Τυφλό χτύπημα

Σε χύτρα ταχύτητας είχε τοποθετηθεί η βόμβα που εξερράγη το πρωί της Κυριακής (10:40) στο εμπορικό κέντρο Mall και είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ανδρών ασφαλείας και μικρές υλικές ζημιές.

Το εύρημα της αστυνομίας παραπέμπει στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν τις χύτρες.

Όσον αφορά στο εκκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στον ωρολογιακό μηχανισμό χρησιμοποιήθηκε εκρηκτικό μέσης ταχύτητας και διερευνάται αν πρόκειται για ANFO, αμμωνιοδυναμίτιδα ή ζελατοδυναμίτιδα.

Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε για την επίθεση στο Βήμα: «Εγινε ένα πρωτοφανές κτύπημα μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο, κάτι που παραπέμπει σε παλαιότερες προκηρύξεις οργανώσεων όπως η “Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς”, της “Σέχτας” και άλλων, που στρέφονταν κατά του “σύγχρονου καταναλωτισμού”, κατά των “εφησυχασμένων μικροαστών” κλπ. Επιπλέον υπήρχαν αναφορές για την απώλεια εσόδων από καταστηματάρχες, λόγω της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων και των πολυεθνικών εμπορικών επιχειρήσεων.

»Φοβόμαστε έναν κύκλο τέτοιων επιθέσεων που μπορεί να σκορπίσουν τον τρόμο. Δεν αποκλείουμε την περίπτωση η επίθεση να σχετίζεται με εκείνη των γραφείων της ΝΔ, όπου οι δράστες σχεδίαζαν κάτι πιο εντυπωσιακό -ίσως με χρήση ρουκέτας ή ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού- χωρίς να εφαρμόσουν τα αρχικά σχέδιά τους.

»Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο αναβίωσης του αντάρτικου πόλης, όπου οι δράστες έχουν όπλα και εκρηκτικά και είναι βέβαιο ότι έχουν τουλάχιστον μια άγνωστη γιάφκα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ίσως οι βομβιστές του εμπορικού κέντρου είχαν συνυπολογίσει ότι στις 11:00 άρχιζαν στο εμπορικό κέντρο περιπολίες αστυνομικών για την πρόληψη μικροκλοπών».

Στο μικροσκόπιο των ερευνών έχει μπει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, που βρίσκονται στο κτίριο.

Πάντως, η ΕΛ.ΑΣ. καλεί όποιον γνωρίζει κάτι ή αντελήφθη οτιδήποτε σχετικά με το περιστατικό να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς: 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β).

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η βόμβα είχε τοποθετηθεί μεταξύ της κυλιόμενης σκάλας του 1ου επιπέδου του εμπορικού κέντρου και του υποκαταστήματος τράπεζας.

Της έκρηξης προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα και ακολούθησε η εκκένωση του κτιρίου. Η βόμβα εξερράγη περίπου πέντε λεπτά νωρίτερα από την ώρα που αναφερόταν στα προειδοποίητικά τηλεφωνήματα. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για φάρσα και πως θα ακολουθήσει η ανάληψη ευθύνης.

Τέσσερις τρομοκράτες με καπέλα και σκούφους “είδαν” οι κάμερες στο Mall

Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρησης, το κτίριο εκκενώθηκε μέσα σε έξι λεπτά. Κατά τις πληροφορίες, εκείνη την ώρα στο εμπορικό κέντρο βρίσκονταν περίπου 200 – 250 άτομα, εκ των οποίων και παιδιά, καθώς την Κυριακή στο Mall λειτουργούν κινηματογραφικές αίθουσες και εστιατόρια.

Οι δύο άνδρες της εταιρίας ασφάλειας τραυματίστηκαν ελαφρά στην κνήμη και την πλάτη από θραύσματα τζαμιών και μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ για τις πρώτες βοήθειες. Δεδομένου ότι η κατάστασή τους δεν ήταν σοβαρή έλαβαν σύντομα εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Έδρασαν μπροστά σε δεκάδες κάμερες. Ήθελαν να δείξουν ότι δεν μπορεί να τους σταματήσει κανείς και ότι μπορούν να χτυπήσουν όποτε θέλουν και όπου θέλουν.

Αυτό “τρομάζει” την αντιτρομοκρατική.
Από την πρώτη στιγμή οι αστυνομικοί έριξαν το βάρος στο “οπτικό” υλικό. Τα πλάνα που κατέγραψαν οι δεκάδες κάμερες σε όλους τους χώρους του Mall.

Οι πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον τέσσερα άτομα που πήραν μέρος στην τοποθέτηση της βόμβας.
Τα πρώτα στοιχεία φαίνεται πως βάζουν στο κάδρο νεαρούς με σκούφους και καπέλα τύπου τζόκεϊ για να κρύψουν τα χαρακτηριστικά τους.
Συμπεριφορά και κινήσεις που στους άνδρες της αντιτρομοκρατικής θυμίζει έντονα την τοποθέτηση βόμβας στο μετρό.

Οι αστυνομικοί εκτός απ’ τα τέσσερα άτομα που έχουν εντοπίσει από τις κάμερες οτι συμμετείχαν τουλάχιστον άλλα δύο με τέσσερα άτομα ως ομάδα υποστήριξης τόσο εντός του Mall όσο και εκτός.
Τα υπολείματα χύτρας ταχύτητας, αλλά και η πιθανότητα χρήσης ANFO μαζι με ζελατοδυναμίτιδα “δείχνουν” ίσως την οργάνωση “Πυρήνες” η οποία όμως φαίνεται πως έχει αναβαθμίσει τους στόχους της αλλά και την πρακτική της.

Το ερώτημα είναι ποια είναι τα άτομα.
Οι αστυνομικοί πρέπει να “αναγνωρίζουν” παλιούς γνώριμους, ήδη στοχοποιημένα άτομα, αν υπάρχουν, αλλά και να δουν ποιοι είναι οι νέοι που στρατολογήθηκαν.

Αν επιβεβαιώνεται η υπόθεση ότι πρόκειται για τους “Πυρήνες”. Η σύνθεση του εκρηκτικού μηχανισμού, παραπέμπει ίσως και σε σύνθεση οργανώσεων, ίσως σε συνεργασία, αλλά ακόμη και στη δημιουργία νέας οργάνωσης, από τα υπολείμματα άλλων.

Όπως και να ‘χει οι τρομοκράτες και πάλι βρίσκονται ένα βήμα μπροστά. Με τις κινήσεις τους καθορίζουν τα συμβάντα και η αντιτρομοκρατική απλά ακολουθεί.

Έτσι η περίοδος χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης τόσο για το χτύπημα κατά των γραφείων της Ν.Δ. όσο και στο εμπορικό κέντρο.

Στην αντιτρομοκρατική δεν κρύβουν την ανησυχία τους και για τρίτο χτύπημα.
Θεωρούν βέβαιο ότι οι τρομοκράτες θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν το προβάδισμα.

ΔΟΛ,newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.