Ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε χτές με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, άναψε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» που προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας, όπως αυτές διατυπώθηκαν και σε επίσημες συναντήσεις, μέσα στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού» και της «βιώσιμης λειτουργίας» των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τα τμήματα που πρόκειται να θυσιαστούν στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, είναι το τμήμα Μαιευτικής Πτολεμαΐδας – αν και κρίνεται «βιώσιμο και ελκυστικό» από τη διοίκηση του ιδρύματος, καθώς και ολόκληρο το παράρτημα Γρεβενών με τα τρία τμήματα που διαθέτει, παρά το γεγονός ότι επενδύθηκε ένα τεράστιο κονδύλιο για το ολοκαίνουργιο κτίριο, ενώ δεν αποκλείεται και η συγχώνευση οικονομικών τμημάτων στην Κοζάνη.

Σήμερα, ήταν προγραμματισμένες συναντήσεις του Κ. Αρβανιτόπουλου, αρχικά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και το βράδυ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ώστε το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» να τύχει της έγκρισης της τρικομματικής κυβέρνησης.

«Άγνοια και έκπληξη» προέδρου για νέο τμήμα στην Καστοριά
Πάντως, εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του δημάρχου Καστοριάς, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται να δημιουργηθεί νέο τμήμα ΤΕΙ στην Καστοριά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα συνεδρίασε το Συμβούλιο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, όπου ο πρόεδρος Γιώργος Χαραλαμπίδης και τα μέλη εξέφρασαν την έκπληξή τους για τις ανακοινώσεις του δημάρχου Καστοριάς. «πως είναι δυνατόν σε μια περίοδο που συγχωνεύονται και καταργούνται τμήματα, ο δήμαρχος Καστοριάς να μιλά για νέο τμήμα στην πόλη του». Πρόσθεσε ότι «φυσικά μείς δηλώνουμε άγνοια για κάτι τέτοιο», ενώ αναφερόμενος σε πρόσφατη συνάντηση με τον γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, κατά την οποία συζητήθηκε το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», είπε ότι «ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας δεν έκανε καμιά τέτοια αναφορά».

Με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», περίπου 130 τμήματα απειλούνται να εξαφανιστούν από το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η μεγάλη αφαίμαξη αναμένεται στα ΤΕΙ, καθώς καταργούνται ή συγχωνεύονται περί τα 110 τμήματα, ενώ μικρότερες είναι οι απώλειες στα πανεπιστήμια, από τα οποία θα καταργηθούν 20 τμήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να περικοπούν ή να συγχωνευθούν τμήματα με ομοειδή γνωστικά αντικείμενα, ή τμήματα που έχουν ελάχιστο προσωπικό, ή ελάχιστους φοιτητές, όχι όμως και τμήματα που λειτουργούν με εκατοντάδες φοιτητές και επάρκεια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο εκπρόσωπους του υπουργείου Παιδείας «στοχοποίησε» τα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκονται στο «κόκκινο» και οδεύουν σε κατάργηση ή συγχώνευση. Η είδηση αυτής της στοχοποίησης εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου, είναι ότι βγαίνουν από το κάδρο τα γεωπονικά τμήματα της Φλώρινας, τα οποία ήταν τα πρώτα που θα έκλειναν, σύμφωνα με τις επιλογές της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Αντιθέτως, τώρα μπαίνουν στο κάδρο οικονομικά τμήματα και τμήματα πληροφορικής, καθώς και το τμήμα Μαιευτικής Πτολεμαΐδας, τα οποία είναι υποψήφια προς κατάργηση, για διαφορετικούς λόγους το καθένα.

Το Τμήμα Μαιευτικής Πτολεμαΐδας οδεύει σε κατάργηση επειδή δεν έχει προσωπικό, παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις της διοίκησης του Ιδρύματος. «Εμείς προτείνουμε τη συνέχιση της λειτουργίας του με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, καθώς είναι πολύ καλό και βιώσιμο τμήμα, είναι ελκυστικό στους φοιτητές και έχει 100% πληρότητα», δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Χαραλαμπίδης.

Για το παράρτημα του ΤΕΙ Γρεβενών, αναφερόμενος στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας, σημείωσε πως «δεν είναι δυνατόν να κλείνουν τα τμήματα των Γρεβενών, χωρίς να παίρνει κανείς στο υπουργείο υπόψη ότι στα Γρεβενά κατασκευάστηκε καινούργιο κτίριο και δαπανήθηκαν τεράστια ποσά». Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, καταργείται το τμήμα Εφαρμογές Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία, το οποίο δεν έχει μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και το τμήμα Διοίκηση Συστημάτων Εφοδιασμού. Αντιθέτως η διοίκηση του ΤΕΙ προτείνει τη συγχώνευση του τελευταίου τμήματος με το τμήμα «Διοίκηση Επιχειρήσεων» στην Κοζάνη, καθώς και τη συγχώνευση των άλλων δύο τμημάτων στα Γρεβενά, ώστε το ενιαίο τμήμα να συνεχίσει να λειτουργεί στην πόλη των Γρεβενών και στις σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Την αντίθεσή τους στο «Σχέδιο ΑΘΗΝΑ» υπογράμμισαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωάννης Βέργαδος, κατά την πρόσφατη παρθενική του συνέντευξη Τύπου με τη νέα ιδιότητα, καθώς και ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Γιώργος Χαραλαμπίδης.

Ο πρώτος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να περιμένει την κατάρτιση των Οργανισμών των ΑΕΙ – ΤΕΙ», αντιθέτως «προτίθεται μάλλον να εφαρμόσει τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων και σχολών χωρίς τα απαραίτητα χρονικά όρια για μία ουσιαστική συζήτηση και χωρίς δεσμεύσεις για την τήρηση της διαδικασίας, αλλά και χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του Συμβουλίου». Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γ. Χαραλαμπίδης, υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε αντίθετοι σε έναν ορθολογισμό με κριτήρια και κατόπιν συζήτησης», όμως «είμαστε αντίθετοι σε καταργήσεις τμημάτων χωρίς κριτήρια».

Να σημειωθεί τέλος ότι τα τμήματα της Φλώρινας που «βρισκόταν στο «κόκκινο» και ήταν χρόνια τώρα υποψήφια για κλείσιμο, φέρονται να έχουν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση. Έτσι, τα τρία γεωπονικά τμήματα θεωρούνται «βιώσιμα» και παραμένουν, λόγω της παρατηρούμενης στροφής στην ύπαιθρο και στην πρωτογενή παραγωγή.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.