Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

500.000 “όμηροι” εργαζόμενοι – Ποιοι θα δουλέψουν μέχρι και 8 χρόνια παραπάνω

Ιανουάριος 20th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ποιοι εξαιρούνται από την αύξηση ορίων ηλικίας

Με τα ποσοστά ανεργίας να αυξάνονται συνεχώς και τα στοιχεία να είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικά, μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν από 2 έως 8 χρόνια παραπάνω, με βάση τις τρίτες μνημονιακές διατάξεις για το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”, με τα περισσότερα χρόνια, θα επιβαρυνθούν οι γυναίκες, οι οποίες θα χρειαστεί να δουλέψουν μέχρι και 8 χρόνια παραπάνω για να συνταξιοδοτηθούν. Αντίθετα, οι άνδρες “φορτώνονται” με 2 έως 5 χρόνια επιπλέον εργασίας.

Ιδιαίτερα επιβαρυντική είναι η κατάσταση στον ΟΓΑ, καθώς οι αγρότες δεν είχαν πρόωρο δικαίωμα συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα όσοι φέτος έμπαιναν στο 65ο έτος ηλικίας, να μένουν εντός συστήματος μέχρι να συμπληρώσουν τα 67 τους χρόνια. Ο μέσος ετήσιο αριθμός συνταξιοδότησης αγροτών από τον ΟΓΑ είναι 20.000 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι φέτος αλλά και το 2014, θα βγουν ελάχιστοι στη σύνταξη. Ανάλογη είναι η κατάσταση σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, αλλά και στο ΙΚΑ.

Πιο ήπιες είναι οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις, ιδιαίτερα για το έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 25ετή εργασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αρκετές κατηγορίες να γλιτώνουν το όριο των 67 ετών.

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας ή και του χρόνου ασφάλισης, εξαιρούνται οι ασφαλισμένες μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις ισχύουσες γενικές ειδικές ή καταστατικές διατάξεις.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (νόμος 4024/2011), οι γυναίκες με ανήλικο τέκνο που έως το 2010 είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να κάνουν χρήση συνταξιοδότησης αν και όποτε το επιθυμούν, ενώ δεν θα επηρεαστούν καθόλου όσοι έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 1982, για τους οποίους εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις που ίσχυαν πριν από το 2010.

Τέλος, τη γλιτώνουν όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέσα στη διετία 2011-2012 και υπάγονται σε μεταβατικό καθεστώς. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη διετία υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους άντρες με ανήλικα παιδιά.

Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, θα έχουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης στα 67 χρόνια και μειωμένης στα 62.

Τρία χρόνια επιπλέον, θα δουλέψουν όσι θέλουν να αποχωρήσουν με περισσότερα από 35 έτη ασφάλισης, καθώς η έξοδος θα γίνεται με 40 έτη στα 62.

www.newsit.gr

This entry was posted on Κυριακή, Ιανουάριος 20th, 2013 at 10:26 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply