στρες, όπως στην κατάθλιψη.

Τρώγοντας μια χούφτα φιστίκια, καρύδια και αμύγδαλα κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερίνη σας, να μειώσετε τη φλεγμονή στις αρτηρίες της καρδιάς, να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και να προστατευτείτε από το άγχος.

Αβοκάντο

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε την υψηλή πίεση του αίματος είναι να προσλαμβάνετε αρκετό κάλιο μέσω της διατροφής σας. Μισό αβοκάντο έχει περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα μεσαίου μεγέθους.

Επιπλέον, το αβοκάντο προσφέρει μια θρεπτική εναλλακτική λύση όταν αγχώνεστε και λαχταράτε για μια υψηλή σε λιπαρά λιχουδιά.

Ωμά λαχανικά

Τραγανά ωμά λαχανικά μπορεί να βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το άγχος με ένα καθαρά μηχανικό τρόπο. Μασουλώντας σέλινο ή καρότα για παράδειγμα, βοηθάτε να χαλαρώσει η σφιγμένη από άγχος γνάθος και να υποχωρήσει η ένταση.

Βραδινό σνακ

Οι υδατάνθρακες πριν την κατάκλιση μπορεί να επιταχύνουν την απελευθέρωση της σεροτονίνης και να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα.

Βαριά γεύματα πριν από τον ύπνο μπορεί να σας προκαλέσουν καούρα και δυσφορία. Προτιμήστε κάτι ελαφρύ, όπως 1 τοστ ή 1 φέτα ψωμί με μέλι.

Γάλα

Άλλο ένα αντιαγχολυτικό τρόφιμο είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα ως θεραπεία για την αϋπνία και την ανησυχία. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το ασβέστιο διευκολύνει το άγχος και τις εναλλαγές της διάθεσης. Καλό είναι να προτιμάτε αποβουτυρωμένο ή χαμηλό σε λιπαρά γάλα.

Νερό

Το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό για να είμαστε σε καλή φόρμα. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι πιθανότατα αυτό να μας προκαλέσει εκνευρισμό και κούραση, ενώ η αυτοσυγκέντρωσή μας και η ικανότητα λήψης αποφάσεων μειώνεται.

Το νερό ενυδατώνει κάθε μέρος του σώματος και του εγκεφάλου και σας βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των αγχωτικών καταστάσεων. Ένας καλός κανόνας είναι να πίνετε μερικές γουλιές ανά 15 λεπτά.

Άσκηση κατά του στρες

Εκτός από την αλλαγή της διατροφής σας, ένα από τα καλύτερα αντιαγχολυτικά είναι να ξεκινήσετε κάποιου είδους άσκηση (γυμναστήριο, πεζοπορία, γρήγορο περπάτημα, χορό, κολύμπι, ομαδικά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες που κάνουν το άτομο να ξεχαστεί από το άγχος, καταναλώνοντας παράλληλα θερμίδες).

Η αεροβική άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του οξυγόνου και παράγει ενδορφίνες (φυσικά βελτιωτικά της διάθεσης). Για να πάρετε το μέγιστο όφελος, ο στόχος είναι 30 λεπτά αεροβικής άσκησης 3 έως 4 φορές την εβδομάδα.

mednutrition.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.